• Pregleda: 3851

Subotička Sinagoga među "7 najugroženijih" kulturno-istorijskih spomenika

Vodeća evropska organizacija za baštinu, Evropa Nostra i Institut Evropske investicione banke proglasili su 11 kulturno-istorijskih spomenika i lokaliteta koji su ušli u uži izbor za program "7 najugroženijih" za 2014. godinu.
Subotička Sinagoga među "7 najugroženijih" kulturno-istorijskih spomenika

Među ugroženim znamenitostima odabranim od strane međunarodnih stručnjaka, pored Sinagoge u Subotici, našli su se i Rimsko arheološko nalazište u Makedoniji, srednjovekovni manastir u Jermeniji, dva istorijska kvarta u Kastoriji u Grčkoj, citadela u Italiji iz 18. veka, scenska oprema pozorišta u Belgiji iz 19. veka, kompleks kuća u Rusiji sagrađenih u 20. veku.

Neki od njih su u opasnosti zbog nedostatka sredstava ili ekspertize, drugi zbog zapuštenosti ili neadekvatno planiranog razvoja, navodi u saopštenju Evropa Nostra.

Proglašenje nominacija podudara se sa otvaranjem konferencije "Prvo baština: ka zajedničkom pristupu za održivu Evropu" koja se održava u Atini kao deo grčkog predsedavanja Evropskom Unijom.

Finalna lista 7 najugroženijih spomenika biće objavljena 5. maja ove godine na Evropskom kongresu baštine, koji će se održati u Beču.

"Ovi spomenici i lokaliteti odabrani su ne samo na osnovu njihovih izuzetnih kulturnih vrednosti, već i zbog ozbiljne opasnosti u kojoj se nalaze", kaže Pit Jaspert (Piet Jaspaert), predsednik savetodavne grupe programa "7 najugroženijih".

On je dodao da je jedan od ključnih aspekata pri odabiru bio i zalaganje lokalnih zajednica i napori različitih državnih i privatnih lica da se ova mesta očuvaju.

"Na kraju, važan kriterijum bio je i potencijal ovih mesta da stimulišu društveno-ekonomski razvoj", istakao je Jaspert.

Izvor: Agencija "Tanjug"

povezane teme

1
nemili posmatrač Odgovori
Sinagoga je pre svega bruka gradskihvlasti, jevrejske zajednica čiji lobi drži Ameriku, a ovde nije spremna da odvoji dinar za svoju svetinju, kao i svih drugih koji su unazad 3o godina imali priliku da spreče njeno propadanje. Mogla je pored religioznih da posluži i u sferi kulturnih manifestacija bar sada kada Subotica nema pozorišnu niti koncertnu dvoranu. Sramota za grad i sve nas zajedno.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.