• Pregleda: 3984

Višeminutne ovacije za Subotičku filharmoniju

Nakon jednoipočasovnog koncerta klasične muzike, na kojem su se ređale kompozicije Mocarta, Forea i Sarasatea, hitovi iz opereta Lehara i Kalmana, kao i dve svetske premijere, publika je nagradila Subotičku filharmoniju višeminutnim ovacijama. Koncert koji je sinoć održan u Velikoj većnici Gradske kuće, bio je prvi nastup orkestra pred subotičkom publikom posle tri godine.
Višeminutne ovacije za Subotičku filharmoniju

Velika većnica sinoć nije bila dovoljno velika da ugosti sve sugrađane koji su želeli da dođu na koncert kako bi uživali u muzici i podržali orkestar, čiji članovi nisu krili oduševljenje.

- Ako pogledate mene, ja već jedva pričam i jedva dišem - kazao je Žiga Pal, direktor Subotičke filharmonije. - Jako smo ponosni na sve što smo do sada postigli. Od 2016. godine Subotička filharmonija nije javno nastupala, niti u Subotici, niti bilo gde drugde. Svi smo uzbuđeni i zahvalni što nam je stigla pomoć iz inostranstva, da ponovo oživi orkestar koji postoji 111. godina.

Uzbuđenje i zadovoljstvo ponovnim okupljanjem nije skrivala ni solistkinja na sinoćnjem koncertu, Alenka Ponjavić Vojnić.

- Jako mi je drago da Subotička filharmonija ponovo svira - rekla je Ponjavić Vojnić. - Program koji smo izveli je bio mešovit i trudili smo se da izbalansiramo ono što je popularno, ali smo takođe predstavili i dve svetske premijere, što se već dugo nije dogodilo.

Da bi Subotička filharmonija ponovo svirala, bila je potrebna pomoć američke diskografske i producentske kuće "Parma Recordings", s kojom je orkestar nakon koncerta potpisao ugovor i tako ozvaničio saradnju. Prema rečima dirigenta Mirana Vaupotića, koji je ujedno i glavni projektni menadžer "Parma Recordings", saradnja će se ogledati u organizaciji koncertne sezone za narednu 2020. godinu, u toku koje bi orkestar nastupao u Subotici i inostranstvu, ali da je najpre potrebno da se orkestar neguje i dovede na željeni umetnički nivo.

- Muzika veže, to je bila ideja, a iz te ideje se razvilo i sve ostalo - rekao je Vaupotić. - Prvo i osnovno je da orkestar što više nastupa, da proba i da se neguje. Cilj nam je koncertna sezona u Subotici, bar šest do sedam koncerata u toku sezone, već razgovaramo i o Kini, ali prvo se taj umetnički nivo mora ostvariti, a to je izazovno.

Subotičku filharmoniju osnovao je 1908. godine kompozitor i dirigent Ernest Lanji, a iste godine orkestar je održao i svoj prvi koncert. Uz filharmoniju, koja je okupljala muzičke profesionalce i amatere svih generacija, kao solisti su nastupali i neki od najvećih muzičkih velikana 20. veka, poput Pabla Kazalsa i Bele Bartoka. Orkestar je prošao kroz različite poteškoće i periode pauze za vreme dva svetska rata, da bi poslednjih godina došao gotovo pred gašenje.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
Lela Odgovori
Interesantna stvar kako kod nas vesti iz kulturnog života Grada niko ne komentariše niti ih bog zna koliko ljudi lajkuje. Toliko o nama!
punisher
pa sta se cudis? promenila se populacija u gradu, otisli normalni dosli neki levi.
sta mislis zasto toliko kladionica i cevapdzinica?
za kulturu imamo narodnjake, korupciju i kriminal.
Izvini druže
Toliko o tebi!
Oni koji idu na koncerte, ne žive na internetu.
Majmun Odgovori
Subotica je zaslužila jednu veliku koncertnu halu. Odeš na koncert i stojiš sat ili sat i po pored zida. Nema dovoljno mesta za sedenje.
SUBOTICANIN Odgovori
Divno je bilo osetitii energiju i duh Evrope i ponovo imati SUBOTICKU FILHARMONIJU U SVOJOJ KUCI! Takodje kao i na koncertu violiniste u Sinagogi. Gospodina Kolundzije...Energija....osecanja...emocije normalnih i kultivisanih fizionomija.Na oba koncerrta je bilo upadljivo primentno neprisustvovanje svakojakih glavurda i njuski koji vrsljaju u politickim mutnim vodama i koji su zagadili svojom energijom i pojavama ovaj EVROPSKI GRAD.Mnogo im hvala sto su ipak imali toliko sluha da se ne pojavljuji na ovim uzvisenim dogadjajima muzicke kulture.Ipak je njima mestIo u "Cecinom narodnjackom oboru" i u zadimljenim kafancugama....Ipak....EVROPA JE OVO...Uskoro ce sve ponovo doci na svoje....
branko Odgovori
koncert za pamcenje suvisno je ista vise reci.sve pohvale za filharmoniju.
111 godina Odgovori
Magao da bude malo duži. Samo nekoliko od prisutnih nisu imali opštu kulturu ponašanja za ovakav događaj.
Posebna koncertna dvorana nije potrebna Subotici.
Tu je Sinagoga, kad tad će se i pozorište završiti.
Nebi trebao da bude besplatno, ali cena da bude sinbolična (npr. 100-200 din)
Žalosno je da sve što vredi u Subotici finansirara se od stranaca.
Istina... Odgovori
Po kom kriterijumu su američkim dolarima plaćeni oduševljenost i ovacije "nezavisne" publike? Po količinama uzdaha, vremenskom trajanju ili jačini zvuka?
Istina... Odgovori
@IZVINI DRUŽE

Izvini ti druže komunisto, Lela nije (vaš) drug nego dama. Anticivilizatoru antikulturni, ZDRAV svet, a to Jugoslavije nisu, itekako koristi internet. Štaviše i za promociju zdrave kulture a ne ovoga što vi time smatrate.

@LELA

Ne zamerite decivilizatoru civilizacije, on samo odrađuje dodeljen mu zadatak.

"Grad" nikada nije polagao na zdrave vrednosti i kvalitet pa ni na kulturu. Odavno nema koncertnu halu (ni za jedan žanr muzike), nema valjano pozorište, bioskop, muzej, galeriju... Nema ni zdravih, pozitivnih, lepih, kvalitetnih aktivnosti. Celog života sam se sablažnjavao nad lokalpatriotizmom koji nema osnova ni u čemu sem u praznim pričama i samohvalisavosti ničim. Palanka, i to ona gora varijanta, salašarska, ne može da bude ništa više sem toga. Salaši, salašari, tambure, kuruzi, divenice, Subaca, Vojvodina, Tona i Martin, Škripi đeram, Ča Bonina razgala, Stipanova princeza, Subačka filharmojija(!)...

Ukoliko želite kulturu u Jugoslavijama je nema.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.