• Pregleda: 3958

Subotička filharmonija pred gašenjem?

Subotička filharmonija, prvi orkestar te vrste na tlu bivše Jugoslavije, osnovana još 1908. godine, navodi da u poslednjih nekoliko godina nema nikakvu finansijsku podršku nadležnih gradskih službi. Kako bi opstali vide nekoliko rešenja, ali u svakoj opciji da bi dugoročno funkcionisali postoji neophodnost uključivanja grada, pokrajine ili republike.
Subotička filharmonija pred gašenjem?

Poslednji koncert Subotička filharmonija održala je 2016. godine, i svi dalji pokušaji da se obezbedi finansiranje i rad orkestra kroz sada jedino moguće projektno finansiranje završavali su se, kako navode u orkestru, odbijanjem projekata Filharmonije. Obrazloženja su, kako dodaju, bila da su projekti "loše napisani" ili pak "nepotpuni", a zamereno im je i da "nisu naveli istorijat orkestra".

Iz Sekretarijata za društvene delatnosti Subotice za Radio Slobodna Evropa (RSE) navode da je 2017. godine ovom orkestru dodeljeno 90 hiljada dinara (oko 760 evra), za projekat "Betovenijada" (Dani Betovena). Ovaj novac, odgovaraju u Filharmoniji, nije bio dovoljan da pokrije ni polovinu troškova takvog projekta.

Naredne godine na konkursu Filharmonija nije podnela potpunu dokumentaciju, te komisija nije ni uzela u razmatranje njihovu prijavu, navode u Sekretarijatu za društvene delatnosti.

Nakon ova dva iskustva, u Filharmoniji su odlučili da više ne konkurišu. Orkestar je sada, uz status udruženja građana, bez sopstvenih prostorija i sredstava za normalan rad, kaže Imre Tot, šef sekcije violista.

 - U mnogim gradovima i državama filharmonijski orkestri se tretiraju kao bitne kulturne institucije, poput pozorišta ili biblioteke, čime je njihov rad osiguran. Subotička filharmonija je trenutno bez stalnog finansiranja, time i bez mogućnosti održavanja koncerata. Moje je mišljenje da je to posledica nedostatka volje i sluha komisije za projekte i članova gradske uprave zaduženih za kulturu, ali takođe i nacionalnih saveta - rekao je Tot.

On navodi da Nacionalni saveti "podržavaju kulturne sadržaje svojih zajednica, ali samo ako se oni odnose na etno i folklorne muzičke forme", dok u radu filharmonije "ne vide nikakav nacionalni značaj".

- U orkestru, međutim, ima muzičara svih nacionalnosti, ali je od toga svakako mnogo važnije da se kroz rad ovakvog orkestra neguju i čuvaju muzička dela i mađarskog, i hrvatskog, i srpskog naroda. Poseban problem koji se iz toga očitava je činjenica da kulturni radnici ne vide značaj klasične muzike čak ni kao nečije nacionalno nasleđe. A njena univerzalna vrednost očito je izvan kriterijuma koji se danas postavljaju u kulturi - navodi Tot.

KULTURNO NASLEĐE SUBOTICE

Subotička filharmonija je jedna od najprepoznatljivih institucija kulturnog nasleđa ovog vojvođanskog grada, na krajnjem severu Srbije. Osnovao ju je poznati tada austrougarski kompozitor Erne Lanji, 1908. godine, a iste godine orkestar je održao i svoj prvi koncert.

- Ovaj orkestar ima takvu prošlost kakvom se jako mali broj orkestara sa ovog prostora može pohvaliti. Zaista veliki muzičari XX veka su nastupali sa subotičkom filharmonijom. Ovaj orkestar je najstariji orkestar u staroj Jugoslaviji. Znači, pre Beograda, pre Novog Sada, Sarajeva, Zagreba i Ljubljane Subotica je imala svoj filharmonijski orkestar, uz operu - kaže direktor Subotičke filharmonije, Žiga Pal.

Do Prvog svetskog rata održano je 20 koncerata, na kojima su se pojavljivala svetski poznata muzička imena poput Pabla Casalsa, Bele Bartóka, Jenea Hubaija. Nakon Prvog svetskog rata nastalo je izvesno zatišje u radu, delom uzrokovano i smrću Ernesta Lanjija. Rad se obnavlja 30-ih godina, a pun zamah Filharmonija dobija posle 1945. godine, naročito pod dirigentskom palicom Milana Asića.

