• Pregleda: 2894

Digitalizovani materijal Gradske bibiloteke do kraja godine dostupan putem interneta

U okviru proslave Dana grada Gradska biblioteka u Subotici danas je promovisala je deo digitalizovanog materijala. Zainteresovani su u izlogu biblioteke mogli da pogledaju izdanja „Subotičkih novina“ (1893 – 1897) , lista „Sabadkai hirlap“ i novina „Neven“. Promociji je prisustvovala pomoćnica za kulturu gradonačelnika Etela Jerinkić, direktor Gradske biblioteke Dragan Rokvić i saradnica zadužena za razvoj matične službe Irena Bognar.
Digitalizovani materijal Gradske bibiloteke do kraja godine dostupan putem interneta

Direktor Gradske biblioteke Dragan Rokvić rekao je da je značajniji posao na digitalizaciji otpočeo nabavkom jednog od najmodernijeg tipa skenera u Vojvodini 2012. godine i da je do sada digitalizovano oko 55.000 digitalnih jedinica, uglavnom časopisa i periodike iz 19. veka. Jedan deo raspoložive građe već se nalazi na sajtu biblioteke, a narednih meseci korisnici će uz člansku kartu moći da koriste za istraživanja celokupan materijal koji će se odnositi prvenstveno na periodiku, dok se početak digitalizacije zavičajnih knjiga predviđa za narednu godinu.

Rokvić je napomenuo da je ovo pionirski posao u našem gradu, a sve digitalizovane materijale Gradska biblioteka obrađuje o odgovarajućem formatu i arhivira za buduća pokoljenja. Naredni posao od značaja jeste formiranje zavičajnih zbirki koje će takođe biti dostupne javnosti u digitalnom obliku.

digitalizovani materijal (subiblioteka.rs)

Po rečima Etele Jerinkić umetnost, književnost i literatura moraju biti dostupni i komunikativni kako bi ostvarili komunikaciju sa što većim brojem čitalaca. Digitalizacijom kulturne baštine našeg grada Gradska biblioteka u Subotici čini pozitivan iskorak ka razvoju grada i čini veliki doprinos sveukupnom razvoju naše zajednice.

Na promociji digitalne građe prisutnima se obratila i Irena Bognar koja je govorila o zakonskoj osnovi ovog posla i specifičnom značaju koji digitalizacija ima u očuvanju duhovne, nematerijalne baštine našeg grada.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Pametnjaković Odgovori
"U okviru proslave Dana grada Gradska biblioteka u Subotici danas, 1. Septembra 2104. Godine promovisala je deo digitalizovanog materijala."

Preskočili smo 90 godina, Subotica, 2104. godina je u budućnosti.
Još uvek postoji biblioteka, nalazi se neposredno pored pozorišta u izgradnji.
Zelenu fontanu su građevinski radnici premerili i spremaju se da je oblože običnim ciglama iz nekada srušenog pozorišta, a koje su posle 95 godina pronađene.
Obične cigle su sada jako u modi.
Digitalizovani materijal je još uvek u upotrebi ovde u Srbiji, ali je u planu da se ipak vratimo na čuvanje materijala Gradske biblioteke u obliku knjige i časopisa.
Uskoro će biti raspisan tender za nabavku moćnog štampača koji bi digitalan materijal pretvorio u analogan, pa da se ponovo štampaju knjige koje su se pokazale u poslednjih desetak godina kao praktičnije za čitanje i čuvanje teksta.
Knjige napravljene od papira su puno praktičnije, a za čitanje iste nam ne treba nikakav treći uređaj.
Najverovatnije će biti potrebno zaposliti 120 radnika za rad u biblioteci, koji bi obavljali poslove analogizacije digitalnog zapisa i štampanje knjiga, uvezivanje i koričenje.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.