Komentara: 0
Pregleda: 3322

Tri mečeta mrkog medveda uskoro se sele u Rumuniju

30.04.2014. u 13:18h
Izvor: Politika Online
Nakon što je u Zoološki vrt "Palić" došao mladi mužjak mrkog medveda iz Novog Pazara, iz Tutina na prihvat stigla su i 3 mečeta ove vrste. Posle zbrinjavanja na Paliću oni će 9. maja biti prebačeni u Rumuniju, u prihvatilište za mladunce, gde će se dalje odlučiti da li će biti vraćeni u prirodno okruženje ili eventualno premestiti u neki drugi zoo vrt u Evropi.
Tri mečeta mrkog medveda uskoro se sele u Rumuniju

Tri mečeta čija je majka ubijena u krivolovu sredinom marta, postali su glavna atrakcija Zoološkog vrta na Paliću i mezimci svih zaposlenih. Šestoro ljudi brine o njih troje, jer moraju da jedu na svaka četiri sata. Kao i sve bebe, jer imaju samo tri meseca, veoma su zahtevni.

– Dobili su i imena: Uspavanko, Tara i Histerija. Najlakše među njima, ženka Histerija je i najaktivnija, dobro napreduje i iako smo se u početku brinuli da li će se oporaviti, sada je u odličnom zdravstvenom stanju – objašnjava mr Milan Paunović, muzejski savetnik Prirodnjačkog muzeja i član Tima za medvede, koji je pre nekoliko dana posetio mečiće.

Dogovoren je i njihov premeštaj u prihvatilište za mladunce u Rumuniji, jedino takvo mesto u ovom kraju Evrope. Predviđeno je da 9. maja dođe ekipa iz bugarskog prihvatilišta Belica, koju će činiti vozač, veterinar i biolog, i da posebnim vozilom mečiće prevezu do najbližeg aerodroma u Rumuniji, gde će specijalnim avionom biti prebačeni u pomenuto prihvatilište. Do tada bi trebalo da bude završen i kompletan posao oko sređivanja dokumentacije neophodne da bi mladunci napustili teritoriju Srbije i život narednih godinu dana nastavili u Rumuniji.

Šest hranitelja – Tihomir, Marija, Erik, Norbert, Milan i Mirko sigurno će teško podneti odlazak mezimaca, ali za mečiće je bolje da odrastaju u okruženju najsličnijem njihovom staništu i da se navikavaju za život u prirodi. Nadležni očekuju da će u rumunskom prihvatilištu tri mladunčeta ostati najmanje godinu dana, kada će se doneti procena da li mogu da budu vraćeni u prirodu, na Mojstirsko-draške planine ili će život nastaviti u nekom od prihvatilišta za medvede u Evropi.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3322

Povezane vesti

Povezane teme

zološki vrt Palić

ZOO vrt Palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.