Komentara: 5
Pregleda: 4703

Subotička filharmonija ponovo svira

11.12.2019. u 13:23h
Izvor: Subotica.com
Poslednji koncert Subotička filharmonija je održala 2016. godine, a zahvaljujući pomoći kolega i novoostvarenoj saradnji sa "Parma Recordings", orkestar će pred subotičkom publikom ponovo zasvirati u četvrtak, 12. decembra, u Velikoj većnici Gradske kuće, s početkom u 20 časova. Ulaz na koncert je besplatan.
Subotička filharmonija ponovo svira

Nakon što je na 111. godišnjicu postojanja dovedena gotovo pred gašenje, Subotičkoj filharmoniji produžila je život američka diskografska i producentska kuća "Parma Recordings". Kako objašnjava Žiga Pal, violinista, koncert-majstor i direktor filharmonije, do saradnje je došlo zahvaljujući kolegama, koje su orkestar povezale sa muzičarima koji od ranije sarađuju sa ovom producentskom kućom. Nakon toga, usledio je poziv Boba Lorda, generalnog direktora "Parma Recordings", a do susreta je došlo krajem oktobra u Zagrebu, gde je i dogovoren prvi koncert sredinom decembra, kojim će se saradnja i ozvaničiti.

- Ovo ima jako veliki značaj za nas i mislim da svako od nas muzičara nosi Subotičku filharmoniju u svojim srcima - kaže Pal. - Nakon što potpišemo ugovor, ponovo ćemo sesti sa zvaničnicima producentske kuće i dogovoriti koncerte za sledeću godinu, a njihovi menadžeri radiće na tome da ne budu samo kod nas u Subotici, već i u inostranstvu.

Subotička filharmonija ponovo svira

Koncert koji će Subotička filharmonija održati u četvrtak u Velikoj većnici biće prvi nakon tri godine. Publika će moći da uživa u klasičnim kompozicijama Mocarta, Forea i Sarasatea, hitovima iz opereta Lehara i Kalmana, dok će kao solisti nastupiti sopran Alenka Ponjavić Vojnić i Žiga Pal na violini. Specijalni gost večeri biće dirigent Miran Vaupotić, glavni projektni menadžer "Parma Recordings", a nekoliko numera izvešće i troje savremenih kompozitora s dugačke liste autora ove kuće.

- Svi smo jako uzbuđeni, poslednjih dana smo kao na iglama. Bilo je mnogo borbe oko naše filharmonije, orkestra koji postoji već 111. godina i tako veliku tradiciju da bacimo kroz prozor ne bismo smeli da dopustimo, ni mi, ni naši sugrađani - kaže direktor Subotičke filharmonije. - Zaista sam jako ponosan na kolege koje su nam izašle u susret i uradile mnogo toga za ovaj naš koncert, a ako publika dođe i podrži orkestar, to će biti najbolja potvrda koliko Subotička filharmonija znači ovog gradu.

Subotička filharmonija ponovo svira

Subotička filharmonija ponovo svira

Subotičku filharmoniju, prvi orkestar te vrste na tlu bivše Jugoslavije, osnovao je kompozitor i dirigent Ernest Lanji 1908. godine, kada je orkestar održao i svoj prvi koncert. Uz filharmoniju, koja je okupljala muzičke profesionalce i amatere svih generacija, kao solisti su nastupali i neki od najvećih muzičkih velikana 20. veka, poput Pabla Kazalsa i Bele Bartoka, a iz orkestra s ponosom ističu da su sačuvali tradiciju okupljanja subotičkih muzičara.

- Maksimalno se trudimo da Subotička filharmonija angažuje Subotičane, a ne ljude sa strane. To nam je jako važno - ističe Pal. - Uvek smo imali divnu saradnju sa Muzičkom školom Subotica i mislim da su mlađe generacije, kao i starije kolege, lepo prihvaćene u orkestru. Radujemo se sutrašnjem koncertu, biće to predivno veče koje ćemo moći kvalitetno da provedemo sa našom publikom.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 4703

Povezane vesti

Povezano dešavanje

Povezane teme

koncert

Subotička filharmonija

koncert u velikoj većnici

žiga pal

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.