Komentara: 21
Pregleda: 24914

Subotica spremna za "Lidl"

01.08.2015. u 17:33h
Izvor: Subotičke novine
Nemački lanac supermarketa „Lidl“ dobio je građevinsku dozvolu za izgradnju objekta na Palićkom putu i očekuje se da krajem ove ili početkom naredne godine otpočne radove. Subotičani će dobiti moderan šoping centar u kome će moći da kupuju hranu, kućne potrepštine, odeću i obuću po nižim cenama.
Subotica spremna za "Lidl"

Dolazak „Lidla“ u Suboticu najavljuje se još od 2012. godine, kada je ova kompanija na Palićkom putu kupila parcelu na kojoj planira otvaranje supermarketa na površini od 2000 kvadratnih metara, a početkom ove, 2015. godine, očekivalo se da investitor krene sa gradnjom, s obzirom da mu je izdata građevinska dozvola. Po svemu sudeći, Subotičani će da bi kupovali u „Lidlu“ najverovatnije morati da sačekaju još neko vreme, bar do kraja ove ili početka 2016. godine.

„Subotica je prva lokalna samouprava u Srbiji koja je „Lidlu“ izdala građevinsku dozvolu, i to za veoma kratko vreme, još po starom Zakonu o planiranju i gradnji i tu smo pokazali transparentnost i agilnost.  Međutim, verovatno nisu uspeli da je izdejstvuju u drugim gradovima u kojima imaju nameru da grade, najviše jer se čekalo na zakon o konverziji zemljišta, pa će sada, posle letnjeg perioda, sigurno da intenziviraju aktivnost na tome i da početkom naredne godine krenu sa izgradnjom.  Njihova je koncepcija da na svim lokacijama, kojih treba da bude desetak, grade u isto vreme i da istog dana otvore sva prodajna mesta, tako da što se Subotice tiče od nas taj termin ne zavisi“, kaže Ljuben Hristov, pomoćnik gradonačelnika i član Gradskog veća zadužen za privredu.

U međuvremenu, prilikom izdavanja građevinske dozvole i sagledavanja postojeće infrastrukture na terenu, ispostavilo se da zbog visinske razlike sa parcelom postoji problem sa kanalizacionom mrežom, što treba da bude dodatno rešeno pravljenjem retenzije.

„Visinska razlika ne odgovara parceli, što će od njih iziskivati još nekoliko desetina hiljada evra dodatnih troškova, ali u pitanju je atraktivna lokacija, tako da je sve to već zapravo ukalkulisano. Ne postoji mogućnost da „Lidl“ odustane, jer je do sada uložio na stotine hiljada evra i bez obzira koliko je jaka kompanija, nije joj u interesu da taj novac baci“, kaže Ljuben Hristov.

Subotica spremna za "Lidl"

Ono što je za Subotičane kao potrošače značajno, jeste da u „Lidlovim“ prodavnicama, koje imaju širok asortiman pre svega prehrambenih proizvoda, pića i drugog, prate lokalni trend cena i da nastoje da one budu ispod konkurentskih, što im najčešće polazi za rukom zahvaljujući minimalnim maržama i opredeljenosti da se zarada stiče na velikom obrtu.

„Zanimljivo je da dosta Subotičana odlazi u Segedin radi kupovine zimnice u tamošnjim „Lidlovim“ prodavnicama, a naši turisti u Grčkoj tokom letovanja uglavnom se snabdevaju kod njih. Kada market bude otvoren i u Subotici, i ovde ćemo moći da kupujemo po povoljnijim cenama, što je za nas kao potrošače veoma važno“, kaže Ljuben Hristov.

Prema ranijim najavama, ovaj trgovinski lanac će otvoriti svoj objekat uz budući ritejl park austrijske „Kvintere“ u kome će, osim "Lidla" biti smeštene prodavnice odeće i obuće poput "Newyorker"-a, "C&A", "Takko"-a. Što se tiče prostora u ulici Pala Papa, gde je 2007. godine bio planiran šoping-mol, pa je izraelska kompanija odustala zbog krize, pomoćnik gradonačelnika Ljuben Hristov kaže da informacije da će „Lidl“ na tom mestu graditi još jednu prodavnicu nisu tačne, ali da postoji zainteresovanost italijanskih investitora koji razmatraju mogućnost da realizuju ideju od pre osam godina.

Novi tip prodavnica "Lidl"

„Kompanija „Lidl“ pripremila je novi dizajn svojih prodavnica i u Subotici i drugim gradovima u Srbiji one će prvi put biti građene po njemu.  Nakon toga, sva prodajna mesta ovog trgovinskog giganta biće podizana na isti način“, kaže Ljuben Hristov

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 24914

Povezane vesti

Povezane teme

lidl

lidl subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.