Komentara: 19
Pregleda: 13755
Foto

Angio sala spasila 387 života za godinu dana rada

13.09.2018. u 14:03h
Izvor: Subotica.com
Za godinu dana, koliko je prošlo od prve intervencije, u angio-sali subotičke Opšte bolnice spašeno je 387 života.
Angio sala spasila 387 života za godinu dana rada

U novootvorenoj angio–sali, opremljenoj zahvaljući pomoći Pokrajinske vlade, 15. septembra prošle godine prvom pacijentu je uspešno je ugrađen stent. Od tada do danas tim lekara i tehničara uradilo je 105 intervencija akutnog infarkta miokarda, urađena su 34 stemi infarkta, ugrađeno 179 stentova, urađeno 17 graftografija, 16 perifernih angiografija, jedna perikardiocenteza... Najmlađi pacijent imao je 33 a najstariji 87 godina.

Angio sala spasila 387 života za godinu dana rada

- Prvog dana rada 15. septembra prošle godine prvom pacijentu ugradili smo stent i to je bio pokazatelj kako se biti u ubuduće. Potom je usledilo tri meseca probnog rada, a od 31. januara dnevno se radi četiri do pet procedura.. Najbrže otvorena arterija od početka bolova do momenta ekspanzije, otvaranja stenta izvedena je u rekordnih 22 minuta, što je izuzetan uspeh – istakao je dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice. - Kompletan tim lekara i tehničara zaslužuje sve pohvale, stvoren je sjajan tim koji je sposoban da odgovori svim izazovima i da se nosi sa najkompleksnijim procedurama i najtežim komplikacijama.

Angio-sala trenutno radi četiri dana u nedelji i tada je uvek prisutno dva lekara i najmanje četiri tehničara. Da bi radila punim kapacitetom, 24 časa sedam dana u nedelji potrebno je još dosta ljudi.

- Potreba za ljudima je velika i sigurni smo da imamo razumevanja republičkih i pokrajinskih resora za zdravstvo i RFZO i da ćemo dobiti ljude, koje ćemo obučiti i pokriti celu nedelju – dodao Puškar. - Ono što je bitno je i da lista čekanja za nehitne i dijagnostičke koronarografije praktično ne postoji.

Angio sala spasila 387 života za godinu dana rada

Po rečima šefa odseka interventne kardiologije dr Saše Dželebdžića, rad angio – sale u prvih godinu dana je uspešan, spašeno je mnogo života, ali predstoji još dosta rada i usavršavanja.

- Obeležavamo godinu dana rada, ne slavimo zbog tragedije koja se desila u našem gradu a to nam je opomena koliko je dug put koji mi treba da prođemo i koliko još novih tehnologija da uvedemo kako bi predvideli sve takve strašne stvari – poručio je dr Dželebdžić. - Sada primenjujemo najsavremeniju tehnologiju i mnoge komplikovane procedure smo već rešili, ali pred nama je još dosta rada.

Obeležavanje godišnjice je prošlo radno, rađene su dve operacije u angio – sali – procedure perkutanog zbrinjavanja glavnog stabla leve koronarne arterije. Operacije su prenošene uživo u konferencijskoj sali bolnice, te su mladi lekari i tehničari mogli da vide kako se rešava jedan komplikovan kardiološki zahvat.

Angio sala spasila 387 života za godinu dana rada

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje godinu dana rada Angio sale Obeležavanje godinu dana rada Angio sale Obeležavanje godinu dana rada Angio sale Obeležavanje godinu dana rada Angio sale Obeležavanje godinu dana rada Angio sale Obeležavanje godinu dana rada Angio sale Obeležavanje godinu dana rada Angio sale Obeležavanje godinu dana rada Angio sale
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 13755

Povezane vesti

Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

bolnica subotica

angio sala

slobodan puškar

dr saša dželebdžić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.