• Pregleda: 11513

Angio sala spasila 387 života za godinu dana rada

Za godinu dana, koliko je prošlo od prve intervencije, u angio-sali subotičke Opšte bolnice spašeno je 387 života.
Angio sala spasila 387 života za godinu dana rada

U novootvorenoj angio–sali, opremljenoj zahvaljući pomoći Pokrajinske vlade, 15. septembra prošle godine prvom pacijentu je uspešno je ugrađen stent. Od tada do danas tim lekara i tehničara uradilo je 105 intervencija akutnog infarkta miokarda, urađena su 34 stemi infarkta, ugrađeno 179 stentova, urađeno 17 graftografija, 16 perifernih angiografija, jedna perikardiocenteza... Najmlađi pacijent imao je 33 a najstariji 87 godina.

- Prvog dana rada 15. septembra prošle godine prvom pacijentu ugradili smo stent i to je bio pokazatelj kako se biti u ubuduće. Potom je usledilo tri meseca probnog rada, a od 31. januara dnevno se radi četiri do pet procedura.. Najbrže otvorena arterija od početka bolova do momenta ekspanzije, otvaranja stenta izvedena je u rekordnih 22 minuta, što je izuzetan uspeh – istakao je dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice. - Kompletan tim lekara i tehničara zaslužuje sve pohvale, stvoren je sjajan tim koji je sposoban da odgovori svim izazovima i da se nosi sa najkompleksnijim procedurama i najtežim komplikacijama.

Angio-sala trenutno radi četiri dana u nedelji i tada je uvek prisutno dva lekara i najmanje četiri tehničara. Da bi radila punim kapacitetom, 24 časa sedam dana u nedelji potrebno je još dosta ljudi.

- Potreba za ljudima je velika i sigurni smo da imamo razumevanja republičkih i pokrajinskih resora za zdravstvo i RFZO i da ćemo dobiti ljude, koje ćemo obučiti i pokriti celu nedelju – dodao Puškar. - Ono što je bitno je i da lista čekanja za nehitne i dijagnostičke koronarografije praktično ne postoji.

Po rečima šefa odseka interventne kardiologije dr Saše Dželebdžića, rad angio – sale u prvih godinu dana je uspešan, spašeno je mnogo života, ali predstoji još dosta rada i usavršavanja.

- Obeležavamo godinu dana rada, ne slavimo zbog tragedije koja se desila u našem gradu a to nam je opomena koliko je dug put koji mi treba da prođemo i koliko još novih tehnologija da uvedemo kako bi predvideli sve takve strašne stvari – poručio je dr Dželebdžić. - Sada primenjujemo najsavremeniju tehnologiju i mnoge komplikovane procedure smo već rešili, ali pred nama je još dosta rada.

Obeležavanje godišnjice je prošlo radno, rađene su dve operacije u angio – sali – procedure perkutanog zbrinjavanja glavnog stabla leve koronarne arterije. Operacije su prenošene uživo u konferencijskoj sali bolnice, te su mladi lekari i tehničari mogli da vide kako se rešava jedan komplikovan kardiološki zahvat.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