Filharmonija je reorganizovana 2007. godine, a tadašnja gradska uprava podržavala je napore subotičkih muzičara kako bi Filharmonija naredne 2008. godine proslavila sto godina postojanja. Namera je bila da se formira kvalitetan orkestar koji će odgovoriti potrebama novog, renoviranog, subotičkog pozorišta.

POSLEDNJI NASTUP PRE TRI GODINE

Do 2016. orkestar je tradicionalno nastupao pred građanima Subotice najmanje dva puta godišnje, za novogodišnje praznike i za Dan grada. Te godine održan je praktično poslednji koncert, kada prestaje i finansiranje orkestra, navode u Filharmoniji.

- Iz meni nepoznatih razloga, grad je odlučio da finansijski ne podržava Filharmoniju. A da se stvori iluzija da je sačuvana tradicija simfonijskog muziciranja, dovode se muzičari sa strane iz drugih gradova i zbunjuje se publika jer se taj orkestar predstavlja kao subotički orkestar, koji nikako nije identičan sa onim koji je osnovan 1908. godine. Istovremeno, subotički muzičari ne dobijaju priliku za nastupe - kaže šef sekcije violista Filharmonije, Imre Tot.

SA VIOLINOM NA ULICU

Tot navodi da bi rešenje bi da se osnuje javna institucija Simfonijski orkestar, kao što je to pozorište ili muzej pod pokroviteljstvom grada ili pokrajine Vojvodini, ili da orkestar radi u sklopu pozorišta, kao pozorišni ansambl, što je iskustvo i nekih drugih gradova.

- To je samo stvar političke volje nadležnih u gradu. Do sada ona nije postojala. Sve do prethodnog saziva gradske skupštine, postojala je volja da se do neke mere orkestar finansira, ali nikada nije postojala volja da se ovaj simfonijski orkestar, najstariji u Srbiji, dovede u neki status institucije kulture - navodi Imre Tot.

Direktor Subotičke filharmonije, Žiga Pal, navodi da je u drugim državama muzička kultura na mnogo višem nivou.

- Na žalost, kod nas kultura propada. Mnogo je važnije da imamo one grozote na televiziji, onaj rijaliti šou i takve stvari, što ja ne razumem, ali na kraju ako to narod voli, nek voli. Ali za mene je zaista sramota da vidim na društvenim mrežama da devojka koja svira violinu, i koja je osvojila prvu nagradu u Italiji mora da svira na ulici. E pa to je naša sramota. To je naš obraz, obraz ovog društva i obraz političara ove zemlje - kaže Pal.

Direktor Subotičke filharmonije najavljuje potragu za sponzorima koji će pomoći da se orkestar sa tradicijom dugom 111 godina ne ugasi. U minimalnom sastavu i dalje sviraju, a za decembar su dobili poziv za nastup u Budimpešti.

* Kompletan tekst na sajtu Slobodne Evrope.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

povezane teme

34
AlwaysUltra Odgovori
Sta treba da nas cudi ?

Pozoriste nikad dalje od zavrsetka , gradjani pomireni s propascu , fontana pred brisanjem s lica zemlje , Korzo deluje ofucano i oronulo (mahom zbog nebrige raznih gradskih vlasti u zadnjih 15 godina da se privatnicima olaksicama omoguci da ozive tu ulicu , nego radije gledaju u budjave , musave , zapustene lokale). Filharmonija (a 90% njih na vlasti ne mogu ni da izgovore tu rec) im je sasvim sigurno zadnja rupa na ''svirali'' (bas prikladna rec za ovu (ne)zgodu)) .
Каролинг
Ајде нађи живот мајке ти жута вашко.
AlwaysUltra
Karoling

Recite mi sta god zelite samo zavrsite Pozoriste i druge visedecenijske projekte (ako vam je dosta namirivanja) , obnovite centar grada i obavite ostale ''sitnice'' , zajedno sa svojim slugama iz VMS , pa posle uzivajte u sendvicima do kraja zivota (koji ste valjda nasli medju mrvicama sira i kvarljive salame)...

