• Pregleda: 10421

Otvorena angio sala u subotičkoj Opštoj bolnici

Otvorena angio sala u subotičkoj Opštoj bolnici

Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović obišao je danas angio salu u Opštoj bolnici u Subotici, jednoj od tri koja je u proteklom periodu opremljena sredstvima pokrajinskog budžeta. Pored Subotice, angio sale dobili si i Zrenjanin i Sombor, a za nabavku opreme i obrazovanje lekara i drugog osoblja koje će upravljati ovim složenim, najsavremenijim sistemom obezbeđeno je ukupno 190 miliona donara.

- Veliko mi je zadovoljstvo što smo uspeli da uradimo ono što decenijama pre nas niko nije uradio, a što je velika potreba zdravstvenog sistema Vojvodine - da obezbedimo standard koji podrazumeva da na 300 hiljada stanovnika imamo jednu angio salu,  da stanovništvo bude zaštićenije i sigurnije, a najobučeniji lekari pruže efikasnu medicinsku interveniciju svim pacijentima koji imaju problema sa kardiovaskularnim bolestima – istakao je  pokrajinski premijer Igor Mirović. - Ovo je slika ogromnog ulaganja u zdravstveni sistem Vojvodine, u koji je u poslednjih godinu i po dana uloženo više od 1,8 milijardi dinara.

Mirović je podsetio da su u toku radovi na rekonstrukciji gotovo cele bolnice u Pančevu, na Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Kovinu, na pojedinim klinikama Kliničkog centra Vojvodine, dok će izgradnja nove zgrade Hitne medicinske pomoći u Novom Sadu biti završena početkom marta. Na sednici Pokrajinske vlade donesena odluka o nabavci preko 20 vozila za hitne pomoći širom manje razvijenih opština na području Vojvodine.

- Za kratko vreme uspeli smo da naparvimo značajan rez u zdravstvenom sistemu, da obezbedimo kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i savremeniju dijagnostiku, da probudimo uspavane tokove, ali još uvek imamo mnogo posla na tom polju – dodao je Mirović i najavio da će zajedničkim snagama Pokrajinske vlade, lokalne samouprave i republičke Kancelarije za javna ulaganja, u subotičkoj Opštoj bolnici ponovo biti pušteno u rad Odeljenje za plućne bolesti, koje je van funkcije još od 2011. godine. - Užurbano radimo na pripremanju projektne dokumentacije za radove na drugim odeljenjima na kojima se nije mmnogo ulagalo od  šezdesetih godina prošlog veka.

Po rečima dr Slobodana Puškara, direktora Opšte bolnice, kardiovaskularne bolesti i akutni infarkt miokarda predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti. Pacijenti često nisu mogli u roku od dva sata od nastanka bolova da stignu do angio sale, nego su često lečeni konzervativnom terapijom, razbijanjem tromba.

- Zahvaljujući naporima Pokrajinske vlade i lokalne samouprave koji su prepoznali taj problem, sada će pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima biti lečeni po najvišim svetskim standradima, imaće mnogo kraći period hospitalizacije i brži proces oporavka, manju invalidnost, dok će stopa smrtnosti biti mnogo manja – naglasio je Puškar. - Veći broj angio sala omogući će i veći broj dijagnostičkih pregleda, kako bi se bolest otkrila i u ranijoj fazi i tretirala na lakši i efikasniji način. U sali se izvode komplikovane intervencije, od početka septembra prošle godine, kada je sala puštena u probni rad, urađeno je više od 70 kateterizacija, pacijenti su često životno ugroženi i samo dobro uigran tim može da izvede sve kako treba bez komplikacija. Da bi intervenicije vršene 24 časa sedam dana u nedelji potrebno nam je još četiri lekara i medicinskih tehničara.

Gradonačelnik Bogdan Laban istakao je da je ovo veliki dan za Suboticu jer sada na adekvatan način mogu da se reše hitni slučajevi i da spasu ljudski životi.

