• Pregleda: 8922

Bolnica dobila novi CT aparat

Novi CT aparat danas je zvanično pušten u rad, a njegova upotreba značajno će unaprediti i ubrzati dijagnostiku koronarne bolesti srca i ostalih vaskularnih problema pacijenata.
Bolnica dobila novi CT aparat

Novi skener, čija vrednost iznosi oko 45 miliona dinara, zameniće CT aparat star 12 godina, na kojem je samo u toku prošle godine obavljeno 7700 pregleda. Prema rečima prof. dr Zorana Gojkovića, pokrajinskog sekretara za zdravstvo, to je čak i jedan od mlađih aparata koji se koriste za najvažnije dijagnostičke procedure u medicini, te da u zdravstvenim ustanovama širom Vojvodine postoje i mnogo stariji.

- Najsavremeniji CT aparat značajno će unaprediti dijagnostiku, koja će biti brža, preciznija, jasnija, a ono što posebno raduje, jeste da će na njemu moći da se rade i različite angiografske procedure, koronarografije i što će moći u potpunosti da se umreži sa angio salom - rekao je prof. dr Gojković, dodajući da je u poslednje dve godine, Pokrajinska vlada je u subotičku bolnicu uložila više do 180 miliona dinara, kako u opremu, tako i u različite infrastrukturne radove. - Važno je napomenuti da je u protekle dve godine u subotičkoj bolnici zaposleno više od 100 medicinskih radnika, da trenutno imamo 29 lekara koji su na specijalizaciji, mladih lekara koji će nastaviti da rade ono što su njihovi učitelji započeli. To je još jedan pokazatelj da nam nije stalo samo do opremanja prostora i kupovine novih aparata, već i do toga da mlade medicinske radnike edukujemo i obučimo za rad na njima. To je jedan od načina kako da se izborimo s najvećim problemom u našem zdravstvenom sistemu, odnosno odlaskom radnika u inostrantsno u želji za bolje plaćenim poslom i uslovima života.

Kako je istakao dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice Subotica, ovu i sve prethodne investicije potpuno su zaslužili i opravdali lekari, medicinski radnici i kompletno osoblje bolnice, a njihov rezultat najbolje se ogleda u neutralisanju ili skraćivanju liste čekanja, kvalitetnijem lečenju i bržem ozdravljenju pacijenata.

- Nemamo liste čekanja za ortopediju, nemamo liste čekanja za koronarografiju, a novi skener ubrzaće dijagnostiku koronarne bolesti srca i ostalih vaskularnih problema koji su prisutni kod pacijenata. Takođe, ovaj savremeni aparat pružiće kvalitetniju sliku, veću dijagnostičku preciznost i mnogo bolju dijagnostiku pacijenata koji su u pripremi za ostale procedure u bolnici - istakao je dr Puškar.

Gradonačelnik Bogdan Laban zahvalio se Pokrajinskoj i Republičkoj vladi na svim ulaganjima u Suboticu, a posebno u zdravstveni sistem, najavivši da se sredinom godine očekuje početak radova na kompletnoj rekostrukciji Opšte bolnice, koja će koštati oko 25 miliona evra.

- Veoma sam srećan što je izrada projekta za rekonstrukciju bolnice pri kraju, a sredinom ove godine krećemo u jednu ogromnu investiciju koju je obezbedila Vlada Republike Srbije, izdvojivši sredstva u visini od oko 25 miliona evra - poručio je Laban.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

