Komentara: 1
Pregleda: 3403

Digitalizovani materijal Gradske bibiloteke do kraja godine dostupan putem interneta

01.09.2014. u 22:42h
Izvor: Subotica.com
U okviru proslave Dana grada Gradska biblioteka u Subotici danas je promovisala je deo digitalizovanog materijala. Zainteresovani su u izlogu biblioteke mogli da pogledaju izdanja „Subotičkih novina“ (1893 – 1897) , lista „Sabadkai hirlap“ i novina „Neven“. Promociji je prisustvovala pomoćnica za kulturu gradonačelnika Etela Jerinkić, direktor Gradske biblioteke Dragan Rokvić i saradnica zadužena za razvoj matične službe Irena Bognar.
Digitalizovani materijal Gradske bibiloteke do kraja godine dostupan putem interneta

Direktor Gradske biblioteke Dragan Rokvić rekao je da je značajniji posao na digitalizaciji otpočeo nabavkom jednog od najmodernijeg tipa skenera u Vojvodini 2012. godine i da je do sada digitalizovano oko 55.000 digitalnih jedinica, uglavnom časopisa i periodike iz 19. veka. Jedan deo raspoložive građe već se nalazi na sajtu biblioteke, a narednih meseci korisnici će uz člansku kartu moći da koriste za istraživanja celokupan materijal koji će se odnositi prvenstveno na periodiku, dok se početak digitalizacije zavičajnih knjiga predviđa za narednu godinu.

Rokvić je napomenuo da je ovo pionirski posao u našem gradu, a sve digitalizovane materijale Gradska biblioteka obrađuje o odgovarajućem formatu i arhivira za buduća pokoljenja. Naredni posao od značaja jeste formiranje zavičajnih zbirki koje će takođe biti dostupne javnosti u digitalnom obliku.

Digitalizovani materijal Gradske bibiloteke do kraja godine dostupan putem interneta

digitalizovani materijal (subiblioteka.rs)

Po rečima Etele Jerinkić umetnost, književnost i literatura moraju biti dostupni i komunikativni kako bi ostvarili komunikaciju sa što većim brojem čitalaca. Digitalizacijom kulturne baštine našeg grada Gradska biblioteka u Subotici čini pozitivan iskorak ka razvoju grada i čini veliki doprinos sveukupnom razvoju naše zajednice.

Na promociji digitalne građe prisutnima se obratila i Irena Bognar koja je govorila o zakonskoj osnovi ovog posla i specifičnom značaju koji digitalizacija ima u očuvanju duhovne, nematerijalne baštine našeg grada.

Izvor: Subotica.com
Dan grada 2014: Promocija digitalizovanog materijala Gradske biblioteke Dan grada 2014: Promocija digitalizovanog materijala Gradske biblioteke Dan grada 2014: Promocija digitalizovanog materijala Gradske biblioteke Dan grada 2014: Promocija digitalizovanog materijala Gradske biblioteke Dan grada 2014: Promocija digitalizovanog materijala Gradske biblioteke Dan grada 2014: Promocija digitalizovanog materijala Gradske biblioteke Dan grada 2014: Promocija digitalizovanog materijala Gradske biblioteke Dan grada 2014: Promocija digitalizovanog materijala Gradske biblioteke
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3403

Povezana vest

Povezane teme

gradska biblioteka

dan grada

dragan rokvić

etela jerinkić

#suboticatosamja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.