- Ovo je jako važno za ceo region i siguran sam da ćemo i u buduće, uz pomoć Pokrajinske i republičke Vlade nastaviti sa projektima koji su važni za naše građane – izjavio je gradonačelnik Laban.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

54
Građanka Odgovori
A koliko čistačica imate u bolnici? Higijena na nivou!!!
psiholoskinja
A cekajte, a kada ima dosta cistacica onda govorite o nekom "stranackom zaposljavanju" i trazite da se rastereti budzet ukidanjem radnih mesta i otpustanjem?
Nije mi jasna vasa logika, i onda kada vam covek i ugodi i krene da otpusta onda ste nezadovoljni jer je otkaz dobila vecina higijenicarki , pa sta ste hteli, da se otkaz da nekom lekaru, medicinskoj sestri, pa bi onda drvili o tome kako nema dovoljno strucnog kadra i lekara u bolnici...
Овца за шишање
PSIHOLOSKINJA,
Добро је, жива си, мада - не баш читава!
litar i po
Lekari i stručno osoblje sami daju otkaze i odlaze u inostranstvo zahvaljujući najezdi vaših Megatrend kadrova. Za radna mesta poput pomoćnog osoblja pa i čistačica se vaši kadrovi ne otimaju sasvim sigurno, tako da kada se žalimo na stranačko zapošljavanje mislimo na diletante sa vašim članskim knjižicama i vašim istant diplomama. Svako pre ili kasnije dospe kod takvih kvazi stručnjaka, to je opasno pi život, nije šala. Comprende?
Bujster Odgovori
Sve ono što ide u korist modernizacije zdravstva treba apsolutno podržati!
Žika
Nema tog "modernog zdravstva" koje može pomoći tvom botovskom mozgu...
Coa Odgovori
Ovo je velika stvar ne samo za Suboticu nego i za celu regiju. Svaka pohvala.
Vergeltung
Za koju regiju? :D :D Da neće iz Segedina da dolaze kod nas da se leče, ono, prepodne buvljak, popodne subotičko zdravstvo? :D
misko Odgovori
Samo da pitam,dali je organizovano 24 satno dezurstvo u angio sali i ako jeste imate li odgovarajuci broj doktora za intervenciju.Kokiko sam cuo da bas nesto po tom pitanju nije sjajna situacija.
Пацијент77 Odgovori
Отворена ангио сала нема употребну дозволу за рад. Ко вам господо даје право да угрожавате здравље пацијената и особља неиспитаном медицинском опремом ? У болници је, такође, пре нове године бесправно изграђен објекат без икаквих дозвола. Њима дозволе не требају, додуше не знају ни чему служе. Др.сци.крим. Пушкар само извршава наређења.
Petar
Neispitana medicinska oprema? Da li si realan? Pa nisu nabavljali polovan automobil. Da znas nesto o tome ne bi lupetao.
Ferika
To što si ti pacijent sa psihijatrije ne znači da imaš pravo donositi stručne zaključke!
psiholoskinja
Pacijentu bas si pacijent.
Ubors Odgovori
Sta je sa aparatom za magnetnu rezonacu???
Todor Odgovori
Jutros je haos bio u bolnici. Teško pokretni pacijenti nisu mogli vozilima da priđu objektima, zabranjen je bio ulazak na ulaz glavne zgrade bolnice, svađa, deranje. Ovakva naređenja lično smišlja i izdaje direktor. Bahatost ovog čoveka prevazilazi ne samo okvire zakona nego i norme elementarnog civilizovanog ponašanja. Njihova bezpogovorna potreba da bez potrebe udovoljavaju autoritetima iznad sebe i da svoje političke mentore koji nisu ništa bolji od njih glorifikuju jednaka je kliničkom ludilu. Dragi ljudi, sugrađani, pacijenti ove bolnice, vi njima niste ni na kraj pameti.
panonski čamac
Ajde tišina tamo, gradonačelnik nam se slika.
Francuz Odgovori
Neka neko objasni svrhu prisustva Bogdana Labana ovde. 2. stvar bolnica nikad gore nije izgledala, raspad sistema. Angio sala je pokrenut projekat još 2015. i to je odlična stvar all kićenje tuđim perijem nije. Vratite se odakle ste došli (ovo nije molba). Pozdrav za botine, imamo sve vaše slike.
djordje
FRANCUZ @ - Angio sala je počela sa radom u subotičkoj bolnici pa se prisustvo Gradonačelnika podrazumeva. Finansijer je APV pa je i prisustvo pokrajinskog premijera logično. Angio sala jeste projekat obećan davno ali kao i mnogo toga drugog sada se realizuje. Sve je u ovoj vesti logično sem tvoje patološke mržnje prema svemu i svakome.
FRANCUZ
@DJORDJE
Cenjeni pripadniče zloglasne organizacije,
patološka mržnja prema "svemu i svakome" mi je dijagnostikovana u adolescenciji, davne 89. godine a od ekstremnog hroničnog oblika iste patim od 2011. godine
Petar
Mi ne zivimo od pokrenutih projekata vec od okoncanih. Taj Laban ih zavrsava. A videcete jos sta ce sve da uradi. Pogledaj samo ocene na vesti. Ljudi su zadovoljni ovim.
suboticanin Odgovori
SAmo da se cuje kakve masine se dobijaju ali nema ko da radi, dobijaju masine na kojim ane znaju da rade pa stoji u bolnicama neotpakovano i po 10 godina ili neki lekar prisvoji za privatne svrhe...
Lena Odgovori
@Ubors
Kako šta je? Kao i do sada, namerno se drži neispravnim, da bi se uzimale pare od pacijenata po privatnim "dijagnostičkim centrima".
Grand Jubilee Odgovori
Drago mi je da se sala otvara jubilarni šesti put. Nadam se da se na ovome neće stati i da ćemo doživeti bar tuce otvaranja!
GORDANA
I ja bih rekla da mi je vest nešto poznata.
AlwaysUltra Odgovori
Avioni , kamioni , a dvorište bolnice izgleda kao Černobil , a neko je već rekao da je toliko lekara odbeglo da uskoro više neće biti ni ovakvog lošeg lečenja. Kako god - umiljate face sa slike će naći načina da dotični černobil održe makar kao mesto namirivanja botova - tamo na transfuziji će da im prave sendviče.
Petar
Izgleda kao Cernobil!? Verovatno je takvo postalo dolaskom doktora Puskara na celo bolnice, a dosad je izgledala kao versajski vrt.
Alen
Lupetas kao i uvek. Ja sam bio dve nedelje lezao u bolnici i ima zaista divno iskustvo. Ima sitnica koje treba popraviti ali je stvarno napravljen korak napred. Hrana je sasvim zadovoljavajuca. Kreveti udobni i ako treba vise puta dnevno se menja posteljina. Medicinske sestre su me obilazile svakih pola sata. Doktori su trcali po bolnici koliko posla imaju i obilazili nas mimo radnog vremena ako nisu stigli za vreme radnog vremena. Svi u sobi koji su bili sa mnom su bili zadovoljni. Hvala osoblju koje mi je olaksalo muke. A dvoriste kao dvoriste, najmanje bitno a i nije tako lose. Verovatno cistije i lepse nego u tvom stanu.
AlwaysUltra
Petar

