Komentara: 19
Pregleda: 11998
Foto

Angio sala spasila 387 života za godinu dana rada

13.09.2018. u 12:03h
Izvor: Subotica.com
Za godinu dana, koliko je prošlo od prve intervencije, u angio-sali subotičke Opšte bolnice spašeno je 387 života.
Angio sala spasila 387 života za godinu dana rada

U novootvorenoj angio–sali, opremljenoj zahvaljući pomoći Pokrajinske vlade, 15. septembra prošle godine prvom pacijentu je uspešno je ugrađen stent. Od tada do danas tim lekara i tehničara uradilo je 105 intervencija akutnog infarkta miokarda, urađena su 34 stemi infarkta, ugrađeno 179 stentova, urađeno 17 graftografija, 16 perifernih angiografija, jedna perikardiocenteza... Najmlađi pacijent imao je 33 a najstariji 87 godina.

- Prvog dana rada 15. septembra prošle godine prvom pacijentu ugradili smo stent i to je bio pokazatelj kako se biti u ubuduće. Potom je usledilo tri meseca probnog rada, a od 31. januara dnevno se radi četiri do pet procedura.. Najbrže otvorena arterija od početka bolova do momenta ekspanzije, otvaranja stenta izvedena je u rekordnih 22 minuta, što je izuzetan uspeh – istakao je dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice. - Kompletan tim lekara i tehničara zaslužuje sve pohvale, stvoren je sjajan tim koji je sposoban da odgovori svim izazovima i da se nosi sa najkompleksnijim procedurama i najtežim komplikacijama.

Angio-sala trenutno radi četiri dana u nedelji i tada je uvek prisutno dva lekara i najmanje četiri tehničara. Da bi radila punim kapacitetom, 24 časa sedam dana u nedelji potrebno je još dosta ljudi.

- Potreba za ljudima je velika i sigurni smo da imamo razumevanja republičkih i pokrajinskih resora za zdravstvo i RFZO i da ćemo dobiti ljude, koje ćemo obučiti i pokriti celu nedelju – dodao Puškar. - Ono što je bitno je i da lista čekanja za nehitne i dijagnostičke koronarografije praktično ne postoji.

Po rečima šefa odseka interventne kardiologije dr Saše Dželebdžića, rad angio – sale u prvih godinu dana je uspešan, spašeno je mnogo života, ali predstoji još dosta rada i usavršavanja.

- Obeležavamo godinu dana rada, ne slavimo zbog tragedije koja se desila u našem gradu a to nam je opomena koliko je dug put koji mi treba da prođemo i koliko još novih tehnologija da uvedemo kako bi predvideli sve takve strašne stvari – poručio je dr Dželebdžić. - Sada primenjujemo najsavremeniju tehnologiju i mnoge komplikovane procedure smo već rešili, ali pred nama je još dosta rada.

Obeležavanje godišnjice je prošlo radno, rađene su dve operacije u angio – sali – procedure perkutanog zbrinjavanja glavnog stabla leve koronarne arterije. Operacije su prenošene uživo u konferencijskoj sali bolnice, te su mladi lekari i tehničari mogli da vide kako se rešava jedan komplikovan kardiološki zahvat.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 19
Pregleda: 11998
Povezane vesti
Povezane teme
subotička bolnica bolnica opšta bolnica bolnica subotica angio sala slobodan puškar dr saša dželebdžić
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.