Komentara: 12
Pregleda: 11216

"Subotički simfonijski orkestar radi punom parom"

11.08.2019. u 20:39h
Saopštenje direktora Subotičkog simfonijskog orkestra, Miloša Nikolića, profesora violine, povodom teksta "Subotička filharmonija pred gašenjem?" objavljenog u petak, 9. avgusta, prenosimo u celosti.
"Subotički simfonijski orkestar radi punom parom"

Vest o gašenju Subotičke filharmonije unela je zabunu, čak nelagodnost kod nekih sugrađana pa bih, osvrnuvši se na nekoliko navoda iz tekstova gde se pominje i orkestar kojim rukovodim, pojasnio nekoliko važnih činjenica.

Radi lakšeg razumevanja, istakao bih da u Subotici funkcionišu paralelno dva velika orkestra: pomenuta Subotička filharmonija i Subotički simfonijski orkestar kojim rukovodim. Da li je to sporno? Ne vidim razlog zašto bi bilo.

"Subotički simfonijski orkestar radi punom parom"

Miloš Nikolić, prof. violine

Subotička filharmonija ima dugu tradiciju, i sam sam bio njen stalni član. Međutim, sastav tog orkestra vremenom je počeo da se osipa, što je izuzetno uticalo na kvalitet rada. Vrednost jednog orkestra ne može se meriti samo godinama postojanja. Orkestar mora konstantno da teži da ima odlične muzičare, dirigenta, da izvodi moderne aranžmane, da prati želju publike, osluškuje potrebe modernog slušaoca… Ako to izostane, orkestar ne može da se izbori sa konkurencijom. Ni tada, kada sam bio član, orkestar nisu činili samo Subotičani, već i umetnici iz drugih gradova Srbije, što nije ništa čudno ni i specifično. U sastavima svetskih, evropskih, pa i u sastavu nama bliske Beogradske filharmonije, lako je uočljivo da teritorajalna pripadnost nije niti bi trebala biti odlučujuća za članstvo u orkestru, već nešto mnogo značajnije - kvalitet. Možda nije adekvatno, ali poredio bih da ni u subotičkim sportskim klubovima ne igraju samo naši sugrađani.

Važno je napomenuti da Subotička filharmonija nema status ustanove, nego udruženja građana, u ovom slučaju udruženja muzičara. Tako da za neaktivnost i gašenje jednog udruženja odgovornost ne može da snosi niko drugi, do ono samo.

Konkurencija je itekako prisutna na muzičkom nebu, bez obzira na vrstu muzike, i ona nas tera da budemo sve bolji i da idemo u korak sa vremenom u kojem živimo jer se od stare slave ne živi.

Ne možemo tražiti da drugi pomažu i finansiraju naš rad i postojanje, ako mi sami ne dosežemo do ciljeva koje nam muzičko tržište nameće.

"Subotički simfonijski orkestar radi punom parom"

Subotički simfonijski orkestar, koji već nekoliko godina održava koncerte na svim značajnijim subotičkim manifestacijama, nastao je iz velike želje da se kulturna scena našeg grada obogati jednim kvalitetnim sastavom. Osim Subotičana, u njemu su i moje kolege,vrsni muzičari, iz drugih gradova. Nekoliko nekadašnjih članova pomenute Subotičke filharmonije, koje krasi izuzetna stručnost, danas su u sastavu Subotičkog simfonijskog orkestra. Održali smo brojne koncerte,uvek punili sale, dobili mnogobrojne pohvale vezane za kvalitet rada orkestra, za trud koji ulažemo da svaki koncert bude poseban, atraktivan, sa zanimljivim programom, modernim aranžmanima… Sugrađani dolaze na koncerte da uživaju, da se zabave, da čuju ne samo klasična dela, već i pop, rok, dens numere u klasičnom izvođenju, da čuju razne izvođače…

I ove, 2019. godine, lokalna samouprava omogućila nam je nekoliko koncerata, što ljubitelji klasične muzike itekako cene jer toliko koncerata u jednoj godini decenijama unazad nisu imali prilike da vide i čuju.

Cilj nam je da i dalje posvećeno radimo, da se trudimo da budemo sve bolji. A ako ne uspemo da odolimo izazovima koji su pred nama,kao i svima, svesni smo činjenice da ćemo nestati sa kulturne scene Grada, a na naše mesto doći će neki novi, bolji, moderniji orkestar. Svuda, i u svim sferama, ne samo u svetu umetnosti, samo najbolji opstaju u datom momentu.

"Subotički simfonijski orkestar radi punom parom"

Na kraju, kulturni život Subotice nije osiromašen, već je, naprotiv, poslednjih godina podignut na veoma visok nivo - mnogo je bogatiji, kvalitetniji, raznovrsniji, a u budućnosti će biti i bolji ukoliko se mi, umetnici, potrudimo da opravdamo očekivanja svih naših sugrađana. Gradska vlast je naš partner, a ne neprijatelj u borbi za opstanak i kontinuitet dobrih i značajnih projekata na polju kulture jer bez njihove finansijske pomoći, u svakom gradu ili državi, a ne samo u Subotici, teško da bismo išta mogli da ostvarimo.

Ono što je težnja jeste da Grad Subotica osnuje svoj orkestar, bilo da se zove filharmonija ili simfonijski orkestar koji će u svom sastavu imati najkvalitetnije muzičare i koji će imati svoj godišnji repertoar, salu za probe i izvođenje, i sve ostalo što je potrebno jednom ozbiljnom sastavu, a sve u cilju zadovoljavanja kulturnih potreba i želja naših sugrađana, kao i sve brojnijih gostiju koji posećuju našu prelepu Suboticu.

Miloš Nikolić, prof. violine

// Kraj saopštenja

Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 11216

Povezana vest

Povezane teme

Subotička filharmonija

simfonijski orkestar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.