Kako god da je dvorište izgledalo pre dolaska naprdnog direktora , sada izgleda kao Černobil. Što , vidim iz vašeg pokušaja apologije dotične persone , ni sami ne NE poričete !!
AlwaysUltra
Alen

Tipična naprdnjačka uverenost da će njima uspeti ono što tonama propalih , totalitarnih režima nije uspevalo - ubediti podanike da ne veruju svojim očima nego saopštenjima rajhs kancelarije. Oni će staviti prazan tanjir pred vas i ubedjivati vas da ste upravo dobili bečku šniclu i pomfrit i varivo od graška i salatu i palačinke za desert .
Još je caru jako davno rečeno da je go , a ovaj vaš vožd već u jednoj Rumuniji (koja je za nas jako ozbiljna zemlja) ne bi mogao da bude ni direktor seoske ambulante.
Džaba se upinjete neoradikalski mutanti - djubrište istorije vas već oblizuje svojim jezikom !
Alen
Nikada u zivotu nisam glasao za SNS niti imam nameru. Meni su svi isti. Tri puta sam zavrsavao u bolnici zbog sportskih povreda. Jednom jos kao klinja devedesetih, kao student posle 2000-te i sada. Vrlo sam merodavan da uporedim stanje. Hrana je raznovrsnija, prilagodjenija bolesnicima i moze da se uzme vise puta. Nije restoran sa pet zvezdica ali sasvim pristojno za razliku od pre desetak godina. Osoblje je vrlo kulturno i izlazi u susret dok pre to bas i nije bio slucaj. Zar ti hoces da igras golf u dvoristu bolnice? Ne znam sta bi tamo ulepsavao a pri tome medicinsko osbolje ima mizrne plate i lose uslove rada (bolje nego ranije ali jos uvek lose). Da uzmu da ulepsavaju dvoriste onda bi kukako kako rade glupo dvoriste a nema angio sale. Ti nisi nezadovoljan bolnicom, gradom, drzavom vec svoje licno nezadovoljstvo samim sobom ispoljavas ne svima i svemu ostalom. Toliko losih misli imas da mislim da ces uskoro izvrsiti samubistvo.
AlwaysUltra
Alen