70
Melanija Odgovori
Ulaganje u zdravstvo je neophodno, pre svega je ova investicija značajna za pacijente subotičke bolnice ali pored toga savremeni uslovi rada svakako će privući mlade zdravstvene radnike da ne odlaze u inostranstvo! Subotica je veliki grad i zaslužuje savremeno oprenljenu i sređenu bolnicu koja će sigurno zasijati u punom sjaju nakon završetka svih planiranih radova!
Sima
Kada pisete komentare,budite bar malo inventivni ne mora bas odmah da se vidi sablon botovanja:)
Овца за шишање
Мора да су ове "фаце" измислиле тај апарат!!! Хехехе...
Mr.Comment
Ovčice... Da li ti to pokušavaš da istakneš humor kroz komentarisanje ili na pogrešan način želiš (u pravom svetlu) da istakneš kako se u ovčijoj glavi nalazi zaista “mali mozak”???
Каролинг
Шта год да се напише у коментарима, чињеница је следећа, грађани су добили један врхунски медицински уређај који ће многима спасити живот! Не треба свему да се подсмевамо, дајте некад и похвалу неће вам језик отпасти.
Овца за шишање
Тако је, MR.COMMENT!
Мозак ми је мали, али КВАЛИТЕТАН, за разлику од твог БОТОВСКОГ. Ви сте ГЛАВАТИ, а самим тим и велика промаја дува, није вам лако!
magnum
mogli bi da nabave bar 1 kolica u hitnoj za pacijente koji ne mogu na noge,događaj od jutros 15.2.2019. radnici nadrndani u hitnoj... pacijenta u bolovima iz auta nose kao pijanca...
Toni Montana Odgovori
Kao sto je pre izvesnog vremena i najavljeno,sledi period u kom ce se ulagati u obnovu i razvoj bolnice,ulaganja koja decenijama nisu radjena. Pretpostavljam da je ovo samo jedna sitna karika u celoj toj prici oko bolnice,sto znaci da mi je drago sto se pocelo za realizacijom tog procesa obnove bolnice
Ministarka91 Odgovori
Najsavremeniji CT aparat značajno će unaprediti dijagnostiku, koja će biti brža, preciznija, a ono što posebno raduje, jeste da će na njemu moći da se rade i različite angiografske procedure. Rade na tome da obrazuju mlade buduće doktore, medicinske radnike i sve zaposlene kompletno. Olakša ima rad, nema mesta čekanju. Iščekujemo kompletnu rekonstrukciju bolnice što će se desiti u skorije vreme. Bravo
šerpa
Šta ti znaš o angiografskim procedurama, leba ti :DDD
Palić Odgovori
Novi aprat je svakako potreban i sigurno će poboljšati kvalitet dijagnostike i lečenja u Opštoj bolnici Subotica.
Nikša Odgovori
Ulaganja u zdravstveni sistem su jedna od najznačajnijih ulaganja. Očekujemo veliku investiciju od strane Vlade Republike Srbije i radujemo se što će svako ko ima zdravstvenih problema brže i efikasnije biti rešen bolesti odnosno zdravstvenog problema. Samo napred, jer zdravlje je ipak i pre svega na prvom mestu!
daca Odgovori
Super , radujem se. Jedino me zanima ko, kad i za koliko para će moći da uradi CT jer se šalju u Sombor i Novi Sad uz famoznih 16 - 20.000 dinara. Isto je i sa stentovima, čekaš da te pozovu u Novi Sad- ako preživiš do tada. Igre sa pacijentima su neverovatne i ko ima para da podplati , dobija odmah sve usluge. Za potrebe našeg grada treba nabaviti bar tri aparata za MG ili doći noću za debele pare. Toliko o zdravstvu.
Suboticanin Odgovori
Nadam se da se nece pokvariti za mesec dana i zavrsiti u necijim drugim rukama
Mr.Comment
To se desiti neće, budite bez brige!
malter
otkud ti znas balvane?
Каролинг
Надам се да ће ти прсти отпасти због овог коментара. Овај уређај ће многима спасити живот.
suboticanka Odgovori
Nije ni u starom nikada bio problem nego u nedostatku strucnog osoblja da ocitava snimke! Nece situacija bolja biti ni sa ovim CT aparatom nego ce ljudi i dalje biti primorani da idu u Sombor,Novi Sad,Beograd...
Jasna
Nazalost tako je! Subotica ima svega par lekara koji nesto znaju..a i oni su vec u penziji..
Каролинг
Хајде да сачекамо па ћемо да видимо, што одмах треба да се пљује?
šerpa
Ko pljuje?
Vjestica Odgovori
Ulaganje u bolnicu i zdravlje sugradjana nikad nije promasena investicija.
Mackica Odgovori
Sto se tice ove vesti, zaista mislim da niko ne moze argumentovano da je hejtuje. Nov uredjaj ce olaksati i bolesnicima, koji nece morati da putuju u Novi Sad, i zaposlenima, koji ce moci brze da dodju do dijagnoza. Svi pacijenti koji redje ili cesce posecuju suboticku bolnicu sigurno su primetili da se mnogo brze dolazi do vecine lekara, iako se za neke jos uvek mnogo ceka
Lidija Odgovori
Ovo je odlična vest jer mnogi iz mog okruženja se žale na dugo čekanje kod kardiologa.
Ana Odgovori
Novi CT aparat je odlična vest za naš grad, našu bolnicu i za sve koji imaju problem sa koronarnim oboljenjima srca i vaskularne bolesti, jer će se značajno smanjiti vreme dijagnostike, a još bolja je vest skori početak radova na rekonstrukciji bolnice.
Kom Odgovori
U moru loših vesti ova je sela k'o kec na deset. Popravlja raspoloženje. Bravo!
Jelena Odgovori
Investicija koja obećava
AlwaysUltra Odgovori
Nakon sto su SNS botovi prosli kroz CT aparat (iako 99% njih nema pojma cemu sluzi ni sta je CT skracenica od) , ja bih da dodam da nasa bolnica ima toliko malo radiologa da sama aparatura nece smanjiti cekanje na preglede. Samo ce preostali radiolog imati jos vise posla.
Mackica
Zato je i naglaseno koliko je mladih lekara primljeno u radni odnos i na specijalizaciju
AlwaysUltra
Mackica

