• Pregleda: 13061

Počinje obeležavanje Dana grada Subotice

Otvaranjem izložbi u Modernoj galeriji "Likovni susreti" večeras od 18, odnosno 19 časova počinje bogat program obeležavanja Dana grada Subotice. Prvi dan četverodnevne manifestacije završava se koncertom simfonijskog orkestra iz Minhena u Velikoj većnici, a biće prenošen preko video bima na Gradskom trgu od 20 časova. Ulaz na sav sadržaj tokom sva četiri dana je besplatan.
Počinje obeležavanje Dana grada Subotice

Drugi dan (subota) obeležavanje 235 godina Subotice sutra počinje u 10 časova u Novoj opštini gde će biti otvorena izložba maketa vozova, koja će biti postavljena do 20 časova. U isto vreme zakazana je projekcija filma "Planeta majmuna" u bioskopu Eurocinema kao i početak maratona crtanih filmova u Art bioskopu Aleksandar Lifka koji će trajati do 16 časova.

Dečije pozorište će na Trgu slobode u 17 časova izvesti predstavu Crvenkapa, a sat vremena kasnije na istom mestu održaće se koncert za decu na kojem će nastupiti Zlatovez, Iskončići i Foltonfolk. Od 18.30 u bioskopu Eurocinema biće prikazan film Subotičke sedamdesete za početnike.

Od 19 časova do ponoći, na Trgu slobode će nastupiti subotički bendovi, za 20 časova zakazana je projekcija fotografija na zgradi Otvorenog univerziteta, a sat vremena kasnije i na severnoj fasadi Sinagoge. U ponoć u ulici Matije Korvina počinje Orange party.

Za nedelju, treći dan proslave, predviđena je međunarodna biciklistička trka „Kup Srbije“ koja se održava od 10 do 16 časova, u istom terminu je i maraton crtanih filmova u Art bioskopu Aleksandar Lifka, projekcija filma Planeta majmuna u bioskopu Eurocinema i izložba maketa vozova u Novoj opštini.

U 11 časova u Čantaviru će biti izvedena dečija predstava Vitez Laslo, u mesnoj zajednici Prozivka dečija predstava Crvenkapa a u Dečijem pozorištu predstava Pačije jaje i radionica za decu. Dečija predstava Vitez Laslo biće ponovo izvedena u 17 časova na Trgu slobode, na istom mestu, sat vremena kasnije počinje koncert za decu Zeneger, koji će trajati pola sata nakon čega sledi Tango na Sunčanom satu uz nastup Garden kvarteta i plesača. U 18.30 u bioskopu Eurocinema će biti prikazani filmovi Radijalac naše mladosti i Darko Čović-subotički Čarls Bronson.

U 20 časova u Gradskoj kući počinje koncert Simfonijskog orkestra Odeon iz Minhena a sat vremena kasnije na Trgu slobode će nastupiti subotički bendovi. Orange party u ulici Matije Korvina počinje u 21 čas.

U ponedeljak, poslednjeg dana proslave rođendana Subotice, održaće se svečana sednica Skupštine grada, ponovo je predviđena projekcija filma Planeta majmuna, u mesnoj zajednici Tavanut od 11 časova Dečije kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka izvešće predstavu, od 16 časova, na Otvorenom univerzitetu održaće se radionica za decu Upoznajmo naš grad, sat vremena kasnije, na Trgu slobode počinje promocija zbornika naučnih radova Putevi kulture secesija u Gradskom muzeju i kreativna radionica koju organizuju osobe sa invaliditetom.

U 18 časova u Gradskoj biblioteci održaće se promocija digitalizovanog materijala, pola sata kasnije u bioskopu Eurocinema počinje projekcija filmova Subotica- početak modernog doba i Sokolski dom dok je za 19 časova zakazano otvaranje izložbe Izolda-neogotika kao inspiracija. Četvorodnevni program obeležavanja Dana grada završava se koncertom Mirne Radulović i Berecki Zoltana na Trgu slobode od 20, odnosno 22 časa.

U okviru programa „Zabava na trgu“ tokom sva četiri dana, od 16 do 20 časova, građani će moći da se fotografišu pored virtuelnog tornja Gradske kuće i kao naj faca Subotice, da na rođendanskoj tabli čestitaju rođendan svom gradu, da okuse najbolja vina naše regije, okuse specijalitete gradskih pekara, da pogledaju izložbu 235 fotografija Subotičana i da sa Vidikovca dožive grad iz nove perspektive.

