Komentara: 54
Pregleda: 11886
Foto

Otvorena angio sala u subotičkoj Opštoj bolnici

17.01.2018. u 13:51h > 16:08
Izvor: Subotica.com
Otvorena angio sala u subotičkoj Opštoj bolnici

Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović obišao je danas angio salu u Opštoj bolnici u Subotici, jednoj od tri koja je u proteklom periodu opremljena sredstvima pokrajinskog budžeta. Pored Subotice, angio sale dobili si i Zrenjanin i Sombor, a za nabavku opreme i obrazovanje lekara i drugog osoblja koje će upravljati ovim složenim, najsavremenijim sistemom obezbeđeno je ukupno 190 miliona donara.

- Veliko mi je zadovoljstvo što smo uspeli da uradimo ono što decenijama pre nas niko nije uradio, a što je velika potreba zdravstvenog sistema Vojvodine - da obezbedimo standard koji podrazumeva da na 300 hiljada stanovnika imamo jednu angio salu,  da stanovništvo bude zaštićenije i sigurnije, a najobučeniji lekari pruže efikasnu medicinsku interveniciju svim pacijentima koji imaju problema sa kardiovaskularnim bolestima – istakao je  pokrajinski premijer Igor Mirović. - Ovo je slika ogromnog ulaganja u zdravstveni sistem Vojvodine, u koji je u poslednjih godinu i po dana uloženo više od 1,8 milijardi dinara.

Otvorena angio sala u subotičkoj Opštoj bolnici

Mirović je podsetio da su u toku radovi na rekonstrukciji gotovo cele bolnice u Pančevu, na Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Kovinu, na pojedinim klinikama Kliničkog centra Vojvodine, dok će izgradnja nove zgrade Hitne medicinske pomoći u Novom Sadu biti završena početkom marta. Na sednici Pokrajinske vlade donesena odluka o nabavci preko 20 vozila za hitne pomoći širom manje razvijenih opština na području Vojvodine.

- Za kratko vreme uspeli smo da naparvimo značajan rez u zdravstvenom sistemu, da obezbedimo kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i savremeniju dijagnostiku, da probudimo uspavane tokove, ali još uvek imamo mnogo posla na tom polju – dodao je Mirović i najavio da će zajedničkim snagama Pokrajinske vlade, lokalne samouprave i republičke Kancelarije za javna ulaganja, u subotičkoj Opštoj bolnici ponovo biti pušteno u rad Odeljenje za plućne bolesti, koje je van funkcije još od 2011. godine. - Užurbano radimo na pripremanju projektne dokumentacije za radove na drugim odeljenjima na kojima se nije mmnogo ulagalo od  šezdesetih godina prošlog veka.

Otvorena angio sala u subotičkoj Opštoj bolnici

Po rečima dr Slobodana Puškara, direktora Opšte bolnice, kardiovaskularne bolesti i akutni infarkt miokarda predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti. Pacijenti često nisu mogli u roku od dva sata od nastanka bolova da stignu do angio sale, nego su često lečeni konzervativnom terapijom, razbijanjem tromba.

- Zahvaljujući naporima Pokrajinske vlade i lokalne samouprave koji su prepoznali taj problem, sada će pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima biti lečeni po najvišim svetskim standradima, imaće mnogo kraći period hospitalizacije i brži proces oporavka, manju invalidnost, dok će stopa smrtnosti biti mnogo manja – naglasio je Puškar. - Veći broj angio sala omogući će i veći broj dijagnostičkih pregleda, kako bi se bolest otkrila i u ranijoj fazi i tretirala na lakši i efikasniji način. U sali se izvode komplikovane intervencije, od početka septembra prošle godine, kada je sala puštena u probni rad, urađeno je više od 70 kateterizacija, pacijenti su često životno ugroženi i samo dobro uigran tim može da izvede sve kako treba bez komplikacija. Da bi intervenicije vršene 24 časa sedam dana u nedelji potrebno nam je još četiri lekara i medicinskih tehničara.

Gradonačelnik Bogdan Laban istakao je da je ovo veliki dan za Suboticu jer sada na adekvatan način mogu da se reše hitni slučajevi i da spasu ljudski životi.

- Ovo je jako važno za ceo region i siguran sam da ćemo i u buduće, uz pomoć Pokrajinske i republičke Vlade nastaviti sa projektima koji su važni za naše građane – izjavio je gradonačelnik Laban.

Izvor: Subotica.com
Puštanje u rad angio-sale Puštanje u rad angio-sale Puštanje u rad angio-sale Puštanje u rad angio-sale Puštanje u rad angio-sale Puštanje u rad angio-sale Puštanje u rad angio-sale Puštanje u rad angio-sale
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 54
Pregleda: 11886

Povezane vesti

Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

bogdan laban

kardiovaskularne bolesti

bolnica subotica

igor mirović

angio sala

slobodan puškar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.