• Pregleda: 2931

Radovi na Sinagogi nastavljaju se na proleće

U martu bi trebalo da počnu radovi na fasadi subotičke Sinagoge koja gleda prema Gimnaziji. Vlada Mađarske će da izdvoji 300.000 evra za nastavak radova, dok će grad učestvovati sa 30 miliona dinara. U Jevrejskoj opštini u Subotici objašnjavaju da su zadovoljni što nakon nekoliko decenija čekanja sada imaju nadu da će objekat biti završen.
Radovi na Sinagogi nastavljaju se na proleće

Radovi na  severoistočnom delu fasade Sinagoge su završeni, a novac je bio obezbeđen u okviru prekograničnog projekta "Dragulji na prekretnici stoleća-tematsko lutanje u čudesnom svetu secesije" u vrednosti od 293.000 evra, od kojih je  grad dobio 146.000, a učestvovao je  sa sopstvenim sredstvima u vrednosti od 25.000 evra. U Jevrejskoj opštini kažu da fasada spolja izgleda predivno, ali posebno su interesentni vitraži koje su obnovili radnici  firme “Stanišić” iz Sombora.

Novac koji je obezbedila Mađarska u vrednosti od 300.000 evra iskoristiće se za unutrašnje uređenje jevrejske bogomolje u Subotici.U toku je javna nabavka za radove na zapadnoj fasadi objekta i radovi bi trebalo da počnu u martu. Ministarstvo nauke će da izdvoji pet miliona dinara za radove na kupoli,a od proleća Sinagoga bi trebalo da bude sva u skelama.

Sinagoga je sagrađena 1902.godine,a radovi na sanaciji i rekonstrukciji  traju više 30 godina. Objekat je 1974. proglašen za spomenik kulture.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

12
radijalac Odgovori
sinagoga vec odavno trebalo da se zavrsi, ( kao i bazen u dudovoj sumi) samo projekti uvek odnesu gro novca
Vesko Odgovori
Hoce li gospon Kasa Jozef i ovde biti predsednik up. odbora,posto vidim da ce se dosta novca
obrcati,dok se sve ovo na Sinagogi ne zavrsi.On inace zna kako treba sa novcem,narocito sa tuđim.
zidar Odgovori
nadam se da ce otkloniti i greske gde je otpao malter sa pocetka krecenja ili ce ostaviti za buduca pokolenja ................ne bi li za kratko vreme naplatili i te greske kad pocne da se ljusti farba
ffilozoff Odgovori
Podrzavam ovo,ali imam i pitanje-Zasto maticna zemlja Izrael ne donira za zavrsetak radova,vec npr.Madjarska,Subotica... Gledajuci, logicno,valjda je i njima u interesu da imaju zasticen kulturni spomenik u SU?(a bogata su zemlja koja puno ulaze na naoruzanje i tajne sluzbe).
Realista Odgovori
Napravite pozoriste manite se ovih gradjevina to na kraju tek, kao sto je napisao filozof to bi trebale zemlje iz kojih poticu ti kulturno/verski koreni da rekonstruise i prepravlja! Vecina nas koji smo Hriscani nas to ne zanima! Nas zanima pozoriste u centru grada!
Graditelj Odgovori
Bilo bi lepo kad bi zemlje kojima je najvaznije naoruzanje i rat pocele da ulazu u spomenike kulture ali mislim da se to nece desiti dok ta stara garda(bagra), koja jedino zna da resava probleme s nasiljem, ne odapne. Ovako je ostalo na normalnim ljudima da se trude koliko mogu . Subotica i Madjarska se trude jer je to nasa kulturna bastina a grad je svakako vlasnik sinagoge pa je i red da oni rade na rekonstrukciji. Jevrejska Zajednica je poklonila objekat gradu jos pre nekih 30tak , ako ne i vise , godina. Samo ne bih zeleo da cujem da zucnu da je hoce nazad kad bude napokon zavrsena a ne bi me cudilo.............
deki Odgovori
bitno da za nacionalne manjine.sve moze i mora a za srbe sta ostabe,tj ko nas j...u ovoj drzavi najbolje viti bilo sta samo ne srbin.zalosno
subotičanin Odgovori
Dokle više za sinagogu, do sada koliko je para dato u zlato ste je mogli zaviti, tu treba da se ispita trošenje para.
Jager Odgovori
Pobogu, pa zar je bitno da li je sinagoga srpska, jevrejska, rumunska ili čija god već??
To je građevina koja je sagrađena 1902. godine! Zar ne mislite da je vredi sačuvati, kojoj god veroispovesti da pripada?
Pored gradske kuće i sada već na žalost nepostojećeg pozorišta, ovo je jedan od najpoznatijih simbola grada. Nije vam žao da propadne, samo zato što, eto, nije pravoslavna bogomolja?
Nemam reči.
Mile1 Odgovori
#Деки#

Не срамоти остале Србе у Суботици, незналице.
ČĆČLFGND Odgovori
xax
Неми посматрач Odgovori
Не поставља се питање чија је грађевина, вредна пажње, и ко треба да је реновира, веч се поставља питање утрошка и првдања пара до сада. Веч је могао кров да буде позлачен ако не и златан. Нико народу не полаже рачуне веч се троши на страначке интересе у борби за власт.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.