Komentara: 43
Pregleda: 11597

Subotica slavi Dan grada

01.09.2014. u 14:21h
Izvor: RTV
Svečanom sednicom Skupštine grada, dodelom gradskog zvanja i priznanja i trodnevnim kulturno-zabavnim manifestacijama Subotica obeležava Dan grada.
Subotica slavi Dan grada

"Poštujući sve pozitivne tekovine iz prošlosti, Suboticu želimo da vidimo kao grad u kojem će se realizovati moderno i racionalno privređivanje, kao grad u kojem će svako za svoj rad ili nerad morati da polaže račune i, konačno, kao grad koji će biti više povezan sa svetom koji nas okružuje", rekao je predsednik Skupštine grada Ilija Maravić.

On je podsetio da se ovogodišnji Dan grada obeležava sa novom sazivom Skupštine i Gradskog veća, rekavši kako je to prilika da se napravi presek trenutne pozicije Subotice i daljih smernica razvoja.

Predsednik subotičke skupštine je dodao da je previše vremena izgubljeno u bavljenju bliskom prošlošću, te da su ispunjeni uslovi kako bi se budućnošću bavili na način koji je drugačiji od dosadašnjeg.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai istakao je da su pre više od devet meseci napravljene "korenite promene u političkom životu Subotice". Tada je prekomponovana vlast koju, kao i na nivou republike, čine Srpska napredna stranka, Savez vojvođanskih Mađara i Socijalistička partija Srbije.

Maglai je naglasio da se mora menjati odnos prema radu i da se lokalna samouprava moravoditi time da samo ozbiljan, samopregoran i naporan rad donosi rezultate, a da samo oni koji rade kao "sluge zajednice" mogu postizati rezultate, a što mora biti povezano sa stručnošću i kvalitetnim znanjem.

On je dodao da se Subotica mora osloniti na sopstvene resurse i snage, a da najveći izazov leži u "promeni svesti u našim glavama".

"Itekako ova zajednica ovde u Subotici, a i šire, ima kapacitet za to. Itekako možemo realizovati naše razvojne projekte, i u tom smislu moramo ozbiljno da radimo. Ako budemo ozbiljno i odgovorno radili, stavili stručne ljude na odgovarajuća mesta - to ćemo i realizovati" - rekao je gradonačelnik Subotice.

Povodom Dana grada dodeljena su i gradska zvanja i priznanja - "Počasni građanin" i "PRO URBE".

Za počasne građane Subotice ove godine su proglašeni pisac i publicista Karolj Dudaš i karikaturista i ilustrator Milenko Kosanović. Ovogodišnji dobitnici nagrade Pro urbe su Nevenka Bašić Palković, Tibor Kovač i Branko Ćupurdija.

Pre svečane sednice Skupštine grada, na jarbol ispred Gradske kuće, uz muziku subotičkog duvačkog orkestra, podignuta je svečano gradska zastava, a ovaj deo proslave Dana grada pokvario je incident u kojem je jedan nezadovoljni sugrađanin, sa transparentom i pištaljkom, nakon iskazivanja nezadovoljstva priveden intervencijom dežurnih policajaca.

U slavu Dana grada, u Subotici je priređen trodnevni kulturno-zabavni program. Dosadašnje aktivnosti povodom obeležavanja grada možete videti na linku: #suboticatosamja

Kulturne manifestacije u čast dana kada je pre 235 godina austro-ugarska monarhinja Marija Terezija dodelila Subotici status slobodnog kraljevskog grada nastavljene obuhvataju izložbe, bioskopske projekcije i predstave za decu, kao i koncerte subotikčkih bendova.

Večeras će koncert na Trgu slobode prirediti Mirna Radulović, u pratnji benda "Perpetuum mobile", a nakon njih nastupa i Zoltan Berecki iz Mađarske.

Na Dan grada, Subotičani imaju mogućnost da besplatno uđu na zatvoreni bazen "Prozivka", parkiranje je besplatno od 14 časova, dok će u vreme večernjih koncerata biti organizovan i besplatan prevoz prigradskim autobusima.

Svi programi u okviru manifestacije obeležavanja Dana grada su besplatni.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 43
Pregleda: 11597
Povezane vesti
Povezani albumi
Povezane teme
gradonačelnik Subotice jene maglai dan grada ilija maravić #suboticatosamja
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.