Komentara: 8
Pregleda: 4156

Subotički polumaraton po planu, 29. avgusta - pripreme se privode kraju

17.08.2021. u 12:44h
Izvor: Subotica.com
U toku su poslednje pripreme pred 4. Subotički polumaraton, popularnu "Trku kroz istoriju", koja će se održati 29. avgusta (nedelja) ulicama Subotice. Organizatori brinu da svaki detalj bude na nivou, da celokupna organizacija bude za lestvicu više u odnosu na dosad najbolju. U tome učestvuje veliki tim iz raznih branši. Ostale su nepune dve nedelje, iz Organizacionog tima poručuju da sve ide po planu - dogovoreno se postepeno realizuje.
Subotički polumaraton po planu, 29. avgusta - pripreme se privode kraju

Po poslednjim informacijama trenutno je prijavljeno blizu 1.000 takmičara koji će se oprobati na trkama od 5, 10 i 21 kilometar. Grubo, polovina prijavljenih takmičara okušaće se na polumaratonu (21km), četvrtina na upola kraćoj deonici, isto tako i na 5 kilometara. Zbog specifične situacije sa epidemijom korona virusa ove godine neće biti očekivani broj takmičara iz inostranstva. Najnoviji presek nam govori da je polovina prijavljenih iz Subotice.

Raduje nas da će i pored neizvesne epidemiološke situacije Subotica biti u prilici da nastavi tradiciju Subotičkog polumaratona (SUPM). Tim povodom iskoristili smo priliku da proverimo kako napreduje organizacija, šta to Subotičani i svi koji dođu u naš grad mogu da očekuju 29. avgusta.

Subotički polumaraton po planu, 29. avgusta - pripreme se privode kraju

Subotički polumaraton po planu, 29. avgusta - pripreme se privode kraju

Popularne dečje trke i nadmetanje beba u kolicima

Broj učesnika i priliku da trka bude sa što više trkača iz inostranstva svakako kroji epidemiolloška situacija, koja se menja iz nedelje u nedelju. Organizator spreman dočekuje ukoliko se ukaže potreba za još restriktivnijim merama po pitanju bezbednost zdravlja svih učesnika.

- Trenutno je nešto više od 60 takmičara koji su za svoje prebivalište naznačili druge države. S obzirom na sve okolnosti, iako nije kraja prijavama, ovaj broj smatramo uspehom - kaže Kristifor Bogdanić iz Sportskog udruženja "Horizont", tehničkog organizatora Subotičkog polumaratona. - Ove godine smo bili gost Beogradskog maratona, koji je održan u maju mesecu. Iz prve ruke smo posmatrali kako su naše kolege i prijatelji u Beogradu sprovodili određene procedure i u skladu sa aktuelnom situacijom i mi ćemo da primenimo slične. Ukoliko mere u državi to budu propisivale obezbedićemo dezinfekciona sredstva u prijavnom centru, tražićemo obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorijama, da se poštuje razmak među takmičarima, flašice vode u zatvorenoj ambalaži i tsl. Što se publike tiče i za njih ćemo primeniti sve što primenjujemo i za trkače, posebno što su i oni akteri događaja.

Subotički polumaraton po planu, 29. avgusta - pripreme se privode kraju

Nora Trklja

PROMOTERI I FAVORITI - Promoter trke ove godine je Nora Trklja, nekadašnja naša sugrađanka, dokazana takmičarka u svetu trčanja. Nora je pobedila 2018. godine i bend ambasadorka je Subotičkog polumaratona. Od drugih poznatijih učesnika organizator je istakao Novicu Stojanovića iz Pančeva, redovan učesnik SUPM, koji kako navode ima vremenski jake rezultate, bio je redovan na pobedničkom postolju do sada i svakako je jedan od favorita.

Da bi se jedan ovako masovan događaj održao u organizaciji je potrebno da svako zna svoj posao i da svoja zaduženja ispunjava u skladu sa dogovorom. Organizacioni odbor, sastavljen od pripadnika brojnih službi, rukovodilaca komunalnih preduzeća koordinira atkivnostima, ali uvek značajnu ulogu imaju volonteri, oni koji se trude da svim učesnicima pomognu da njihov fokus bude samo na trku. Tu su svakako i volonteri Crvenog krsta Subotica, koji su uz SUMP od prvog dana.

- Na naše zadovoljstvo i ove godine će volonteri Crvenog krsta Subotice pružiti podršku Subotičkom polumaratonu. Dr Siniša Trajković vrlo rado sa svojom ekipom izlazi u susret našim potrebama i ove godine će biti postavljeno 5 stanica CK duž trase koje će pokrivati oko 30 volontera Crvenog krsta. Takođe na okrepnim stanicama volontiraće srednjoškolci iz Gimnazije, Hemijske, Medicinske i Ekonomske škole, njih oko stotinu. Svim srednjoškolcima se prikladno zahvalimo i dami im do znanja koliko nam njihova pomoć znači - predočava Bogdanić. - Primarna zaduženja volontera CK biće da prime svakog trkača koji ima potrebu da mu se pomogne, prime taj prvi talas, pobrinu se da ne eskalira i da alarmiraju Hitnu medicinsku pomoć koja će doći da pruži potrebnu pomoć. Pored njih na trci biće više vozila Hitne pomoći i lekara, na čelu sa doktorom Branislavom Milovićem koji već tri godine, uz Žolta Sendija iz Crvenog krsta, brine o zdravstvenoj nezi i bezbednosti svih učesnika. Svi oni su kičma Subotičkog polumaratona.

