Komentara: 0
Pregleda: 1636

Program "Parelele i sudari" donosi prosvetljujuću sliku Centralne i Istočne Evrope

06.07.2018. u 13:35h
Izvor: Subotica.com
Jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić ove godine će predstaviti izuzetne filmske naslove jedne od najznačajnijih programskih celina "Paralele i sudari". Ovaj takmičarski program posvećen je dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope, ali i Centralne Evrope, koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, međuetničkim odnosima, pitanjima identiteta i potreba za mirom i suživotom, tolerancijom u najširem smislu.
Program "Parelele i sudari" donosi prosvetljujuću sliku Centralne i Istočne Evrope

Za ovogodišnji program koji se sastoji od 14 ostvarenja, pobrinuo se selektorski tim koji čine Nil Jang, filmski kritičar i stvaralac, i Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala.

- Mnogi od ovih filmova dodiruju političke i društvene teme, ali to rade na način koji je pristupačan i prosvetljujući, često uz dozu humora ublažavajući ozbiljna pitanja koja istražuju. Ove godine, pored igranih filmova, uključili smo nekoliko dokumentaraca i po prvi put nekoliko komplementarnih kratkih filmova, koji će biti prikazani pre naslova iz takmičarskog programa. Rezultat je, nadamo se, kaleidoskopski snimak koji slavi niz odličnih filmskih stvaralaca iz Srbije i njenog "komšiluka" - izjavio je selektor Jang.

Program "Parelele i sudari" donosi prosvetljujuću sliku Centralne i Istočne Evrope

U programu se posebno se ističe ukrajinski film "Vulkan", koji stiže u Srbiju samo nekoliko dana nakon svoje svetske premijere u okviru prestižnog takmičarskog programa "East of the West" na Festivalu u Karlovim Varima. Ovo je prvi igrani film scenariste i reditelja Romana Bondarčuka, koji predstavlja divnu dramu-komediju o mladom prevodiocu koji se izgubio u nepoznatom području gde susreće niz neobičnih likova i situacija.

"Mrtva nacija" je najnoviji dokumentarac talentovanog i nepredvidivog rumunskog autora Radua Žudea, čiji su filmovi imali veliki uspeh na prethodnim izdanjima EFF Palić. U pitanju je veoma poseban esejski film o rumunskoj istoriji, koji kombinuje arhivsku fotografiju i isečke iz dnevnika na jednostavan i brilijantan način, a prema selektoru Nilu Jangu ovo je "jedan od najznačajnijih novih filmova iz bilo kog dela Evrope u poslednjih nekoliko godina", što potvrđuje i nagrada za najbolji film na festivalu u Trstu.

Program "Parelele i sudari" donosi prosvetljujuću sliku Centralne i Istočne Evrope

"Granica" je posebno zanimljiv za publiku Palića i u Subotice, jer se radi o specifičnom kvalitetu života na granici između Evropske Unije i ostatka istočne i centralne Evrope. Ovaj igrani film ukrajinsko-slovačke koprodukcije je energična, smešna, a ponekad i prilično nasilna triler-komedija-drama karaktera o krijumčarenju, koje se odvija na granici između tih zemalja u trenutku kada se Slovačka priprema za pridruživanje Evropskoj uniji, 2004. godine.

Osim pomenutih naslova, na programu će se naći i najnoviji film slovenačkog reditelja Jana Cvitkoviča "Osnove ubijanja", slovačko-austrijski film čuvenog Martina Šulika "Tumač", slovački film "Teška duša" o Romima i njihovim tužnim pesmama, nekoliko debitantskih ostvarenja kao što su gruzijski psihološki triler i dobitnik nagrade Srce Sarajeva "Strašna majka", domaći film mladog Koste Ristića "Banditi u potrazi za mamom", debitantsko ostvarenje ukrajinske produkcije "Kad drveće pada" i uzbudljivi mađarski film "Cvetna dolina" o mladoj Bjanki koja iz potrebe za nesvakidašnjicom krade dete i započinje igru porodice sa Lacijem, koji je ometen u razvoj i svoju ulogu shvata preozbiljno.

Program "Parelele i sudari" donosi prosvetljujuću sliku Centralne i Istočne Evrope

Tu su još i kratki filmovi "Baka" sa Mirom Banjac i Nenadom Jezdićem, zatim "Potera", koji govori o prožimanju hokeja sa češkim i slovačkim društvom, "Ništa novo pod suncem" o mladiću Michalu i njegovom susretu sa devojkom koju je upoznao na internetu i ukrajinski ironični dokumentarac "Pad Lenjina".

O nagradi za najbolji film u programu "Paralele i sudari", koji će biti prikazan u subotičkom bioskopu Eurocinema, odlučivaće Federacija filmskih kritičara Evrope i Mediterana, žiri kritike koji će raditi u sastavu Chiara Isabella Spagnoli Gabardi, Maja Bogojević i Pavlina Jeleva.

Program "Parelele i sudari" donosi prosvetljujuću sliku Centralne i Istočne Evrope

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1636

Povezana vest

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

program festivala evropskog filma palić

filmski festival

paralele i sudari

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.