U ponedeljak, grad poklanja i besplatan ulaz na bazen na Prozivci, besplatan parking od 14 časova i besplatan prevoz u vreme večernjih koncerata.

Plan besplatnog prevoza iz prigradskih naselja (ponedeljak):

JP "Subotica trans" će za Dan grada svim putnicima iz prigradskih naselja obezbediti besplatan prevoz sa sledećih lokacija i u sledećim terminima:

  • BAJMOK - Vreme polaska sa Bajmok Rate: 18,10; 19,10; 20,05
  • DUŠANOVO (PREKO KLISE) - Vreme polaska iz Dušanova: 19,15
  • DUŠANOVO (PREKO ŽEDNIKA) - Vreme polaska iz Dušanova: 18,15; 20,00
  • NOVI ŽEDNIK - Vreme polaska iz N. Žednika: 18,30; 20,15
  • ĐURĐIN (PREKO STAROG ŽEDNIKA) - Vreme polaska iz Đurđina: 18,00; 19,30
  • SKENDEREVO - Vreme polaska iz Skendereva: 19,00; 19,30
  • BIKOVO - Vreme polaska iz Bikova: 19,20; 20,00
  • BAČKI VINOGRADI - Vreme polaska iz Bačkih Vinograda: 18,30; 19,30
  • ŠUPLJAK - Vreme polaska iz Šupljaka: 19,45

Svi autobusi će imati grb grada i natpis "Besplatan prevoz".
Povratak za sva prigradska naselja će biti obezbeđen sa Trga žrtava fašizma u ponoć.

Program

Izvor: RTV City

povezane teme

26
matoreej Odgovori
Šteta za prevoz, pošto program traje DO ponoći. A treba ti barem 10min do TŽF. Da je makar u 00:10...
Vesko Odgovori
Nazalosta, nas grad je prepoznatljivi i obelezen po koroupciji. Casiti ce nas nasa vlast filmom
" Planetom majmuna".
stormwatch Odgovori
@Vesko

I ne samo to Vesko nego TRI PUTA istim filmom za cetiri dana! Sto se ne slavi dan grada kao pre po 12 dana, pa da svaki dan prikazuju film 12 majmuna, mozda bi vec napaceni gradjani nesto skontali...
Milan024 Odgovori
...besplatan parking od14h, sram da Vas bude!!
PosNena Odgovori
Ovde se vidi koliko su Vucinic i Toni Bedalov bili uspesni od ovih koji u sad na vlasti. Doveli su Dzibonija i Parni Valjak i Masima. To je bilo svetski i za Suboticu i ljude koji ovde zive. Bilo je za svakoga. Svaku naciju. Kazu da je bilo skupo i dasu mozda varali ali onda su oni znali i da zarade i da podele sa narodom a ovi da li znaju???
N. Odgovori
Menjam urbanistički devastiranu i kriminalizovanu Suboticu iz 2014 za spokojnu i prosperitetnu Suboticu iz 1988.
stormwatch Odgovori
@PosNena

PosNeno, pa to oni sada dovode "male Suboticane" da bi pevali i svirali "malom coveku" Iz Subotice. Nekada su se u vreme nekih drugih vlasti dovodili i u druga vremena "Veliki umetnici" da bi pevali i svirali pred "malim covecima".
filip Odgovori
Pa gde je danas bio taj koncert?
024 Odgovori
Program-katastrofa!Kad bi nam priredili barem pola od onoga sto je Becej i mnogi drugi gradovi i sela svojim gradjanima...
Nesa Odgovori
PosNena

to treba da se ispita a ne da ih hvalis. i to nije za sve nacije,malo bolje pogledaj za koju su oni naciju radili?!
Bruka za grad Odgovori
Sraamooootaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!! Za nas su Novi Bečej i Zrenjanin slike i prilike za neke organizacije u gradu tj opštinama!Nama je glavna (stara) atrakcija kurtoš kolač :)))))
Usputachni Odgovori
Vi ste szabadkasi pajvani jer vi ste birali ove sto vam organizuju dan grada i povrh svega vam pustaju Planetu majmuna,valjda da se pronadjete u filmu! Dan grada??? Pfff,bolje receno selendre sa statusom grada. Dok je bila Subotica "najvece selo u Evropi" tada je i na nesto licila a sad sa tolikom koncentracijom "seljobera" ima status grada. Sve sto je kontra od normalnog za vas je prihvatljivo i vi se slazete sa tim. Kurtos kolacs stavite na glavu i kad se prosetate gradom,tek onako da upotpunite ugodjaj kad ukljucim web kameru. Hleba i igara za maloumne!

