• Pregleda: 5104

Omladinski centar na autobuskoj stanici

Odlukom Gradskog veća, Omladinski centar u Subotici smešten je u prostor na glavnoj autobuskoj stanici, iako je ranije bilo najavljeno da će omladinci moći da se usele u Dom vojske u samom centru grada.
Omladinski centar na autobuskoj stanici

Dom vojske je prostor koji je Grad nedavno otkupio od države, ali je predlog da se omladina u njega useli odbačen na sednici, jer su odbornici Saveza vojvodjanskih Madjara (SVM) i Srpske napredne stranke (SNS) glasali protiv. Za ove odbornike sporan je bio finansijski izveštaj Kancelarije za mlade koja će voditi klub, a upućene su i kritike da njegovi radnici nisu dostavili opravdanje za utrošena sredstva.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai izjavio je za agenciju Beta da je odluka da Centar bude izmešten u drugi, manje adekvatan prostor, "nekorektna i bolesna i da svako može u Gradskoj kući da vidi koliko je Kancelarija potrošila sredstava".

"Ni gradski ombudsman uz izveštaj ne prilaže finansijski izveštaj", objasnio je Maglai i dodao da je, prema njegovom mišljenju, u pitanju politička borba i neka vrsta animoziteta medju strankama koje su trenutno na vlasti u ovom gradu.

Problem među nosiocima vladajuće većine u Subotici pojavio se nedavno, kada su pijedini članovi SVM-a osnovali civilnu organizaciju Madjarski pokret (MP), koji je prošle nedelje doneo odluku o izlasku na izbore. SVM je zbog toga na nedavno održanoj sednici Predsedništva stranke u Feketiću izbacio 82 člana koji su istovremeno i članovi MP-a, medju njima i gradonačenika Subotice.

Koordinatorka gradske Kancelarije za mlade Dejana Baltes izjavila je da je Kancelarija "kolateralna šteta sukoba koji postoje unutar koalicije" i da su time političari pokazali svoj odnos prema mladima.

Ona je kazala da se finansijski izveštaj Kancelarije nalazi u sekretarijatu Gradske kuće, te da oni kao Kancelarija za mlade ne prave posebni izveštaj, jer funkcionišu u sklopu Gradske uprave.

"Naš budžet je transparentan i nalazi se na sajtu Grada, a na sednici Gradskog veća niko nije zatražio da taj izveštaj bude dopunjen. Mi bismo na takve zahteve reagovali bez problema", rekla je Baltesova i dodala da ovakva odluka samo pokazuje da političari u Subotici ne uvažavaju potrebe i aktivnosti mladih.

Izvor: Agencija "Beta"

povezane teme

16
Taman Odgovori
Predlog: Taman možete da aplicirate za konkurse za migrantsku koordinaciju na autobuskoj :9
AlwaysUltra Odgovori
Nema se vise iz cega finansirati bankrotirana gradska uprava pa se VMS-ove velmoze panicno oslobadjaju onog manje vaznog tereta na svojim grbacama.

Potpuno beznacajna vest o kraju beskorisne organizacije.
Igen Odgovori
Maglai brani Vjekoslava