Od mene glasujte za koga god želite - verujem da svako ima svoje razloge i neću da vas proveravam po tom pitanju. Ali ne moram ja staviti svastiku na rukav da bi me to činilo nacistom. Ideologiju čini neuporedivo više od spoljašnje simbolike.
Dalje vi velite da vama postojeći Černobil izgleda sasvim prihvatljivo i da je gotovo u rangu bečkog Pratera. E sada tu opet dolazimo do opomene da ne treba verovati svojim očima i da desetine hiljada pacijenata dotične ustanove svi lažu priču koja se u dlaku poklapa , a eto vi jedino istinu govorite.
Ja ne znam vašu dijagnozu ali ako su povrede bile u predelu glave - vaše tvrdnje oko izgleda OB moramo prihvatiti kao odredjeni simptom , koji se potencijalno leči.
Što se vaših očekivanja da dignem ruku na sebe tiče - ja sam hrišćanin i verujem u božju volju i verujem da se sve dešava sa razlogom i bitno mi je jedino da je moj moralni dug zadovoljen i zadovoljan , a sve ostalo će ići tokom koji je Providjenje utabalo.
AlwaysUltra
Alen2

Zlo je i naopako kada čovek koji ima dva oka i ostala čula svojevoljno pristaje da izgovara očigledne laži , tonući u najdublji greh , a sve zarad čega ?? Malog položaja u parazitskoj birokratiji ? Paketa humanitarne pomoći ?? Ili samo zarad bedne duševne satisfakcije ??

Okaljan obraz se ne može oprati i prenosi se nemilosrdno i na buduća pokolenja i njih proganja kao stari greh predaka !! Poput Černobila koji i danas jede svoje žrtve.
Alen
Ti se nesto previse pravis fin. Imas preko trideset godina i mama ti daje dzeparac, placa kredit za telefon, kuva rucak i pere gace a ti pricas kako nesto treba da funkcionise. Tvoj zivot ne funkcionise i zato ti sve smeta i sve vidis samo negativno. Da su posadili cvece pored portirnice ja bih rekao BRAVO! I to je jedan korak napred. Jedan korak da svi polako izadjemo iz ucmalosti u kojoj si ti. Nije mi bitno ko je na vlasti. Nije mi bitno ko je zapoceo projekat angio sale. Bas me briga ko se slika. Bitno mi je da je napravljen jedan korak napred i ovo nije mali korak. Ako hoces da imamo bolnicu kao u Londonu onda brate sidji sa grbace postenim radnicima i prestani da primas socijalu i pocni da privredjujes nesto a ne samo da kritikujes. A na kraju krajeva mogao si i ti da doniras jednu ovakvu salu kada si toliko pametan i sposoban i znas kako treba. Mozes i ti onda da se slikas kada si toliko ljubomoran na ove bednike sto se slikaju. Molim te, ostani u Londonu.
AlwaysUltra
Alen