SRETAN VAM DAN GRADA i da se lepo provedete!
filip Odgovori
U vestima piše "Prvi dan četverodnevne manifestacije završava se koncertom simfonijskog orkestra iz Minhena u Velikoj većnici, a biće prenošen preko video bima na Gradskom trgu od 20 časova. "

Niti je bio danas koncert u Velikoj većnici niti je bio prenošem preko video bima. Koncert je bio u katedrali, građani koji su čitali vaše vesti vam se zahvaljuju jer su loše obavešteni.
pedja Odgovori
pa i nisu za bolje od tog glupog kolača...
stormwatch Odgovori
Nije mi jasno sta imate protiv Kurtos Kolacsa i ciji dijabolicki umovi su sada poceli da proturaju takvu medjunacionalnu mrznu i opet dizu tenzije u Subotici, i to oko poslastice stare stotinama godina?

Grupice, jel' ste sigurni da vam je dobro?

...jbt u Beogradu na Trgu Republike postoji radnja koja se zove Chimney Cake i Beogradjani se non-stop otimaju za kolace, t.j. stoje u redovima dugim po 15-20 metara u svako doba dana, a te Chimney Cake pekare nicu na svakom koraku.

Pa kako ne smeta Beogradjanima iz Beograda poreklo kolaca, a lepo im pise da je to madjarski specijalitet i niko se ne zali na te kolace niti se dizu medjunacionalne tenzije? Ali se SAMO u Subotici, gradu sa vecinskim madjarskim stanovnistvom, gde su UVEK madjarski specijaliteti bili ispred svih ostalih turskih, postavlja pitanje Kurtos Kolacsa, i samo se tamo sklapaju konstrukcije da li ce proslava necega biti ili ne biti dozvoljena i uspesna u zavisnosti od toga da li ce na istoj moci da se kupi Kurtos Kolac....covece, to je toliko providna extremisticka struja koja stalno insinuira i pravi zakuvanciju da to nije normalno, a sada su se uvatili i deliti ljude po jelima koja se jedu u javnosti.....

Gulas, Perkelt, Tokanj, Paprikas, Fank, Langos, Dobos, Rokoko, Turos Csusza, Hortobagyi palacsinta, Rigo Jancsi, Somloi, Linzer, Birsalma, Esterhaz, Kurtoskalacs, Baumstriezel, Chimneycake, Kurtoskalacs, Baumstriezel, Chimneycake, Kurtoskalacs, Baumstriezel, Chimneycake, Kurtoskalacs, Baumstriezel, Chimneycake, Kurtoskalacs, Baumstriezel, Chimneycake, Kurtoskalacs, Baumstriezel, Chimneycake, Kurtoskalacs, Baumstriezel, Chimneycake, Kurtoskalacs, Baumstriezel, Chimneycake, Kurtoskalacs, Baumstriezel, Chimneycake, Kurtoskalacs, Baumstriezel, Chimneycake, Kurtoskalacs, Baumstriezel, Chimneycake, Kurtoskalacs, Baumstriezel, Chimneycake, Kurtoskalacs, Baumstriezel, Chimneycake, Kurtoskalacs, Baumstriezel, Chimneycake!...........................
Aleksa Odgovori
Ne mogu nikako da shvatim kako se redovan repertoar oba bioskopa nasao u programu odelezavanja Dana grada. Bioskopi bi radili svoj posao i da nije Dana grada.
Boki_Lee Odgovori
Ne znam da li je neko namerno ili slucajno,ali na cirilici opisani program za orange party umesto Matije Korvina - pise Korvin Macasa.
earthworker Odgovori
pajo Odgovori
Koliko para toliko muzike!Kad bi Gradonacelik smeo i mogao zaustavi rad na crno bilo bi vise para i vise radnika sa penziskim i zdravstvenim osiguranjem!
SALEM 1692 Odgovori
Pocinje obelezavanje Dana grada Subotice - Pocinje propast u koloru.
aPistaa Uraavdi Odgovori
Posto sam jako daleko,ja posmatram sa sajta subotica.com i jednostavno ne mogu da verujem. Pa sta je ovo danas u centru? Posto nema velikih imena ne treba da se izlazi da se sruzi? Ovo je dan grada. Ili narod nema volje ili para da trosi na sruzenje? Hmm, nesto jako ne valja u mom rodnom gradu. Stvarno Toni i Sasa su uspesnije organizovali, ali DS je izgubio kredibilitet naroda i doveli nas do toga da nam se menja himna. IDI DOK SI MLAD......... :(
Jednostavno ni ne vidim razlog zasto treba da se vratim :(
neko Odgovori
ne znam za program, ali ja sam im do neba zahvalan sto dovode Minhenski simfonijski orkestar! Mislim da je to stvarno carski i mnogo bolje nego neki pop pevač ili pevačica, što je uglavnom do sada bilo. A i sama proslava mi mnogo više liči na one po manjim evropskim gradovima - skromnije, ali nekako svečanije, lepše i opuštenije... a sad što se krađe para tiče, mislim da to već više i ne zavisi od stranke ili vladajuće koalicije, i svi vi koji se bunite bi verovatno isto uradili da ste u mogućnosti, jer smo jednostavno takav narod i to je to. To je i problem kod nas, što svi samo kukaju, i kao znaju bolje, a u stvari su svi isti k.
zbunj Odgovori
I gde je taj koncert za decu u subotu? One devojke su lepo pevale, i ja volim etno muziku, ali povela sam dete jer pise KONCERT ZA DECU!
savest Odgovori
stormwatch@ nije ovo grad sa većinskim mađarskim stanovništvom, imaš lošu informaciju!!! Mađara ima jeda trećina, tako da koliko svi znamo matematiku, to ne čini 51%. Što se tče kulinarskih specijaliteta, nemam ništa protiv ni jednog, bez obzira odakle je. To je pitanje ukusa i navike. Ovde svi imaju pravo, kao što i sam kažeš, na ispoljavanje svojih afiniteta prema ishrani, i zato se slažem sa Tobom. Da je drugačije, nigde se ne bi prodavala baklava...nema to veze sa nacionalnom strukturom. Zato, molim komentatore da ne ispoljavaju svoja neslaganja sa događajima vređanjem drugih nacija.
stormwatch Odgovori
@Savest