19
KO TO TAMO PEVA Odgovori
Nedostaju lekari ??? Pa sa ovakvim platama odliv medicinskog osoblja bit će još veći.
Smanji Vučiću već jednom one silne zaposlene u JAVNOM SEKTORU pa će biti bolje
plačeni ovi što nam spašavaju živote i ostajaće ovde .
Ili je već kasno !!!
zdravo
A šta je zdravsrvo nego javni sektor. Odakle oni dobijaju plate. Što se tiče ostalih obiđi malo i državni sektor pa ćeš videti da srednjoškolci rade za 30000 dinara po dva posla a visokoobrazovani adrovi za 50000.
Pacijent Odgovori
Veliki upeh subotičke bolnice!
Čestitke za stručan i uspešan rad dr Dželebdžiću, dr Puškaru i kompletnom timu angio sale.
Hvala vam za život !
Zli Duh Odgovori
Само ангио сала постоји у болници.Не прљави тоалети,хеисправне славине,недовољна и одвратна храна,неисправни лифтови,џунгла од дворишта,јефтин и никакав мед материјал.Ангио сала ради хвала богу.[*...*]
Igor Odgovori
Sve cestitke medicinskom osoblju! I koliko god mozete trudite se u takvim uslovima. Menadzment i direktor ne znam kad ce poceti da obezbedjuje da bolji uslovi na svim spratovima budu
Sljaker Odgovori
Moze sad jedan clanak o broju upropastenih zivota u bolnici za godinu dana? O satima izgubljenim u cekaonicama cekajuci na pregled jer su svi pacijenti zakazani u isto vreme pa se opet sve svodi na sistem "ko dodje prvi"? O svim onim pogresnim dijagnozama i tretmanima koji su pacijente doveli do katastrofalnih posledica? O sujetnim lekarima koji ne umeju da pomognu pacijentu, ali nece ni da mu daju uput za NS ili Kamenicu dok bolest ne uznapreduje do nepopravljivosti? Ali o tome se ne pise..... nije korektno prema zaposlenima u bolnici
Tuga od bolnice Odgovori
Nazalos nestrucni doktori i samo prazna prica, kada se ode u Kamenicu (preko veze) na pregled doktori se krste kako moze biti neko nestrucan i otpustiti bolesnika iz bolice, pa se nazalost ponavlja ista operacija ali u Kamenici.
zdravko
Ne lupaj. Moja supruga je operisana od karcinoma u Subotici. Gde god je posle toga odlazila na terapije preglede i kontrole pitali su je ko je uradio tako dobro operaciju a ona je sa ponosom odgovarala dr. Kljajić u Subotici. Takođe su joj govorili da u Subotici postoje i dva vrsna onkologa dr. Černetić ( sada u penziji) i dr. Štrbac.
Andrea
U Kamenicu kad ode čovek oni kažu da ovdašnje rezultati ih ne interesuju . Prave nobe analize .
ЈОВАН Odgovori
Браво др.Бићанин, који си имао идеју и изборио се да ОБС добије ангио салу, а пре тога си реновирао комплете ОП блок, одмакао у радовима Палијативе, реновирао порођајно одељење, дао идеју за нови плућни блок, довео у ред неке делове електроинсталација, донео магнетну резонанцу..., А овај се само слика на туђем труду и довлачи из Немачке оне креветине. Пардон, одрадио је и још неке послове око водоводних инсталација на којима се могао уградити код својих новосадских извођача радова.
BMK
Lepo lepo
Marko Odgovori
Sve čestitke dr. Dželebdžiću, imao sam priliku nažalost da spašava mogm bratu život i veliko mu hvala na profesionalnosti, požrtvovanju, ljudskosti itd. Dan nam je više takvih lekara i ljudina i boljih uslova u bolnici ne bi imali toliko problema. Neka nastave da sredjuju tu bolnicu ima tu dosta, dosta da se radi.
ja Odgovori
Sve je ovo lepo, ali hvaliti se sa nečim što ti je posao, za čega si položio zakletvu..., a što je najgore je jedno prosto pitanje, koje se nameće samo po sebi...., a gde je bila angio sala pre godinu dana....,zašto je nije bilo ranije ???
Šta i kako objasniti građanima da je svake godine moglo biti spašeno stotine ljudskih života godišnje , da je radila ta angio sala i ranije.
Napisao bih Vam jasno šta mislim o Vama gospodo, ali mi neće objaviti komentar. I nemojte se hvaliti sa ovakvim stvarima, ovo sam čitao više puta na ovom sajtu i svaki put sebi postavim pitanje, gde je sala bila ranije...., strašno.
zdravko
Kakav ti je ovo komentar? Čudi me da nisi pitao zašto angio sala nije napravljena npr. u vreme kada je direktor bio dr. Vuković a to je bilo krajem osamdesetih godina. Tvoj komentar je napisan samo sa ciljem da se neko ili nešto kritikuje.
Za sve one koji su nezadovoljni uslugama imam savet da odu malo do Kanade i vide kako tamo sve to funkcioniše. Ja sam bio i imao priliku da vidim kako čovek sa smrskanom ključnom kosti čeka tri sata dok nije ušao u operacionu salu ili kako lekar prepisuje trudnici lek koji joj kod nas ne bi prepisao ni učenik prvog razreda medicinske škole. Na kraju liste čekanja na pregled su mnogo duže nego kod nas. Ko ne veruje nek proveri.
B.S. Odgovori
Svaka čast za angio salu direktore. I treba da je ima naša bolnica. To je lepo.
A zašto bolnica koja je nekada imala 60 spremačica, sada ima svega 16?
Za sva odeljenja. Jedna duži i po tri odeljenja za jedan dan.
Na šta liče toaleti? Nema toalet papira u njima, a to što su smrdljivi i što se raspadaju da i ne spominjem... Jeste li ikada ušli u zgradu rehabilitacije? Zgradu psihijatrije. Od kako ste direktor niste, ne znate kako te zgrade izgledaju iznutra.
Znate li koliko se čeka u ortopedskoj ambulanti? A u drugim ambulantama?

