Komentara: 11
Pregleda: 7728

Subotica dobija Regionalni inovacioni startap centar

13.09.2018. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Do kraja godine Subotica bi trebalo da dobije Regionalni inovacioni startap centar, budući da je u ponedeljak potpisan ugovor o dodeli nešto više od 40 miliona dinara za realizaciju ovog zajedničkog projekta Grada Subotice i Ekonomskog fakulteta.
Subotica dobija Regionalni inovacioni startap centar

Regionalni inovacioni startap centar, koji ima za cilj unapređenje inovacionog i preduzetničkog potencijala u Severnobačkom okrugu, biće smešten u bivšoj zgradi Instituta, odnosno sadašnjoj poslovnoj zgradi Ekonomskog fakulteta u Subotici. Prema rečima dr Aleksandra Grubora, dekana ove visokoškolske ustanove, projektom su predviđene tri faze, od čega prva podrazumeva prenamenu i adaptaciju oko 800 kvadrata prostora, tačnije prizemlja i prvog sprata zgrade.

Na prizemlju ćemo imati salu za sastanke, veliku konferencijsku salu, zatim takozvani "open space" i kafeteriju za druženje studenata i preduzetnika. Na prvom spratu je predviđeno šest kabineta za buduće preduzetničke timove, jer će svaki kabinet biti opremljen za po četvoro ljudi. Pored toga, predviđena su dva coworking prostora u kojima će moći da posluje 22 frilensera i još jedna sala za sastanke u kojoj će preduzetnici moći da ugoste svoje poslovne partnere. Projektom je predviđena i jedna manja sala za obuke, namenjena za edukaciju studentata i prezentaciju uspešnih preduzetnika iz našeg grada i okruženja, te dve skajp govornice za komunikaciju putem skajpa - objasnio je dr Grubor.

Naredna dve faze podrazumevaju opremanje prostorija savremenom opremom, a potom operativno funkcionisanje centra i realizaciju svih aktivnosti koje su predviđene za prvu godinu poslovanja. Kako naš sagovornik ističe, Regionalni inovacioni startap centar biće namenjenin svim studentima i mladim preduzetnicima koji su orijentisani na poslovne poduhvate prvenstveno naslonjene na informacione tehnologije.

- Iskustvo nam govori da su inženjeri u IT sektoru odlični, ali da im fali biznis logika, te tako imamo gomilu primera da IT inženjeri u svojim timovima angažuju studente Ekonomskog fakulteta koji su završili marketing, menadžment ili finansije. Iz ovog razloga, centar neće biti namenjen samo studentima Ekonomskog fakulteta, već i studentima Visoke tehničke škole, Građevinskog fakulteta i svim mladim preduzetnicima, za koje se nadamo da će se upravo ovde umrežiti i stvoriti multidisciplinarne timove, tako da sinergijom znanja i iskustva razviju dobar poslovni poduhvat - istakao je dr Grubor.

Prilikom razvijanja prvih poslovnih poduhvata, studentima i mladim preduzetnicima na raspolaganju će biti profesori, nastavnici i konsultanti koji iza sebe već imaju određeno preduzetničko iskustvo, kako bi im što bolje pomogli u predinkubacionom periodu poduhvata.

- Mentori mogu da budu samo oni koji su prošli kroz period inkubacije preduzeća koje je pokrenulo poslovni poduhvat i prošlo tri godine najranjivijeg dela upravljanja poslovanjem. Osim mentora, na raspolaganju će im biti konsultanti i preduzetnici iz Subotice, Novog Sada, Beograda, ali i iz zemalja okruženja. Suština je da se spreči odliv poslovnih poduhvata iz našeg grada ka drugim centrima. Ako gledamo našu državu, to je prevashodno Novi Sad, a ako posmatramo druge države onda su to Mađarska i Hrvatska. Naš cilj je da ovde stvorimo uslove, da im damo podršku u predinkubacionom periodu, prilikom generisanja i evaluacije ideje, te razvoja poduhvata - poručio je dekan Ekonomskog fakulteta.

Nakon potpisivanja ugovora, koji su u ponedeljak u Vladi Srbije potpisali ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, pomoćnica gradonačelnika Subotice Zagorka Panić i dekan Ekonomskog fakulteta dr Aleksandar Grubor, Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj ima rok od osam dana da izvrši transfer sredstava, nakon čega bi u što kraćem roku trebalo da bude raspisana javna nabavka. Sve tri faze projekta trebalo bi da budu realizovane do kraja godine, kada će Subotica dobiti Regionalni inovacioni startap centar.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 7728
Povezane vesti
Povezane teme
ekonomski fakultet subotica Grad Subotica Aleksandar Grubor regionalni inovacioni startap centar
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.