Komentara: 1
Pregleda: 1940

Ekološki dokumentarci sa snažnom porukom na 25. FEF Palić

24.06.2018. u 17:00h
Izvor: Subotica.com
Program "Eco Dox" jubilarnog 25. Festivala evropskog filma Palić, ove godine će predstaviti po izboru selektora Igora M. Toholja izvanredne dokumentarne filmove sa snažnom porukom.
Ekološki dokumentarci sa snažnom porukom na 25. FEF Palić

Jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić održaće se od 14. do 20. jula, na Paliću i u Subotici, a prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina. Prema rečima selektora Igora M. Toholja, selekcija filmova "Ekološki dokumentarci" i ove godine se obraća svakom gledaocu ponaosob, posmatrajući ih kao jedinke, ali i kao deo zajednice.

- Pokušavamo da ukažemo na nepovratne, ali i reverzibilne procese promena naše životne sredine, ekonomske i društvene fenomene u svetu neoliberalizma. Ako probudimo pojačanu percepciju kroz kreativne dokumentarne filmove, koji itekako podstiču na empatiju, buđenje savesti, angažman i reakciju, smatramo da je naša misija uspela i pored estetskog doživljaja, pobuđujemo dublje slojeve ljudskog bića za očuvanje života na ovom stupnju civilizacijskog razvoja - kaže selektor.

Ekološki dokumentarci sa snažnom porukom na 25. FEF Palić

Dokumentarni film austrijsko-nemačke produkcije reditelja Filipa Malinovskog, "Čuvari Zemlje", otkriva kako su iza zatvorenih vrata tekli pregovori za Pariski sporazum, kada se po prvi put 195 zemalja obavezalo da će preduzeti mere protiv klimatskih promena. Film dovodi u prvi plan sukob sila koje oblikuju našu budućnost, postavljajući pitanje može li sporazum spasiti planetu.

Ekološki dokumentarci sa snažnom porukom na 25. FEF Palić

Publika Palićkog filmskog festivala imaće priliku da pogleda i poetski dokumentarac "Grad svetla", u režiji Marka Kumera, o četiri različite porodice i glomaznom prisustvu termoelektrane, koja je nekada bila gradski ponos, a sada je sinonim za političke malverzacije, ekološku katastrofu i korupciju.

Na repertoaru će se naći i revolucionarni dokumentarac "Zemlja utopija", rediteljke Jelene Stolice, koji je otvorio jubilarni 65. Martovski festival. Film se na uzbudljiv način bavi istorijom i posledicama socijalno političkog eksperimenta alternativnog načina utopijskog života, stvorenog iz ideologije andaluzijskog aktiviste Huan Manuel Sančez Gordilja.

Ekološki dokumentarci sa snažnom porukom na 25. FEF Palić

Temom utopije na sasvim drugačiji način bavi se austrijsko-nemački film "Društvo besplatnog ručka", koji istražuje šta bi se dogodilo kada bismo svi imali zagarantovane prihode.

U programu "Eco Dox" naći će se i eksperimentalni arhivski dokumentarac "4 godine u 10 minuta", reditelja Mladena Kovačevića, o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Dragana Jaćimovića, čiji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film.

Ekološki dokumentarci sa snažnom porukom na 25. FEF Palić

Prisutna u mitologijama širom sveta, čovekov pratilac kroz istoriju, izvor hrane, ali i strahova i verovanja, svinja je zasluženo tema filma "Istorija svinja (u nama)". U ovom dokumentarcu, Jan Vroman istražuje odnos između čoveka i ove fascinantne životinje, na tragu za fragmentom detinjstva, prošlosti, značenja, iznad nostalgije vremena u kom su čovek i ova životinja živeli u harmoniji.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1940

Povezana vest

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.