Zasto su liste cekanja onda nikada duze ?? Gde su ti silni zaposleni radnici ??
Каролинг
Видим да си озрачен и просвећен, верујем да ако то буде проблем да ће се наћи додатно особље које ће радити на ЦТ-у.
AlwaysUltra
Karoling

Gde ? U Franackom carstvu ?
stanko Odgovori
Podizemo uslove u zdravstvenim ustanovama na jedan visi nivo.
šerpa
Živeli uslovi! :D
C
Uslove čega?
Mila Odgovori
Nadam se da je aparat nov a ne kao magnetna stari izraubovani aparat večito u kvaru.
Aco Odgovori
Ulaganje u zdravstvo je investicija u budućnost. Ova oprema će bitno uvećati nivo zdravstvenih usluga svim građanima Subotice.
Sky Odgovori
Auu sta je botova... U svakom slucaju dobra vest, da li to znaci i zaposljavanje jos strucnog osoblja ili ce i ovi koji vec rade sada biti optereceni?
Mr.Comment
Zašto bi neko bio BOT, ukoliko pozitivno prokomentariše vest? Valjda se podrazumeva, ukoliko se radi pozitivno za grad i građane Subotice (a radi se mnogo toga i rezultati su evidentni) da se prokomentariše na način koji priliči ovakvoj vesti!
šerpa
Naravno da to ne znači i zapošljavanje, još uvek je na snazi zabrana zapošljavanja u javnim preduzećima
Slavica Odgovori
Na ovaj CT prvo proveriti mozak botova.Angažovati najbolje za čitanje rezultata jer se osnovano sumnja da nema normalnih.A onda napraviti projekat za rekonstrukciju Psihijatrije i tamo proširiti kapacitete gde bi bili smešteni uz 24 nadzor.
Каролинг
За тебе један сладиша од ботова.
Vera Vang Odgovori
Definitivno veliki napredak za zdravstvo Subotice. Angio sala se pokazala kao veliki uspeh, a ovaj CT aparat ce doprineti ne samo brzem dijagnostifikovanju, lecenju I bolju uslugu vec ce olaksati I same uslove za rad lekarima I osoblju.
Sin
Poštujem napredak i proširenje delatnosti naše bolnice,ali sve to treba da prati i prava kadrovska politika,pošto džaba angio sala kada nema ko da radi u njoj,pacijenti se šalju direktno u Kamenicu.
Burazer Odgovori
Svaka čast za aparat. Mašina je odlična. Ne vidim da li piše kako je u startu krenulo sa antistatičkim podom...A što se zapošljavanja tiče, voleo bih da vidim listu tih 100, jer ako ih je 100 zaposleno, više od 400 je otišlo. Da ne kažem da neki novu klinci u "medecini" ne znaju šta je rastvor natrijum hlorida...
Vikica Odgovori
Super vest za građane, u zdravstvo se ulaže što godinama unazad nije.
Lujke Odgovori
Ovde nema mesta za kritiku jer bi svaka kritika bila zlonamerna!
SHM
Svako normalan nece imati kritiku na ovu vest ali ce imati kritiku na vase bolesno euforicne botovske komentare! Sto rece SLAVICA stvarno treba otvoriti jedno posebno odeljenje na psihijatriji za vas!
Mirko Odgovori
Jos malo, pa padaju botovi, samo ko ce im platiti sendvic?!
Каролинг
И за тебе један сладиша од ботова.
Nick Odgovori
Nama je zdravstvo odlično, koliko je do sada u njega malo ulagano.
Maria Odgovori
Na starom tokom prošle godine obavljeno 7700 pregleda? Kako, kad su meni za mog oca koji je bolovao od raka pluća prvih 7 meseci prošle godine govorili da aparat ne radi i da ga vodimo privatno?
Dux
Pa kako ..... pa lažu
Nora Odgovori
Kao i grad, i naša bolnica napreduje! Ovo je samo za pohvale!
Каролинг Odgovori
Било је време да се крене са улагањима у Нашу болницу, морам да одам признање градоначелнику за ангажман, верујем да ће многи грађани бити захвални што имају човека који ће да се бори за њихове интересе!
SHM
Po tvom komentaru ispada da je on od svojih para ovo donirao bolnici!
Vocka Odgovori
Poboljsanje kvaliteta lecenja i ulaganje u zdravstvo! Svaki novi pomak je za pohvalu!
AlwaysUltra
Jos cekamo na taj pomak.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.