Komentara: 63
Pregleda: 22130
Foto

U saobraćaj puštena prva deonica "Ipsilon" kraka

23.03.2017. u 14:15h
Izvor: Subotica.com
Posle skoro tri decenije, koliko se gradi „Ipsilon“ krak Koridora 10, danas je puštena u saobraćaj prva deonica obilaznice oko Subotice.
U saobraćaj puštena prva deonica "Ipsilon" kraka

Trasa od petlje „Subotica – jug“ autoputa E-75 do kružne raskrsnice sa Bikovačkim putem, duga oko kilometar, izgrađena je sredstvima Vlade Srbije od oko 197 miliona dinara i to je prva je funkcioalna deonica ove izuzetno važne saobraćajnice.

- Ovo je veoma važan i značajan dan za grad. Posle višegodišnjeg zastoja u izgradnji „Ipsilon“ kraka, a time i  izmeštanja teretnog saobraćaja iz centra grada, napokon smo krenuli u dobrom pravcu i to prvenstveno zahvaljujući Vladi Republike Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću, sa kojim smo prošle godine dogovorili nastavak radova – naglašava gradonačelnik  Bogdan Laban. - Ova prva faza završena je za oko sto dana, sledi druga faza radova, koja oubuhvata izgradnju pet kilometara puta koji spaja Somborski i Bačkotopolski put. Petlja „Subotica - jug“  značajno će doprineti skraćenju puta do južnog dela grada i industrijske zone koja se tu nalazi, a nama kao lokalnoj samoupravi predstoji  sređivanje gradskih saobraćajnica, pogotovo onih oko Beogradskog puta i „Fidelnke“. Planiramo da i to počnemo za nekoliko meseci i trudićemo se da završimo u rekordnom roku.

U saobraćaj puštena prva deonica "Ipsilon" kraka

Po njegovim rečima, za radove na drugoj fazi ove godine predviđeno je 225 miliona dinara, projekcija budžeta za izgradnju „Ipsilon“ kraka za 2018. godine je oko milijardu dinara, za 2019. oko 800 miliona.

- Ukoliko sve bude išlo po planu 2020. godine granični prelaz Kelebija biće spojen sa Koridorom 10 – poručuje gradonačelnik.

U saobraćaj puštena prva deonica "Ipsilon" kraka

Inače, od 1990. godine, kada je počela izgradnja „Ipsilon“ kraka ukupne dužine 22.6 kilometara, do sada, bez ove deonice, izgrađeno je tek 7.5 kilometara asfaltnog puta, a zemljani radovi završeni su na dodatnih 2.5 kilometara. Ukratko, za svo ovo vreme nije urađeno ni pola posla.

- I ono što je urađeno u prethodnih 27 godina, nije pušteno u saobraćaj, sada smo završili jednu malu deonicu, ali smo je odmah pustili u saobraćaj – ističe Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. - Tim koji je radio projekat iz Ministarstva, Koridora Srbije i izvođači radova uradili su jako dobar i kvalitetan posao i u rekordno kratkom roku. Uprkos jakoj zimi i niskim temperaturama, projekat je završen u dogovorenom roku. Vrlo brzo će početi izgradnja i druge deonice i ona će biti gotova do jeseni, te se nadam da ćemo time još više rasteretiti gradske saobraćajnice. Ono što je bitno je da se radovi planiraju onako koliko imamo novca, mogli smo na primer da gradimo mostove ali oni sada nemaju funkciju i ne bi dali nikakav doprinos građanima, zbog kojih se ovo i gradi.

U saobraćaj puštena prva deonica "Ipsilon" kraka

Svi se još uvek sećamo da su se radovi na izgradnji otvarali gotovo pred svake značajnije izbore, da su političari obećavali završetak, a neki su njime uslovili i svoju političku karijeru. Međutim, vreme je pokazalo da su obećanja trajala koliko i predizborne kampanje.

- Često me pitaju zbog čega je „Ipsilon“ krak političko pitanje, a ja odgovorim da on nije političko, nego životno i infrastrukturno pitanje. Jako je bitno da smo odmakli sa mrtve tačke, nekoliko puta se već najavljivalo, ali se nadam da ćemo u ovom mandatu dočekati da se „Ipsilon“ krak završi – smatra Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske skupštine. - Potpuno je normalno da granični prelaz bude povezan sa autoputem, da iz grada izvučemo oko 30 hiljada teških kamiona. „Ipsilon“ krak će otvoriti nova vrata za Suboticu i Palić, njegov značaj nije samo za grad i ovaj deo Vojvodine, već za celu Srbiju.

Fotografije možete pogledati u nastavku.

Izvor: Subotica.com
Puštanje u saobraćaj dela Y-kraka (petlja Subotica-jug) Puštanje u saobraćaj dela Y-kraka (petlja Subotica-jug) Puštanje u saobraćaj dela Y-kraka (petlja Subotica-jug) Puštanje u saobraćaj dela Y-kraka (petlja Subotica-jug) Puštanje u saobraćaj dela Y-kraka (petlja Subotica-jug) Puštanje u saobraćaj dela Y-kraka (petlja Subotica-jug) Puštanje u saobraćaj dela Y-kraka (petlja Subotica-jug) Puštanje u saobraćaj dela Y-kraka (petlja Subotica-jug)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 63
Pregleda: 22130

Povezane vesti

Povezane teme

Y krak

izgradnja obilaznice oko Subotice

ištvan pastor

zaobilaznica oko subotice

bogdan laban

imre kern

obilaznica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.