Komentara: 9
Pregleda: 5751
Foto

Višeminutne ovacije za Subotičku filharmoniju

13.12.2019. u 12:38h
Izvor: Subotica.com
Nakon jednoipočasovnog koncerta klasične muzike, na kojem su se ređale kompozicije Mocarta, Forea i Sarasatea, hitovi iz opereta Lehara i Kalmana, kao i dve svetske premijere, publika je nagradila Subotičku filharmoniju višeminutnim ovacijama. Koncert koji je sinoć održan u Velikoj većnici Gradske kuće, bio je prvi nastup orkestra pred subotičkom publikom posle tri godine.
Višeminutne ovacije za Subotičku filharmoniju

Velika većnica sinoć nije bila dovoljno velika da ugosti sve sugrađane koji su želeli da dođu na koncert kako bi uživali u muzici i podržali orkestar, čiji članovi nisu krili oduševljenje.

- Ako pogledate mene, ja već jedva pričam i jedva dišem - kazao je Žiga Pal, direktor Subotičke filharmonije. - Jako smo ponosni na sve što smo do sada postigli. Od 2016. godine Subotička filharmonija nije javno nastupala, niti u Subotici, niti bilo gde drugde. Svi smo uzbuđeni i zahvalni što nam je stigla pomoć iz inostranstva, da ponovo oživi orkestar koji postoji 111. godina.

Višeminutne ovacije za Subotičku filharmoniju

Uzbuđenje i zadovoljstvo ponovnim okupljanjem nije skrivala ni solistkinja na sinoćnjem koncertu, Alenka Ponjavić Vojnić.

- Jako mi je drago da Subotička filharmonija ponovo svira - rekla je Ponjavić Vojnić. - Program koji smo izveli je bio mešovit i trudili smo se da izbalansiramo ono što je popularno, ali smo takođe predstavili i dve svetske premijere, što se već dugo nije dogodilo.

Višeminutne ovacije za Subotičku filharmoniju

Da bi Subotička filharmonija ponovo svirala, bila je potrebna pomoć američke diskografske i producentske kuće "Parma Recordings", s kojom je orkestar nakon koncerta potpisao ugovor i tako ozvaničio saradnju. Prema rečima dirigenta Mirana Vaupotića, koji je ujedno i glavni projektni menadžer "Parma Recordings", saradnja će se ogledati u organizaciji koncertne sezone za narednu 2020. godinu, u toku koje bi orkestar nastupao u Subotici i inostranstvu, ali da je najpre potrebno da se orkestar neguje i dovede na željeni umetnički nivo.

- Muzika veže, to je bila ideja, a iz te ideje se razvilo i sve ostalo - rekao je Vaupotić. - Prvo i osnovno je da orkestar što više nastupa, da proba i da se neguje. Cilj nam je koncertna sezona u Subotici, bar šest do sedam koncerata u toku sezone, već razgovaramo i o Kini, ali prvo se taj umetnički nivo mora ostvariti, a to je izazovno.

Višeminutne ovacije za Subotičku filharmoniju

Subotičku filharmoniju osnovao je 1908. godine kompozitor i dirigent Ernest Lanji, a iste godine orkestar je održao i svoj prvi koncert. Uz filharmoniju, koja je okupljala muzičke profesionalce i amatere svih generacija, kao solisti su nastupali i neki od najvećih muzičkih velikana 20. veka, poput Pabla Kazalsa i Bele Bartoka. Orkestar je prošao kroz različite poteškoće i periode pauze za vreme dva svetska rata, da bi poslednjih godina došao gotovo pred gašenje.

Izvor: Subotica.com
Koncert Subotičke filharmonije Koncert Subotičke filharmonije Koncert Subotičke filharmonije Koncert Subotičke filharmonije Koncert Subotičke filharmonije Koncert Subotičke filharmonije Koncert Subotičke filharmonije Koncert Subotičke filharmonije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 5751

Povezane vesti

Povezane teme

koncert

Subotička filharmonija

koncert u velikoj većnici

žiga pal

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.