Gospodine Maglai, ako je vas upravni govor tacno napisan - nije nimalo po manirima i vaspitanju za jednu politicku odluku reci da je "bolesna". To je jedno; a drugo ... Mnogo bolesnih odluka ce Subotica(ni) pamtiti za vreme tvog mandata. Sva sreca neces dugo jos trajati...
Тесла Odgovori
Верујем да се појединци осећају увређено,али не бих узимао здраво за готово изјавуДејана Б. Дом војске треба преуредити у нешто комерцијалније од чега ће град имати финансијску помоћ. Није их град оставио на улици,добили су просторије.
Sonja.L Odgovori
Pa Kvantash vam je blizu
Sion Odgovori
Dom Vojske treba prirediti u komercijalne svrhe, jer tih 5.000.000,00 Eura treba nekako da se vrate opstini/gradjanima. Jedini nacin je da se sam objekat renovira i samim tim da se izdaju prostori u zakup.
Centra za mlade bez obzira na lokaciju obavlja svoje delatnosti na isto kvalitetan nacin, a ne treba zaboraviti da prostorije i kod autobuske stanice koriste besplatno.
Slazem se da je grad vec sada u problemima sa finansijske strane, visak zaposlenih u gradskoj upravi a mahom i u javnim komunalnim preduzecima cine sve tezu situaciju nepodnosljivom.
repac Odgovori
I ovo sto su dobili je puno. Niko nema tu nista protiv mladih nego protiv stvaranja predizbornog staba za buducu koaliciju trio fantastika Josipe, Vjeke i Jenea. :)
Dana Odgovori
Sredstvo za izvlacenje novca, a odobreno od strane Jencike...
daki Odgovori
Cemu sluzi ova organizacija.Ukljucivanje mladih u drustvo.Glupost,ovo je besmisleno trosennje drzavnih para.
billybob Odgovori
Naravno da ih boli du.e za potrebe mladih. Stariji će se još i pobuniti kada im nešto nije po volji, pa su izabrali grupu građana koja još nema formirano mišljenje ili nema podršku stanovništva (Sedi dole i ćuti, ti si još mali/mala). Zašto bi Grad tražio dopunu, kada im se ukazala savršena prilika da nekoga izostave iz raspodele sredstava i da pri tome mogu krivicu da prebace na drugog. Što se tiče prostorija koje su mladi dobili za rad, prava je sramota - prostor u zapišanom i neurednom okruženju. Baš su pokazali koliko im je stalo do ulaganja u mlade i njihovu budućnost. Nije ni čudo što mnogi gledaju da kidnu odavde.
molim lepo Odgovori
Kancelarija za mlade treba da postoji u svakom gradu, ali nikako ne sme da flertuje sa politicarima. Kada se to desi onda tako i prodju. Sta se cude? I ne znaci da ako njih ne podrzavaju automatski ne podrzavaju mlade. Nisu jedini koji se bave mladima. Plus, hteli su veliki zalogaj noseni tim privilegijama. Sve je to na bolesnim nogama.
josip Odgovori
Kako bi bilo jednom da ostavite političke razmirice po strani i nešto korisno za grad da učinite, prostor zjapi odavno i daje ružnu sliku našeg grada...dajte drugi predlog ako taj ne valja!
dileja Odgovori
Kada se pročita ko je bio protiv Kancelarije onda se moramo zapitati "Ko jedno priča a drugo radi".
Važno je da su oni sebi obezbedili UDOBNE FOTELJE.
Dragče Gevaravić Odgovori
Koliko je nelogično obrazloženje odluke da se Omladinskom centru ne ustupi mesto u Domu vojske nego na Autobuskoj stanici, toliko vređa i inteligenciju. Ukoliko je sporno poslovanje Kancelarije za mlade, kako se navodi u obrazloženju, onda se zna procedura u kojoj se ono ispituje. Tu nema mesta nekim kreativno smišljenim kaznama, bar ne u pravnim državama.

Čak da su odložili ustupanje bilo kakvih prostorija do preispitivanja poslovnja KZM, ne bi bilo u redu, ali recimo logički objašnjivo.

Međutim, da neko zbog postojanja nekih sumnji oko poslovanja ili neispunjavanja nekih formalnih uslova oko nekih izveštaja, bude kažnjen na taj način što mu se udeli neka rupa od prostorija umesto nekih atraktivnih i obećanih nema veze sa razumom.

Nešto mi se čini da će se uskoro obelodaniti da će Dom vojske biti ustupljen ili izdat za jeftine pare nekom prijatelju, bratu, kumu......
Kancelarija Za Matore Odgovori
Barbika Josipa pravi svoj štab za izbore pa je nezgodno da bude u Gradskoj kući. Ali korzo je skoz ok, mislim pa Renesansa je samo iza ugla. Da li znate da Josipu u KZM zovu sefice a kobajagi KZM je van politička organizacija. GROZNO!!! Što se ne proglasi za "Groficu od Gradske kuce"
Deni Odgovori
Bojim se da ce neko biti direktno odgovoran za odredjene stavke u finansijskom izvestaju koje nemaju veze sa radom Kancelarije za mlade. Samo je pitanje vremena i politicke volje kad ce se rad ove kancelarije procesljati. Svi mi znamo ko jako dobro zivi od kancelarije i kod je tako zustro brani u gradskoj skupstini.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.