Vi sve nešto u kondicionalima govorite (da bi , šta bi , kad bi...) , a onda očekujete od svih da to prihvate kao indikativ. Morali bismo samog Vuka Karadžića za djavola da proglašavamo kako bismo udovoljili vašem vidjenju jezika kao nečega što trpi sve što se izgovori u svakom mogućem kontekstu koji vama prne na um. Toga nije bilo niti će ikada biti.
Ako brate želite da sidjem sa grbače poštenim radnicima , želju si možete ispuniti jedino tako što ćete mi obezbediti posao u skladu sa mojom visokom školom i problem rešen. Ali u tom slučaju morate žrtvovati svoje mega sega giga biga kadrove koji su nas doveli na svetsko dno po svim kriterijima. A za to nemate ni interesa ni hrabrosti jer znate da je kratak i brz put do kanalizacije.
Dodjite malo u London pa tu pokušajte da prodajete m za bubrege i da ovdašnjoj visokoobrazovanoj radničkoj klasi nudite svoje kondicionale - neće vas moliti da ostanete u njemu nego ljubazno zamoliti da se vrnete u svoju mega bega šuga muga državu !!
Alen
Ponovicu se jos jednom. Nisam politicki kadar niti imam bilo kakve veze sa nekim politicarem. Pojedine politicare znam sticajem okolnosti, npr igramo zajedno fudbal, komsija i slicno i nikada ne pricamo o politici ili poslu. Ja svoje znanje i svoju diplomu mogu da prodam i u Londonu i u Amsterdamu i u Minhenu i u Cikagu. Trenutno je svoje znanje prodajem privatnicima u Subotici za duplo vecu platu koju si ti imao dok si prao sudove u Londonu. Za London imam ponudu pet puta vecu nego koju si ti imao. Tvoje znanje i diploma u Londonu vrede bas toliko koliko si i zaradjivao, minimalac. Ovde ne vredi ni toliko. Problem je sto samo ti mislis da vredis vise a ne da ne vredis vise nego ne vredis nista. Toliko si i placen. Ti kada bi bio razredni staresina nekom razredu pola dece bi se otrovalo tabletama a pola bi zavrsilo na psihijatriji jer bi i njima kukao kao ovde na sajtu i unosio bi zestoku depresiju i zle misli.
AlwaysUltra
Alen

Najlepše vam zahvaljujem na predivnim komplimentima koje ste sastavili na moju adresu.
Navikao sam da mi se ljudi ovde dive ali s vremena na vreme neko divan i predobar nadraste uobičajene okvire i zaspe me pregrštom novih , čudesnih pohvala.
Prosto pocrvenim od uzbudjenja i zavrti mi se u glavi ali nemam straha jer znam da ću biti zbrinut u bolničkom raju koji ste nam tako ljubazno opisali i očekujem da ćemo se tamo verovatno i upoznati i da ću vam se i lično zahvaliti na fantastičnim rečima podrške koje ste mi uputili.
Možda vas i nisam dostojan , ali se nadam da će vaša dobrota oterati svu zlu energiju i učiniti da makar tada vredim nešto malo i da će sve do Tokija da se proširi pomama čovečanstva za vašom neprocenjivom ljudskom riznicom.

Hvala od srca i molim se da me nedostojnog makar pod londonskim tmurnim nebom svojom vindzorskom harizmom i oksfordskom učenošću , za koje bi i Nj.V.kraljica Elizabeta II sve dragulje dala , razvedrite i prosvetlite

