Komentara: 74
Pregleda: 9722

U kompletnu rekonstrukciju Opšte bolnice biće uloženo oko 20 miliona evra

21.12.2018. u 08:57h
Izvor: Politika Online
U Opštoj bolnici u Subotici projektanti rade planove za kompletnu rekonstrukciju. Projekti, za čiju izradu je pokrajina izdvojila 22, a grad četiri miliona dinara, treba da budu gotovi do 1. marta naredne godine. Prema rečima direktora ove zdravstvene ustanove nakon toga posredstvom Kancelarije za javna ulaganja potražiće se izvođač za radove vredne oko 20 miliona evra.
U kompletnu rekonstrukciju Opšte bolnice biće uloženo oko 20 miliona evra

U Srbiji, ulaganje u subotičku bolnicu spada među pojedinačno najveće investicije u zdravstvo. Radovi bi trebalo da počnu od sredine naredne godine. Trajali bi više od godinu. Glavna bolnička zgrada stara pet decenija i dvadesetak vek starih objekata u dvorištu, pretrpeće potpunu izmenu.

U razgovoru za „Politiku” doktor medicine Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice u Subotici,  objašnjava da je pred projektante postavio nekoliko važnih uslova - da se razdvoji stacionarni od ambulantnog dela, da svi objekti budu povezani „toplom” vezom, a od rukovodilaca odeljenja tražio je da planiraju odeljenja za medicinu koja će doći u narednim decenijama.

Radovi će se izvoditi fazno, kako ne bi bila ugrožena briga o pacijentima.

- Rekonstrukcija podrazumeva da hospitalni deo ima dvokrevetne i jednokrevetne sobe s kupatilom, modularnim sistemom podešavanja uz ležaj, i senzorima u podu – javljačima pada pacijenta. U bolnici ćemo moći da se prilagodimo potrebama pacijenata, imaćemo sobe i toalete za pacijente sa invaliditetom i različitim medicinskim potrebama - objašnjava dr Puškar.

U kompletnu rekonstrukciju Opšte bolnice biće uloženo oko 20 miliona evra

BRANKO RADUN NOVI SARADNIK BOLNICE - Od početka decembra na poslovima tehničara održavanja informacionog sistema i tehnologija u Odeljenju za informatičke poslove i telekomunikacije u Opštoj bolnici u Subotici primljen je Branko Radun, u javnosti poznat kao politički analitičar. Zaposlenje na neodređeno vreme u bolnici podrazumeva i obavezan probni period od tri meseca.

Branko Radun je istoričar po obrazovanju, živi u Bačkom Jarku, a u subotičkoj Opštoj bolnici angažovan je između ostalog i na poslovima komunikacije sa medijima.

Broj hirurških sala sa sadašnjih pet biće povećan na osam, što će povećati broj operativnih intervencija.

- Specijalistička poliklinika biće prebačena u jednu od adaptiranih zgrada. Ambulante, u kojima godišnje uradimo 260.000 pregleda i preko tri miliona ispitivanja, biće prostrane, dobro osvetljene sa novim sistemom zakazivanja i pozivanja pacijenata. Svi objekti u bolničkom krugu biće povezani „toplom vezom” -  objašnjava dr Puškar. -

Ovo je jedan od komplikovanih zahteva u rekonstrukciji bolnice, ali kako kaže sagovornik „Politike”, sadašnja „raštrkanost” objekata otežava lečenje. Pri tome, bolnički krug mora ostati prohodan za sanitetska i vatrogasna vozila, a to rešavaju projektanti.

Obnoviće se kompletna infrastruktura bolnice, od vodovodnih do elektroinstalacija. Izolacija zgrada doprineće podizanju energetske efikasnosti, gradiće se novi sistem klimatizacije i filtriranja vazduha.

Godišnje se ovde hospitalizuje 25.000 pacijenata, a postoji problem sa liftovima. Postojeća četiri lifta biće zamenjena novim uz dodatna tri koji će biti u službi pacijenata i posetilaca, dok će bolnica dobiti još najmanje šest novih tehničkih i teretnih liftova za prevoz sanitetskog materijala.

U kompletnu rekonstrukciju Opšte bolnice biće uloženo oko 20 miliona evra

U kompletnu rekonstrukciju Opšte bolnice biće uloženo oko 20 miliona evra

Oko 20 miliona evra namenjeno je samo za građevinsku i tehničku rekonstrukciju bolnice.

- Imamo uveravanja od pokrajinske vlade da će nakon rekonstrukcije obezbediti novac za nabavku medicinske opreme i uređaja. U poslednjoj godini i republička i pokrajinska vlada su izdvojile ogromna sredstva za zdravstvo. Subotica je dobila četiri ultrazvučna aparata, dva mobilna ultrazvučna aparata, zamenili smo rendgen iz 1976. godine, dobili smo novi multislajsni skener za dijagnostiku krvnih sudova, novu opremu za oftalmologiju i kabinet za gastroeneterologiju. Postojao je desetogodišnji zastoj u nabavci medicinske opreme, koja je funkcionalna, ali u značajnoj meri zastarela. Ne može se  očekivati da se sve realizuje u jednoj godini, ali u dogovoru sa Pokrajinom moramo definisati dinamiku obnavljanja opreme. - kaže direktor subotičke bolnice

Dr Slobodan Puškar navodi da paralelno sa nabavkom nove opreme teče i obuka kadrova. U subotičkoj Opštoj bolnici posebno su ponosni na angio salu, koja je počela da radi 15. septembra 2017. godine i od tada je imala blizu 600 kateterizacija, preko 100 akutnih infarkta je lečeno u optimalnom vremenu, urađeno je 550 koronarnih angiografija, i to je tim od 10 do 15 ljudi koji je obučen.

- Kod nas nema listi čekanja za kateterizaciju srca i mi smo ponosni na taj rezultat - ističe dr Puškar.

U kompletnu rekonstrukciju Opšte bolnice biće uloženo oko 20 miliona evra

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 74
Pregleda: 9722

Povezane vesti

Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

angio sala

slobodan puškar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.