Hvala najlepse / pozdravi iz emigracije
Овца за шишање
КАРОЛИНГ,
Мора да те питам, пријатељу - где је граница увлакаштва?! Две су ствари у питању, нема треће - или си толика неморална острашћена ЉИГА, или имаш корист од овог ненародног упропаститељског режима, само такву. Има и других СНС-ботова али се ни приближно нису дали у оптицај као ти. Нека ти је на част, бруко своје породице и друштва!
žužana Odgovori
Ovo se ne sme dozvoliti.

Mislim da navoditi argumente za ovo nije ni potrebno, kao ni upoređivati sa drugim muzičkim manifestacijama gde se novac daje i kapom i šakom.

Zaštitimo svoje kulturno nasleđe.
Каролинг
Вама аргументи нису потребни, жута школа.
Овца за шишање Odgovori
А, шта ће нам то када властодршци форсирају неку другу врсту "културе". Полако само, доћи ће на ред и позориште, галерије, музеји, библиотеке... Народе, ћутиш?!
nepotrebni Odgovori
Šta će nam ovi?Selite se u Beč,ovo je Srbija i tu nema mesta zapadnjačkoj dekadenciji.Ili se preorijentišite na bubnjeve, frule i gajde.Poput onih što sviraju za svatove ispred Gradske kuće.
Nina Odgovori
Grad koji ne čuva svoje kulturne tekovine nije grad već provincija bez nasleđa!
Dok gradonačelnik plaća parama poreznih obveznika gostovanja raznih ,,estaradnih umetnika" Subotica nema budućnost!!!
Каролинг
Седи један, необавештена жута пошасти.
Lelemud Odgovori
Ali zato iz budzetkih para cveta ugostiteljstvo...
Каролинг
Цвета твој језик необавештен, јер мозга немаш да га контролишеш и аргументовано излажеш чињенице.
SALE Odgovori
grad ce samo za otkup jedne garaže platit 10x više od navedene (760eur) pomoći,da bi ugledni subotički privrednik zidao zgradu na radijalcu.
marko Odgovori
Gospodin Vucic kaze da narodu ne treba kultura. Dace Bogdanu par iljada da dovede Cecu el Karleusu pa da vidis veselja. Violinisti neka se preorjentisu u harmonikase a njihove prostorije nekom privredniku, nasem coveku, da nesto pametno napravi od toga. Napred u lepsu buducnost sa Vucicem!
Каролинг
Нема вама помоћи, јел вам се не свиђа овде? Ајде до крватског конзулата па се прекрстите ако нисте католици па ће вам пасош џаба дати ( чуо сам поуздано да је то услов). Тада уживајте у тој “европској” култури а нас који хоћемо да се боримо за Суботицу оставите на миру.
Koza Nostra Odgovori
Mi smo previse siromasni za orkestre, ipak je logicnije dati novac za bolnicu, Kolevku, skole, asfaltiranje ulica, narodnu kuhinju i sl. nego za trumbetanje, bubnjanje i gudanje.
Milan Odgovori
Al' zato za sat ipo "pevanja" Nataše Bekvalac u sklopu proslave dana grada ima da se plati 792.000,00 dinara (cca 6.750 EUR).
Каролинг
Хоћеш тебе да платимо? Да нам тераш комарце
Majmun Odgovori
Ne može filharmonija dobiti sredstva kada treba platiti potapajuće stubiće, kafanu, ketering za naše fine političare u gradu, a treba kupiti Nataši Bekvalac klozetsku školjku jer ona sedeći tamo peva u spotovima, pa joj treba sada to i na bini.
karlo Odgovori
Sramota, Subotičku kulturu i tradiciju treba uništiti do kraja. Važno da ima para za zavičajne dane.
Каролинг
Шта вама сметају завичајни дани? Хоћете да славимо Олују? Није ово крватска
Anka Odgovori
Zato su i dovedeni- da nas unište i prodaju. Deo po deo- plan zapadnjaka odavno. Što nisu uspeli sa spsovcima, u ovima su našli pogodne saradnike.
A vi i dalje glasajte za njih, šaljite smsove za rijalitije, botovi vi i dalje zarađujte za vaš sraman život tako što ćete hvaliti nešto, iako i sami znate da je laž. E, braćo mila, biće i gore, tako nam i treba