Draga savesti

Madjara u Subotici ima 38.50% a to je daleko vise nego trecina, niko im nije drugi ni priblizan u procentima, sto znaci da su VECINA, a najbolje je sto ti ne mozes nista protiv toga.....

Zato lepo uzmi jedan Kurtos Kolac, dok je topao polako otkini jedan njegov komad koji ces otvoriti prvo iznutra, i prstima preberi preko te predivne vekovima postojane teksture testa koja predstavlja one koji su ga kreirali, zaustavi se par sekundi na jednom delu te unutrasnje strane i pokusaj osetis nezna preklapanja vekova koji su ga izvajali do danasnjeg dana onakvim kakvim jeste, analogno godovima na drvetu i svaki Kurtos Kolac ima svoj svojevrsni potpis starosti. Ako si pronasao to mesto, bas to mesto gde se susrecu generacije znojavih zetelaca na +35 u polju bez pica i hrane, generacije opaljene vatrama koje nemilosrdno kuljaju iz crepanih pecnica, ogaravljena lica od konstantnog lozenja, ruke koje sa ljubavlju i radoscu pripremaju ovu poslasticu ne brojeci godine, tuzne devojcice i decake segrte ili kceri i sinove kada prodaja za praznike i feste ne ide dobro, presrecne roditelje kada mogu ziveti od svog rada i zanata. Ako si to sposoban da osetis, zahvali se, uzivaj jos malo i suptilnim pokretima prstiju se prenesi na njegovu grubu vanjsku stranu, stranu koja predstavlja njegove konzumente - cesto premazane svim bojama, nakindjurene i nalickane, slatkaste, cesto grube, uglavnom cvrste na povrsini, a kad malo vise zadres ispod, mekane i nezne kao i unutrasnja stana Kurtos Kolacsa, jednom kada se pronikne u njegov DNK, tesko je a ne pozeleti svaki put komadic njegovog helixa.

Ja vas sve najlepse pozdravljam, i zelim vam svima puno uspeha, kako privatno tako i poslovno, isto tako vam zelim i 0% zaostalosti, primitivnosti, ksenofobnosti i nacionalsovinizma, jer navedeni epiteti NIKADA NIKOME nisu nista dobro doneli.

I verujte Bozijoj Reci, jer je zajedno sa Isusom najmocnije oruzije "malog coveka" - ISUS SPASAVA!
Bajmok Odgovori
stormwatch

Nemoj da lažeš da si ti neki multi.....trla baba lan,jer ti prvi imaš proU stavove prema bunjevačkom narodu, koji ovde živi i koji se nije i nikada se neće odreći svoga bunjevačkog imena.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.