Komentara: 12
Pregleda: 3670

Radovi na Sinagogi nastavljaju se na proleće

03.01.2014. u 16:17h
Izvor: RTV Yueco
U martu bi trebalo da počnu radovi na fasadi subotičke Sinagoge koja gleda prema Gimnaziji. Vlada Mađarske će da izdvoji 300.000 evra za nastavak radova, dok će grad učestvovati sa 30 miliona dinara. U Jevrejskoj opštini u Subotici objašnjavaju da su zadovoljni što nakon nekoliko decenija čekanja sada imaju nadu da će objekat biti završen.
Radovi na Sinagogi nastavljaju se na proleće

Radovi na  severoistočnom delu fasade Sinagoge su završeni, a novac je bio obezbeđen u okviru prekograničnog projekta "Dragulji na prekretnici stoleća-tematsko lutanje u čudesnom svetu secesije" u vrednosti od 293.000 evra, od kojih je  grad dobio 146.000, a učestvovao je  sa sopstvenim sredstvima u vrednosti od 25.000 evra. U Jevrejskoj opštini kažu da fasada spolja izgleda predivno, ali posebno su interesentni vitraži koje su obnovili radnici  firme “Stanišić” iz Sombora.

Novac koji je obezbedila Mađarska u vrednosti od 300.000 evra iskoristiće se za unutrašnje uređenje jevrejske bogomolje u Subotici.U toku je javna nabavka za radove na zapadnoj fasadi objekta i radovi bi trebalo da počnu u martu. Ministarstvo nauke će da izdvoji pet miliona dinara za radove na kupoli,a od proleća Sinagoga bi trebalo da bude sva u skelama.

Sinagoga je sagrađena 1902.godine,a radovi na sanaciji i rekonstrukciji  traju više 30 godina. Objekat je 1974. proglašen za spomenik kulture.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 3670

Povezana vest

Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

rekonstrukcija sinagoge

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.