Komentara: 80
Pregleda: 17151
Video
Foto

Traktori u centru grada - protestuju i subotički poljoprivrednici

10.08.2022. u 13:17h > 17:21
Izvor: Subotica.com
Subotički zemljoradnici nezadovoljni zbog zabrane izvoza, obaveze plaćanja odvodnjavanja, ali i niske otkupne cene suncokreta priključili su se protestima koji se održavaju širom zemlje. Kako kažu, zemljoradnici su u katastrofalnoj situaciji i intervencija države je neophodna. Lokalni ratari zatražili su sastanak sa gradonačenikom i, kako tvrde, neće se razići dok ih ne primi.
Traktori u centru grada - protestuju i subotički poljoprivrednici

Nakon protestne vožnje, oko 60 traktora, parkirano je u Štrosmajerovoj ulici. Nezadovoljni poljoprivrednici poručili su da im je, uz nestašicu plavog dizela, poskupljenje goriva i zabranu izvoza, ove godine muku zadala i suša.

- Zahtevamo da se na teritoriji Grada Subotice proglasi elementarna nepogoda zbog suše, kao i da se ukine obaveza plaćanja odvodnjavanja. Kiše nije bilo, a mi plaćamo odvodnjavanje. To nam je još jedan ogroman namet, a već smo u nezavidnoj situaciji. Mi u Subotičkoj peščari se plašimo poplava pa plaćamo odvodnjavanje, a izgleda da ostatak Srbije nije ugrožen pa se tamo ne plaća - izričit je poljoprivrednik Vinko Stantić.

Traktori u centru grada - protestuju i subotički poljoprivrednici

Kako subvencije države kasne, poljoprivrednici zahtevaju da zaostale budu isplaćene, kao i da se obezbede subvencije iznosu od 300 evra po hektaru, te subvencije za veštačko đubrivo.

Cena veštačkog đubriva je skočila sa 300 na 1.000 evra po toni - objašnjava Miroslav Matković, inicijator protesta poljoprivrednika u Subotici i dodaje da je mogućnost kupovine goriva na svim benzinskim pumpama još jedan od zahteva sa kojima izlaze pred nadležne - Želimo da točimo na svim, a ne samo na NIS-ovim pumpama. Ljudi sada prelaze po 20, pa i 30 kilometara sa mašinama da dođu do pumpe ili vuku kante. Mi želimo da se snabdevamo i na benzinskim pumpama koje vrše dostavu.

Traktori u centru grada - protestuju i subotički poljoprivrednici

BAKIĆ POZVAO POLJOPRIVREDNIKE NA SASTANAK Okupljenim poljoprivrednicima obratio se gradonačelnik Stevan Bakić, te ih pozvao na sastanak tokom sutrašnjeg dana - Sve što je u mojoj moći ja ću da vam pomognem, želim da vam izađem u susret. Svega sam svesan, prosledio sam vaše zahteve Ministarstvu za poljoprivredu, a ja ću učiniti ono što je u mojoj moći - kazao je Bakić i pozvao poljoprivrednike na sastanak sutra, od 10h - Sada moram da idem u pokrajinu da obezbedim novac za projektno - tehničku dokumentaciju da se reši problem sa vodom u Tavankutu, ali sutra vas očekujem pa ćemo porazgovarati

Kako su nam rekli poljoprivrednici, od resornog ministarstva očekuju da preduzme konkretne korake, jer vremena za puka obećanja više nema.

Juče smo pokušali da razgovaramo sa gradonačelnikom, ali pošto nas niko iz Gradske kuće nije primio, zahteve smo mu predali na pisarnici. Do jutros nismo dobili nikakav odgovor pa smo se odlučili da krenemo u protestnu vožnju. Sada nam je gradonačelnik obećao da će nas primiti na sastanak. Mi smo pri stavu da ga sačekamo da se vrati iz Novog Sada i da se još danas realizuje taj prijem. Ostajemo ovde, u centru grada sa traktorima sve dok se to ne dogodi, ako treba tu ćemo i noćiti - zaključuje Matković.

Traktori u centru grada - protestuju i subotički poljoprivredniciTraktori u centru grada - protestuju i subotički poljoprivrednici

Izvor: Subotica.com
Protest poljoprivrednika u centru grada Protest poljoprivrednika u centru grada Protest poljoprivrednika u centru grada Protest poljoprivrednika u centru grada Protest poljoprivrednika u centru grada Protest poljoprivrednika u centru grada Protest poljoprivrednika u centru grada Protest poljoprivrednika u centru grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 80
Pregleda: 17151

Povezane vesti

Povezane teme

štrajk poljoprivrednika

protest poljoprivrednika traktorima

suša

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.