With kindest regards
NEKO IZ MASE Odgovori
Koliko bi mi, pacijenti, bili srecni kad bi odvojili politiku od zdravstva. Postavite malo slike sanitarnih cvorova na Hirurgiji i vratite se u stvarnost.
psiholoskinja
Godinama ranije niko od prethodnika nista nije ulagao u tu bolnicu, da li stvarno mislis da ovi sada mogu sve odjednom da saniraju, poprave i kupe? Tesko! Placamo danak pogresnim izborima u proslosti.
AlwaysUltra
Madam , ovi su na vlasti već 6 godina , ako ste ih prespavali na sedativima eventualno.
Ironicni Tvrtko Odgovori
Kardiovaskularni problemi su cesta bolest svih politicara.O mentalnim problemima necu da govorim.Razmisljaju vizionarski mora im se priznati.Kosulja je u svakom slucaju bliza nego kaput.Nadam se da ce i drugo odeljenje da se osposobi i tehnicki i "kadrovski".Pa ce onda svi doci na red ukljucujuci i gradjane.Inace prizori doceka svih "visokih delegacija"iz centrala se moze opisati recenicom koja tuzno opisuje karakter svih politicara ove nesretne drzave a to je.SA MOCINIJM OD SEBE SE LJUBE A OTROV SE DAJE BEDNICIMA!Svi ce se prepoznati nadam se bez uvrede.
ЈОВАН Odgovori
За данашње пуштање у рад Ангио сале ред је захвалити се.
1. Онима који су деценијама пре СНС обезбедили велики објекат за инсталирање мале Ангио сале
2. Радницима који су без протеста прихватили да их СНС оџепари одузимајући им накнаду за минули радни стаж и смањење плате за 10 посто
3. Пензионерима који су без протеста прихватили да их СНС оџепари за умањење пензије за 10 посто
4. Честим или можда сталним предизборним кампањама које захтевају ,,допинговање'' и усмеравање бирача на заповест - Ја сам једини кандидат твој и немој имати других кандидата осим Мене.
Aco Odgovori
Au koliko hejtova za stvar koja će svima sigurno samo koristiti. Kod nas se svemu mora dati politička konotacija. Druga strana sve po defoultu radi loše. Tužno...
MIRA
...Kod nas se svemu mora dati politička konotacija...
Političku konotaciju ne daju komentatori, nego političari. Zašto se i najmanja investicija mora obeležiti političarima? Za njih je bitno da se prikaže kako je to delo njihovih ruku, a nije. Taj projekat je delo onih koji stvaraju i uredno uplaćuju obaveze prema državi, a to su ljudi pretežno van politike. Političari jesu predstavnici naroda, ali tako gledajući morali bi se pozvati predstavnici naroda svih političkih opcija, a ne jedne stranke koja bezobrazno koristi trenutak da poruči narodu kako niko ništa pre njih nije uradio, što nije tačno.
Djuro Odgovori
Svaka cast gosp Jovane.Sve je tacno sto ste napisali.Treba da se gradi i trebaju nove stvari ali treba da se kaze da je to uradjeno sa novcem poreskih obveznika a ne od novca SNS bitangi i kriminalaca pardon bivsih kriminalaca.I bolje je da se nesto radi nego da se novac pokrade.Ali u srbiji se uvek nadje nesto i za ukrasti.Pa tako malo daju vise kradu i na kraju dobijemo angio salu koja preti da propadne kroz plafon jer joj tu mesto nije.Ali koga je to briga bitno je slikanje i marketing.
Nora Odgovori
Auuu, ovo je strašno sa komentarima. Mogu da shvatim političko prepucavanje, ali braćo sa ovim ste preterali. Sramota!
andrea Odgovori
a higijena 0. nemate para za dezinfekciju_? ako gledate ove strane kanale životinje imaju veću pažnju i čistije su im te bolnice nego naša.
NN Odgovori
Sve je to lepo na fotografijama!,u praksi je sasvim drugacije.Korupcija u Bolnici cveta!
Vukoja Odgovori
Sve je to lepo ali na 300.000 ljudi alo?Liste čekanja su vam za anale a jeste li uski u bolnicu da vidite sobe otpada malter nije kreceno pitaj Boga!!Trebali ste probati kuhinju i spec bolnice da vidite sta bolesnici jedu
Alen
Vec sam pisao ali sto se tice hrane nije restoran sa pet zvezdica vec pristojna bolnicka hrana. Griz, pirinac, pire krompir, batak, belo meso, kobasice, spanac, pecene jabuke, razne supe i cajevi. Ne razumem ljude koji u bolnici ocekuju peceno prase i jagnje sa raznja. Imam 105kg i kolicinski je sasvim dovoljno, ukusno je i dosta raznovrsno. S obzirom da bolesnici leze po ceo dan, treba da jedu slabiju hranu i kolicinski manje.
Duki Odgovori
Alo gospodo u odelima, sestre u bolnici od svojih para kupuju sapun za ruke i ubruse... O cemu vi sada pricate???!!!????!!!??? SRAM VAS BILOOO
dule 1 Odgovori
http://www.blic.rs/vesti/drustvo/spasli-160-zivota-za-cetiri-meseca-probnog-rada/q0nxcwc

Svaki komentar je suvišan. Nije valjda i Blic državni pa da je i kod njih naručen ovaj članak.
saša
Ma da su spasili i samo jedan život dosta je. To nema cenu.
xx Odgovori
SNS rukovodioci, da li ste obisli i klozet na ulazu u bolnicu? Ako niste, trebali ste, tu bi nasli sve na gomili sto vi predstavljate!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.