Komentara: 30
Pregleda: 8694
Foto

U racionalizaciji radnih mesta i socijalne ustanove

25.02.2016. u 17:22h > 26.02.2016. u 09:54h
Izvor: Subotica.com
Skupština grada, na današnjoj 38. sednici, između ostalog, usvojila je LAP za zapošljavanje i programe poslovanja javnih preduzeća. Najviše polemike vodilo se oko racionalizacije u javnom sektoru i stava inspekcije da u maksimalan broj zaposlenih moraju ući i više od 80 ljudi koji rade u oblasti socijalne zaštite.
U racionalizaciji radnih mesta i socijalne ustanove

Naime, sa govornice se moglo čuti da je upravna inspekcija naložila izmenu sistema racionalizacije i da se u njoj mora naći i oko 70 zaposlenih u socijalnim ustanovama.

 - Upravna inspekcija je naložila da i zaposleni u socijalnoj zaštiti moraju biti uklopljeni u maksimalan broj zaposlenih, što znači da ćemo imati novo otpuštanje od više od 80 ljudi. Po nama, to znači da ni planovi preduzeća ne treba da budu usvojeni jer se u njima nalazi konačan broj radnika – rekao je Petar Balažević iz odborničke grupe DS-a.

Da je upravna inspekcija ukazala da skupštinska odluka nije u skladu sa odlukom Vlade Srbije, potvrdio je i gradonačelnik Jene Maglai.

U racionalizaciji radnih mesta i socijalne ustanove

- Napravljen je zapisnik, inspekcija je dala instrukcije a mi cemo se truditi da tu situaciju što pre rešimo. Skupštinska odluka je validna i stav inspekcije ne može uticati na donošenje godišnjih planova javnih preduzeća – objasnio je gradonačelnik Jene Maglai.

Šta ćemo sa visokim računima za grejanje?

Programi poslavanja su takođe bili povod za raznolika stranačka prepucavanja, a najozbiljnija rasparava vodila se oko poslovanja JKP „Subotička toplana“ i visokih računa za grejanje. Da je neophodno ofomiti komisiju koja će uraditi reviziju obračuna toplotne energije, bili su saglasni i odbornici i iz redova vlasti i iz redova opozicije.

- Imali smo jasna uverenja da se cena grejanja neće povećavati, a sada imamo abnormalno visoke račune i zato smatramo da treba da postoji komisija koja će prekontrolisati poslovanje preduzeća – smatra Stevan Bakić iz Srpske napredne stranke.

Gradonačelnik Maglai podsetio je da visoki računi nemaju veze sa poslovanjem preduzeća, kao i da je problem sa visokim računima postojao i ranije, ali da je godinama guran pod tepih.  -Sistem obračuna da se plati onoliko koliko je potrošeno je najpravedniji, ali pokazalo se da je zakazala matematika i tehnika preduzeća. Sve žalbe građana treba da idu kod ombudsmana, a lokalna samoprava će snositi troškove sudskog veštačenja – dodao je Maglai.

U racionalizaciji radnih mesta i socijalne ustanove

Objašnjenje situacije sa visokim računima za grejanje javnosti je dao direktor Dervo Ahmetović, iznoseći tehničke argumente i način isporuke i očitavanja toplotne energije.

- Naglašavam da se cena grejanja nije menjala u protekle tri grejne sezone, prošle godine promenjeni su način obračuna, protiv koga sam lično bio, i faktor raspodele energije. Na potrošnju energije utiču brojni faktori, kao što su spoljašnja temperatura, energetska efikasnost zgrada, ponašanje potrošača... - objasnio je Dervo Ahmetović. - Imamo dva kotla, 900 podstanica, a potrošnja se meri kalorimetrima, čiju kontrolu i baždarenje vrše republičke institucije. Imamo 305 enormnih računa, a oko 10.500 korisnika. Voleo bih da se oformi komisija i da se vidi da sve što tvrdimo ima materijalno i tehničko pokriće.

Tačka spoticanja bilo je i JP „Palić Ludaš“, jedino preduzeće čiji program poslovanja nije usvojen, a zvaničan razlog za to su ugovorene kazne za seču trske, koje su nezakonite, a preduzeće ih je propisalo a nije unelo u program poslovanja. Nezvanično, preduzeće i direktor Ferenc Marton „žrtve“ su političke igre.

Odbačen narativni izveštaj KZM

Na Skupštini nije usvojen narativni godišnji izveštaj Kancelarije za mlade, jer uz njega nisu podneli i finansijski izveštaj. 

- Naglašavam, nemamo ništa protiv rada Kancelarije za mlade, ali svako ko je korisnik budžetskih sredstava u obavezi je da podnese finanansijski izveštaj, ne samo narativni.  Svako ko je direktini budžetski korisnik mora da ima opravdanje za utrošena sredstva. Napravite neki obrazac i predajte ga, neće biti nikakvih problema - naglasio je Ilija Maravić.

Potez Kancelarije za mlade pokušali su da opravdaju Vjekoslav Ostrogonac i Josipa Ivanković, ali njihove primedbe da Gradsko veće nije na vreme sugerisalo dopunu i uvrštavanje finansijskog izveštaja, nisu urodile plodom.

Sednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma

Na 38. sednici Skupštine grada Subotice došlo je do prekida sednice usled nedostatka kvoruma. Nakon pauze od pet minuta i nemogućnosti da se, takođe zbog  nedovoljnog broja odbornika, zasedanje nastavi, sednica je definitivno prekinuta, a odbornici će o njenom nastavku biti obavešteni pismenim putem.

Do prekida sednice došlo je kod 26. tačke dnevnog reda, uoči izjašnjavanja odbornika o donošenju Rešenja o razrešenju i imenovanju predsednika Saveta za zdravlje.

Izvor: Subotica.com
38. sednica Skupštine grada Subotice 38. sednica Skupštine grada Subotice 38. sednica Skupštine grada Subotice 38. sednica Skupštine grada Subotice 38. sednica Skupštine grada Subotice 38. sednica Skupštine grada Subotice 38. sednica Skupštine grada Subotice 38. sednica Skupštine grada Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 30
Pregleda: 8694

Povezane vesti

Povezane teme

Skupština grada Subotice

skupština subotice

kancelarija za mlade

gradska toplana

lokalni akcioni plan

lokalna kancelarija za mlade

računi za grejanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.