Komentara: 33
Pregleda: 19643

Trostruko više pacijenata sa simptomima korona virusa

02.07.2020. u 17:38h
Izvor: TV Subotica
U poslednjih nekoliko dana povećan je broj pacijenata koji se zbog sumnje na virus kovid-19 upućuju u Opštu bolnicu, kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Bolnica i dalje radi neometano, ali uz sve mere prevencije i protokole za sprečavanje širenja virusa.
Trostruko više pacijenata sa simptomima korona virusa

Dnevno se u Respiratornu ambulantu Opšte bolnice javi oko 20 pacijenata sa simptomima infekcije kovid-19, što je kako objašnjava epidemiolog dr Gordana Krtinić, čak trostruko više u odnosu na maj i jun, kada je to bilo 4 do 6 osoba. Juče su, primera radi, imali 19 pacijenata koji su upućeni iz Kovid ambulante Doma zdravlja radi dalje dijagnostike, od kojih je dvoje zadržano na Infektivnom odeljenju, gde čekaju rezultat pi-si-ar (PCR) testa.

- Ukupno nam na hospitalizaciji sada leži pet pacijenata. Juče smo imali jednu pozitivnu pacijentkinju, koja je prema protokolu prosleđena na dalje lečenje u Klinički centar Vojvodine i ona je bila potvrđena pi-si-ar testom. Ostala tri pacijenta koja trenutno leže na Infektivnom odeljenju imaju negativan pi-si-ar test, ali imaju infiltraciju na plućima i oni se leče prema datom protokolu, odnosno ostaju kod nas na Infektivnom odeljenju uz propisanu terapiju - kaže dr Krtinić.

Trostruko više pacijenata sa simptomima korona virusaKovid deo Opšte bolnice i dalje funkcioniše, dok je ostali deo ustanove u redovnom radu, dodaje dr Krtinić, s tim da se na ulazu obavlja trijaža svakog pacijenta koji ulazi i koji mora da ima overen uput za lekara specijalistu. Onima koji se hospitalizuju radi se brzi serološki test.

- Bolnica i dalje radi u normalnom režimu, dakle rade specijalističko-konsultativna služba i specijalističke ambulante potpuno normalno na zakazivanje, ali pacijent mora da dođe sa overenim uputom da bi mogao da dođe na pregled. Što se tiče pacijenata na bolničkom lečenju, svakom pacijentu koji ulazi u bolnicu na lečenje radi se brzi serološki test na kovid-19 i to je kontrola koju sprovodimo u cilju sprečavanja širenja infekcije unutar zdravstvene ustanove - poručuje dr Krtinić.

Trostruko više pacijenata sa simptomima korona virusaOsim trijaže i brzih testova, sprovode se sve druge preventivne mere koje su ustaljene još od početka epidemije, ističe epidemiolog Opšte bolnice i dodaje da među zaposlenima nema novih slučajeva infekcije virusom kovid-19.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 33
Pregleda: 19643

Povezane vesti

Povezane teme

dr gordana krtinić

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.