Na šta vam liči dvorište bolnice? Ne onaj deo ispred gde vam dolaze političari i gde vi parkirate auto
. Nego onaj deo iza, gde pacijent koji hoda sa štapom ili sa štakama ili onaj u kolicima, ne može proći od rupa, granja i korova i od parkiranih kola.
Što ne uredite parking, eto na primer na prostoru pored i iza rehabilitacije, tamo imate mesta? A inače vam je džungla tamo.
Zašto su vam stalno neispravni liftovi?
Милан
А громомбран нема на психијатрији, на старој управној згради у којој, успут речено, две жене закључавају и само оне користе WC, а остали онај други који чистачица стигне очистити једном у три дана, па громобран на згради техничке службе, па на згради рехабилитације, па на већем делу зграде грудног стационара и на згради амбуланте др.Радуловића. Значи особље у тим објектима, пацијенти и основна средства су препуштени случајности. Форсирају се директорови миљеници, они који му се смеше, иако у нормалном животу никада не би, они који му служе као радио станице у болници, а способне игноришу(мобингују) не би ли што пре напустили колектив. Нису способни десетине пацијената који стигну у раним јутарњим часовима да ставе на хронолошки списак и кажу им да дођу за три сата, јер раније их неће примити на преглед. Сви у ОБС кажу да гор никада није било, а горе од СНС нико и није способнији приредити.
saša
@Milan
Imaš li ti gromobran na svojoj kući i da li je on obavezan. Nemaš ga i nije obavezan. Zašto? Razmisli malo.
Doda Odgovori
Kakva angio sala u zgradi gde nema nijednog ispravnog WC-a nijedne cesme a o dvorištu i prokišnjavanju, higijeni i bubama i glodarima da ne govorim.Korupcija medju lekarima nikad gora,broj medicinskog osoblja ispod svakog nivoa a organizacija kao u dzungli.Bio sam na rentgenu i čekao 3 sata samo da podignem rezultat a pre toga 2 sata na snimanje iako sam imao zakazan termin.O čemu pričate?To nije bolnica da je ljudska i civilizacijska sramota.Smrtnost u njoj od infekcija je veća od svih afričkih zemalja.Ne zaboravite da je zvanično ocenjeno da je srpsko zdravstvo najgore u Evropi a siguran sam da je subotičko najgore u Srbiji.Kako i ne bi sa takvim kvazistručnjacima Bićaninom i Puškarevim...
Stojan Odgovori
Nedavno mi je operisana majka, kostalo me je 800 e.Necu da kazem kojem sam doktoru dao jer joj je na kraju spasio zivot ali u kakvim je majka uslovima bila tamo deset dana bolje da ne pisem.U cistijem bi bila da je spavala u stali.Toliko o bolnici i tim silnim doktorima a sto se operacije tice istu bi rutinski i bez ikakve naplate napravili i u Senti, Somboru ili Novom Knezevcu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.