Komentara: 2
Pregleda: 5959

Sutra počinje jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić

13.07.2018. u 17:43h > 17:43
Izvor: Subotica.com
Jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić počinje sutra, 14. jula, ceremonijom svečanog otvaranja na Letnjoj pozornici, čiji početak je zakazan za 21 čas. Program Festivala otvoriće van konkurencije italijanski film "Srećan kao Lazaro" rediteljke Alis Ročvočer, dobitnice nagrade za najbolji scenario ove godine u Kanu.
Sutra počinje jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić

Festival će na Letnjoj pozornici otvoriti Dušan Kovačević, koji će tom prilikom i formalno preuzeti dužnost predsednika Saveta Festivala od Mire Banjac. Tom prilikom obratiće se i pokrajinski premijer Igor Mirović, kao i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban. Publika će biti u prilici da pogleda i slike iz porodičnog albuma Festivala od 1993. do 2017. godine i da pozdravi reditelja filma "Styx" Volfganga Fišera, gosta Festivala.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja, biće predstavljen Internacionalni žiri Festivala, u čijem sastavu će biti Ildiko Enjedi, mađarska rediteljka, francuski glumac Ibrahim Koma, litvanska producentkinja Ieva Norviliene, holandski reditelj Marinus Grothof i srpska glumica Nataša Ninković. Žiri će najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade "Zlatni toranj" za najbolji film i "Palićki toranj" za najbolju režiju.

Biće takođe predstavljen FEDEORA žiri u sastavu Kjara Spanjoli Gabardi (Italija), dr Maja Bogojević (Crna Gora) i Pavlina Jeleva (Bugarska), koji će dodeliti nagrade za selekciju "Paralele i sudari", kao i Međunarodni žiri kritike (FIPRESCI) čiji su članovi Nina Sputnitsakaja (Rusija), Masimo Leki (Italija) i Tonči Valentić (Hrvatska).

Sutra počinje jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić

Nakon toga, program Festivala otvoriće van konkurencije italijanski film "Srećan kao Lazaro" Alis Ročvočer, dobitnice nagrade za najbolji scenario ove godine u Kanu. Ovaj film priča o prijateljstvu dva mladića, Lazara, seljaka naizgled prostodušnog zbog svoje dobrote, i Tancredia, plemića opterećenog sopstvenom maštom. Posle njega uslediće višenagrađeni nemački film "Styx" Volfganga Fišera, okeanska alegorija o odgovornosti pojedinca u suočavanju sa migrantskom krizom.

Dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka", koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu, ovo prestižno priznanje će biti uručeno tokom festivala, Radetu Šerbedžiji 15. jula, a Brajanu Koksu 16. jula.

Glavni takmičarski program 25. Festivala evropskog filma Palić predstaviće 14 izuzetnih filmskih ostvarenja, koja su osvajala značajne nagrade na velikim festivalima, ali i privukla pažnju publike širom Evrope. Pored pomenutog nemačkog filma "Styx", tu je i belgijsko ostvarenje "Devojka", o 15-godišnjoj Lari u telu muškarca sa snom da postane balerina. Zatim beloruski "Kristal" rediteljke Darje Žuk i švedski film Nekretnine, o 68–godišnjoj Nojet koja nasleđuje stambenu zgradu u centru Stokholma, međutim, ono što se činilo kao laka zarada ispada prokletstvo.

Sutra počinje jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić

Novi film makedonskog reditelja Vladimira Blaževskog "Godina majmuna" je meka politička satira o čudnovatom prijateljstvu između usamljenog majmuna i upravnika zoološkog vrta, u naopakom svetu tranzicije viđene očima šimpanze kome polazi za rukom da pobegne iz zoološkog vrta i time postane prkosni heroj na sumornom Balkanu. Ljubavna priča između dve romkinje, španski film "Karmen i Lola" na repertoaru je u utorak, 17. jula, nakon čega sledi francuska priča "U ratu", o radnicima u borbi protiv zatvaranja fabrike.

Narednog dana na programu su dobitnik nagrade "Un certain Regard" "Granica" švedsko-danske produkcije o pograničnoj policajki koja razvija čudne simpatije prema osumnjičenom i norveški film "Uteja - 22. jul", o tinejdžerki koja se bori da preživi i pronađe svoju mlađu sestru tokom terorističkog masakra u političkom letnjem kampu. Tu su i danski "Cutterhead", zatim mađarski "Genezis" o malom Romu, čije se detinjstvo prekida kada iznenada u brutalnom napadu gubi svoju porodicu, kao i najnoviji film najznačajnijeg nemačkog reditelja Kristijana Pecolda "Tranzit", o junaku koji posle nemačke okupacije Francuske, pokušava da pobegne iz Pariza, preuzimajući identitet mrvog pisca. Na granici između realnosti i fantastike je film van konkurencije "Bez dodira" Adine Pintilije, dobitnice Zlatnog medveda u Berlinu, koji će i zatvoriti festival.

Publiku očekuje i eklektična i stimulativna slika Centralne i Istočne Evrope kroz 14 zanimljivih filmova u selekciji "Paralele i sudari", kao i trideset hrabrih i izazovnih ostvarenja u programu "Mladi duh Evrope", dok će zasigurno uživati u izvanrednim dokumentarnim filmovima sa snažnom porukom koji će biti prikazani u okviru selekcije "Ekološki dokumentarci".

Sutra počinje jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić

Nagrada "Underground Spirit" 25. Festivala otići će u ruke rediteljskom dvojcu Tica Kovi i Rajnar Frimel. Uspostavljena 2008. godine, ova nagrada dodeljuje se za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije.

Prateći program obuhvata izložbu o Mileni Dravić, nekadašnjoj dugogodišnjoj predsednici Saveta Festivala, koja će biti otvorena 17. jula, predstavu "Kad je Sombor bio Holivud", o pioniru filma Ernestu Bošnjaku, promociju dopunjenog izdanja knjige "Dodir večnosti" Nebojše Popovića, o dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka". O novim laureatima pisao je stalni saradnik Festivala Ivan Aranđelović.

U planu su i okrugli stolovi, radionice, master klasovi, koncerti, a na radost festivalske publike jedan od njih održaće harizmatični Rade Šerbedžija 15. jula na Sceni Jadran Narodnog pozorišta u Subotici, s početkom u 22 časa.

Jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić održaće se od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici, a prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 5959
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

filmski festival u subotici

letnja pozornica

program festivala evropskog filma palić

filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.