Wajk Odgovori
Ne treba se čuditi ničemu od ovih zavičajaca,pa oni bi rušili i gradsku kuću samo da satru sve što podseća na Ugarske korene ovog grada!Normalno da im smeta institucija koja je osnovana 1908.godine i koja ima rukovodioce koji se zovu tobože neki Žiga i Imre!Najžalosnije je što se svemu ovome asistira PastoroLovaševa klijentura,čuvajući svoje privilegije.
AlwaysUltra
Ne slažem se. Problem je u žiteljima ove zemlje.
10-ak godina se mirno trpelo metastaziranje postmiloševićevske partokratije koju su promovisali šljamovi iz DOS (u prvom redu DS i G17+ te njihove prišipetlje). Njihovi birači su ih kaznili oteravši ih na bunjište istorije i povulli se u duboku apatiju ili otišli iz zemlje , a SNS održava 20% njihovih birača koji će izlaziti na izbore i u kolicima i na štakama i da padaju ćuskije.
Prosto - ovu stranku je zapalo da vlada vrhuncem propadanja koje smo zaslužili kao nesposoban i pasivan narod. Tome se kraj ne vidi , zemlja će se sve više prazniti , a vlast će popuštati samo ako bude priterana uza zid realnošću koja nju samu bude ugrožavala. Ja tako vidim narednih nekoliko decenija. Ako grešim - biće mi drago zbog toga.
Vice-president Odgovori
Dok budeš slepo slušao naređenja iz Beograda i bespogovorno izvršavao zadatke,redovno se javljao i slao ono što se od tebe očekuje,ne moraš da brineš za budućnost.E sad utvrđuje se da li si se tako ponašao i nešto ugrozio........Ovo ionako nije tvoja odluka morao si da pitaš........
Cilj gašenja je opskuran i svakom civilizovanom čoveku neshvatljiv ali i ne neočekivan.
city woman Odgovori
Tužno.
Uvek u pravu Odgovori
KARLO i WAJK grešite i što je još gore lupate a ALWAYSULTRA je potpuno u pravu. Ja lično ne volim ništa što vuče korene iz Austro-Ugarske ali protiv filharmonije nemam ništa. Slušao sam ih više puta nego vi.
Suboticanin Odgovori
Neka se napiše kome se može javiti (osobi/osobama) pa da ljudi dobre volje mogu da pomognu finansijski/materijalno ili kako već treba. Možda redakcija subotica.com-a izda saopstenje u dogovoru sa Subotickom filharmonijom. Hvala i pozdrav.
AlwaysUltra
Ja im licno ne bih dao ni dinara - navikli smo da kukamo i cekamo da nam se smiluje neka sila ,umesto da s orkestrom izadju na ulicu i tamo sviraju protestne pesme , blokiraju saobracaj itd. Ali im se verovatno ne izlazi iz hladovine , cekaju da sila resi problem ili vec imaju ugovorena zaposlenja po zapadnim metropolama. Linija manjeg otpora i potpuna pasivnost pred usudom !!
Каролинг Odgovori
Ајде баталите те патетике, нека вам следећи пут обучена лица пишу пројекат. Није Суботица појава да вам финасијска средства дају на лепе очи.
David Odgovori
Jednom prilikom po putovanju po Albaniji i boraveći u Tirani razgovarajući sa ljudima o gradu pitao sam ih o kulturnim sadržajima.Da ne dužim nemaju filharmoniju.Pitam se da li je slučajnost namerna?I dok kog nivoa ide srozavanje?Izvođenje ovih radova ne može bilo ko da sprovede!
Mama Odgovori
poslednji koncert pre tri godine. Aman, ljudi kako da vas slusamo i podrzavamo kad ne odrzavate koncerte
Mucical Odgovori
Sramota ako grad dozvoli da se ugasi filharmonija. Nemam sta reci....
Biki Odgovori
Hrvatska reč ravnatelj, kod nas direktor, najbolje govori šta jedan direktor treba da radi. Znači direktor ovog grada ili gradonačelnik treba da sve oblasti izravna u jednako bitne i da nikome ne daje prioritet i da se svima ravnomerno razdeli.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.