Komentara: 33
Pregleda: 9813
Foto

U Novoj opštini počela masovna vakcinacija građana

21.01.2021. u 10:47h > 14:13
Izvor: Subotica.com
Punkt za masovnu imunizaciju građana počeo je danas sa radom u Novoj opštini, a do deset ujutru vakcinu je primilo više od 80 Subotičana. Punkt u Novoj opštini radiće svakog dana od 8 do 18 časova.
U Novoj opštini počela masovna vakcinacija građana

Punkt za masovnu imunizaciju građana počeo je danas sa radom u Novoj opštini, a do deset ujutru vakcinu je primilo više od 80 Subotičana. Punkt u Novoj opštini radiće svakog dana od 8 do 18 časova.

Subotica raspolaže sa 2.100 doza kineske vakcine „Sinofarm“, a za danas je za vakcinaciju  prijavljeno 432 građana. 

Po rečima Ivanke Beoković, direktorke Doma zdravlja, noćas je stiglo novih 2.100 doza i raduje prilično veliki odziv građana.

- U ambulanti u Peščari juče je bilo prijavljeno 215, a vakcinisano je 235 ljudi.  Sada je građanima dostupan ovaj izuzetno uslovan prostor za vakcinaciju, građani se javljaju u utvrđenom spisku, svi strpljivo čekaju – ističe Beoković. - Dolaze i oni koji nisu prijavljeni, trudimo se da ispoštujemo i njih, mada malo remete ceo posao te ih molimo da, ukoliko nemaju ili ne mogu da sačekaju svoj termin dođu posle 15 časova. Pozive šalje eUprava i to je populacija starija od 75 godina, ima i mlađih ali oni su verovatno ti koji nisu bili na spisku.

Vakcinaciju građana vrše tri ekipe lekara i medicinskog osoblja. Kako paralelno sa imunizacijom stanovništa još uvek traje borba sa kovidom i u respiratornim ambulantama još uvek ima oko stotinu pacijenata dnevno, prilično je zahtevno organizovati ceo posao. 

- Veliki broj timova lekara i sestara je uključeno. Trudimo se da u ostaliom delu Doma zdravlja sve funkcioniše, da pacijenti sa drugim zdravstvenim tegobama ne trpe. Sa druge strane, još uvek imamo lekare i sestre koji su na bolovanju ili u izolaciji. Nije lako, ali organizujemo se – dodaje direktorka DZ. – Ovo je sada prioritet. Samo je vakcinacija lek i radujemo se da su ljudi shvatili da nam je jedini spas u vakcini

Pre nego što prime vakcinu, građani popune formular i medicinskim radnicima navedu bolesti koje imaju, na šta su alergični, koje lekove uzimaju...

- Pacijentima se uzima detaljna anamneza o alergijama i akutnim stanjima, podaci o hroničnoj terapiji i oboljenjima. Jako bitan podatak je o ranijoj vakcinaciji protiv gripa, da li pacijent preležao kovid. Posle dobijanja vakcine pacijent provede 20 minuta na opservaciji i do sada nismo imali neželjenih reakcija – predočava dr Verica Dronjak.

BAKIĆ: SVE FUNKCIONIŠE BESPREKORNO

Punkt je tokom prepodneva obišao gradonačelnik Stevan Bakić i tom prilikom izjavio da je cilj formiranja punkta da se na organizovan način, uz poštovanje svih mera zaštite od infekcije i principa bezbedne imunizacione prakse, vakciniše što veći broj osoba za što kraće vreme.

Foto: Kabinet gradonačelnika

- Cilj mog obilaska punkta za masovnu imunizaciju bio je da se uverim da li, u organizacionom smislu, sve funkcioniše kako treba i da li ima nekih neželjenih pojava, u zdravstvenom smislu. Sve funkcioniše besprekorno, zadovoljan sam zatečenim stanjem. Do ovog momenta za vakcinaciju se ukupno prijavilo 8.134 lica, a vakcinisano je njih 1.016. Za današnji dan predviđena je vakcinacija 432 osobe - rekao je Bakić. - Apelujem na građane Subotice da se prijavljuju u što većem broju, da se ovaj  proces imunizacije što pre sprovede. To je jako bitno za sticanje imuniteta celog našeg društva, kako bismo što pre krenuli u oporavak i razvoj privrede, ekonomije i da, kako grad Subotica tako i država Srbija, krene napred u još jednu pobedu.

Vakcinacija u ambulanti "Peščara" za sve koji su dobili poziv biće  još danas do 15 časova.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 1 nedelju
Komentara: 33
Pregleda: 9813
Povezane vesti
Povezane teme
dom zdravlja subotica vakcinacija stanovništva subotica vakcinacija imunizacija korona virus epidemija korona virusa ivanka beoković
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.