Komentara: 1
Pregleda: 1697

Trideset hrabrih i izazovnih ostvarenja u selekciji "Mladi duh Evrope" FEF Palić

27.06.2018. u 12:41h
Izvor: Subotica.com
Program "Mladi duh Evrope", jubilarnog 25. Festivala evropskog filma Palić, ove godine će predstaviti po izboru selektora Nila Janga izvanredna ostvarenja hrabrih i inventivnih autora jedinstvene poetike i pogleda na filmsku umetnost.
Trideset hrabrih i izazovnih ostvarenja u selekciji "Mladi duh Evrope" FEF Palić

Program će prikazati dugometražne igrane, dokumentarne, kratkometražne, eksperimentalne, animirane i sve postojeće forme filma, u potrazi za novim filmskim izrazima i mogućom slikom budućnosti filmske umetnosti.

Jedan od najzanimljivijih dokumentarnih filmova u programu, svakako će biti 49-minutni "Braguino" francuskog reditelja Klementa Kogitora, koji će premijerno biti prikazan na ovogodišnjem Festivalu. Zapanjujuća i uznemiravajuća studija o neortodoksnoj porodici koja živi u odvojenom delu Rusije, tik uz obraz sa porodicom sa kojom ne nikako ne slaže.

Osim njega, ističu se i dva kratka filma bečkog rediteljskog dvojca Bili Rojz i Dieter Kovačič. Dieter je, kako njegovo prezime sugeriše, srpskog porekla, a takođe nastupa i kao priznati muzičar pod imenom Dieb13. Zajedno su napravili niz eksperimentalnih filmova, uključujući i muzičke video radove, a na festivalu će biti prikazan "Paris", koji je Billy režirala za norveški punk/noise sastav Moe, kao i "Strašni objekti", koji su ona i Dieter zajedno uradili za austrijski bend Radian.

Najinteresantniji film iz 2018. godine, verovatno je 9-minutni "Maskirovka" nemačkog fotografa Tobijasa Zielonija, koji je nekoliko godina proveo dokumentujući ukrajinsku underground scenu. Reč je o potpuno nemom filmu u kojem se slike ekstravagantno obučenih mladih klabera u pripremi za noćni izlazak, smenjuju sa TV snimcima uličnih protesta i represija vlade. 

Trideset hrabrih i izazovnih ostvarenja u selekciji "Mladi duh Evrope" FEF Palić

Program "Mladi duh Evrope" održaće se na Letnjoj pozornici bioskopa Abazija na Paliću, a filmove je ove godine birao Nil Jang, filmski kritičar i stvaralac, koji većinu vremena provodi obilazeći festivale širom planete, izveštavajući o filmovima za američki magazin The Hollivood Reporter, engleski Sight & Sound, Tribune i mnoge druge.

- Svake godine posetim 25 do 30 filmskih festivala i nailazim na mnogo hrabrih, izazovnih i stimulativnih ostvarenja koja često budu zanemarena zbog kratkog trajanja ili zato što se nalaze na marginama filmske umetnosti. Za ovogodišnji program "Mladi duh Evrope" sakupio sam 30 takvih ostvarenja, u rasponu od dva do 49 minuta. Bilo mi je zaista stalo da uključim muzičke spotove, dokumentarne filmove, jedan ili dva narativna filma, pojedine apstraktne radove, neke ekstravagantne reciklirane snimke, malo animacije i neobičnih radova van klasifikacije, te veći broj filmova koji se bave političkim i socijalnim pitanjima na iznenađujuć i estetski upotpunjen način - izjavio je Nil Jang.

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, održaće se od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici, a prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1697

Povezana vest

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

mladi duh evrope

program festivala evropskog filma palić

filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.