Subotički polumaraton po planu, 29. avgusta - pripreme se privode kraju

Kristifor Bogdanić

Da bi se održala ulična trka u užem i širem centru grada neophodno je, u saradnja i sa Odeljenjem saobraćajne policije, sukcesivno zatvarati određene ulice, ali organizatori napominju da će, poučeni dosadašnjim iskustvom, pokušati da i ovaj segment bude što svedeniji na neophodno, ali da uvek bezbednost svih učesnika bude u prvom planu. Subotica će tih nekoliko časova (9-14) morati da bude spremna na kompromis i biti voljna da podrži jednu ovakvu organizaciju. Čini se da iz godine u godinu Subotičani imaju sve više razumevanja i da će ovo privremeno zatvaranje biti sve manji problem.

- Kako se najduža trka bude približavala kraju naši ljudi iz organizacije pratiće kada prođe poslednji takmičar pa da se, u saradnji sa Saobraćajnom policijom, i tu otvori saobraćaj, čim pre. Kao i ranijih godina obezbeđenje i policija tokom trke puštaće tamo gde se stvori uslovno rečeno ”rupa” među trkačima - objašnjava Bogdanić uz jasnu napomenu da je bezbednost učesnika trke na prvom mestu. - Blagovremeno ćemo kroz medije i druge kanale komunikacije plasirati informaciju kada će i gde doći do privremenom periodu, kako bii se građani znali pripremiti. Želja nam je da budemo praktični, pred svaku trku delimo ljudima koji stanuju ili imaju radnje duž trase obaveštenja o samoj trci i zatvaranju ulica. Zahvaljujem se unapred u ime Organizacionog tima i trkača na razumevanju sugrađana.

Subotički polumaraton po planu, 29. avgusta - pripreme se privode kraju

Da bi trkači bili koncentrisani samo na trku važno je da staza bude jasno obeležena i da budu jasno navođeni. U tome važnu ulogu igraju oznake na trasi i volonteri, ali od ove godine stiže i "pojačanje".

- Iako se nama nekada čini da je potpuno jasno gde treba da se skrene svesniji smo da nije svima, i da je najvažnije da uprostimo markaciju i da je još učinimo vidljivijom, izvukli smo pouke i pripremili se u najboljem moguće. Oformili smo poseban tim koji će da vodi račna o svim problematičnim raskrsnicama. Reč je uglavnom o trkačima i profesorima fizičkog vaspitanja - dodaje Bogdanić.

PRIJAVE NA SUPM DO 20. AVGUSTA - Ukoliko želite da budete deo ove jedinstvene sportske mainfestacije, da testirate svoje mogućnosti i otrčite polumaraton, ili potrčite ili prošetate deonicom na 5 ili 10 kilometara - iskoristite onlajn prijavu do 20. avgusta i rezervišite svoj takmičarski broj. Prijave su neophodne i za dečje trke, a i njih možete da obavite popunjavanjem onlajn formulara.

Učesnike trka ali i građane koji budu davali podršku i sa strane pratili trke po završetku nadmetanja očekuje bogat muzički program i dobra zabava.

- Imaćemo četiri muzičke stanice sa didžejevima duž trase, kao i u centru grada u start-finiš zoni. Pokušavamo da organizujemo i ulične svirače i da damo naš subotički šmek celoj priči, ali o tom potom - zagolicao je Bogdanić.

Trkači će imati odličnu logističku podršku i dobro organizovan dan za zabavu i istraživanje Subotice.

- Biće puno sadržaja za sve učesnike koji će ih oboriti sa nogu. Tu su "SUPM pass" koji otključava vrata svih velelepnih zgrada u Subotici, turistička tura sa vodičem koja će u potpunosti opravdati zvaničan slogan trke "Trči kroz istoriju", Takmičari će dobiti prelepu SUPM narukvicu, sjajan Reteš u finiš zoni za okrepu, po prvi put paradajz pored voća za oporavak, biće im dostupni maseri, čizmice sa ledom za oporavak, biće obezbeđene česme sa pijaćom vodom u centru grada i duž staze, poduplani stolovi sa okrepama, prskalice na Spomeniku na Prozivci i zaista još mnogo - najavljuje naš sagovornik.

Subotički polumaraton po planu, 29. avgusta - pripreme se privode kraju

Deo SUPM i ove godine biće dečje trke koje uvek daju posebnu draž.

- Uvertira trkama gradskim ulicama biće trke za decu na Korzou koju realizujemo  sa "Active kids" udruženjem. Do sada, tokom tri izdanja SUPM, preko 1.500 mališana je osvojilo svoju medalju. Ove godine planiramo učešće oko 700 dece. Pozivam u ime celokupne organizacije SUPM sve roditelje da prijave decu a mi smo za njih obezbedili medalje i poklončiće - pozvao je Bogdanić.

Subotički polumaraton po planu, 29. avgusta - pripreme se privode krajuSubotički polumaraton (SUPM) pored održanog Beogradskog maratona ove godine biće najmasovnija ulična trka u Srbiji. Organizatori ističu  da je to ogromna stvar.

- Ovo je veliki događaj za naš grad u kome Subotičani učestvuju i kao organizatori, i kao volonteri i kao učesnicii i kao navijači. Ova iskustva koja stičemo svi zajedno od nas prave zdravije i bolje ljude i mi ćemo na tom putu istrajati a sve vas pozivamo da nam se pridružite - zaključuje naš sagovornik.

Sportsku manifestaciju organizuje Udruženje "Horizont", partner je Grad Subotica a održava se u sklopu obeležavanja Dana grada.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 4156

Povezane vesti

Povezane teme

polumaraton

trčanje

subotički polumaraton

sportsko udruženje horizont

trka kroz istoriju

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.