Komentara: 4
Pregleda: 3110

Оtvoren Regionalni inovacioni startap centar

06.12.2019. u 14:05h
Izvor: Subotica.com
Оtvoren Regionalni inovacioni startap centar

U sklopu Ekonomskog fakulteta, u prisustvu Nenada Popovića i Lasla Palkoviča, ministara za inovacije i tehnološki razvoj Srbije i Mađarske, danas je svečano otvoren Regionalni inovacioni startap centar.

- Srbija nema ni naftu, ni gas, ali zato ima izvanredne stručnjake, inženjere i ekonomiste i zato je logično da se u manjim sredinama osniva što više „startap“ i inovacionih kompanija. Srbija ima najveći potencijal u svojim inženjerima, ekonomistima i drugim stručnjacima – jasan je ministar Nenad Popović - Želimo da se razvijaju univerzitetski centri Beograd, Novi Sad , Niš i Kragujevac, ali želimo i mladima i svima koji žele da započnu svoj inovacioni biznis i osnuju svoju startap kompaniju u manjim sredinama pružimo mogućnost da to mogu da urade u svom gradu. Subotica sada ima veoma moderan „startap“ inovacioni centar na Ekonomskom fakultetu, koji ne samo što je tehnološki moderan nego će biti umrežen sa svim ostalim inovacionim cetrima i tehnoparkovima u Srbiji, tako da će predavanja koja se održavaju u Nišu ili Kragujevcu moći da se slušaju ovde i drugim gradovima koji imaju ovakve centre. Vlada Srbije će nastaviti sa ulaganjima u najnoviju tehnološku infrastrukturu potrebnu za inovacione i „startap“ kompanije, a osim prostora i najbolje tehnološke opreme, pružaćemo finansijsku podršku i sadržaju tehnoparkova.

Po njegovim rečima, veoma je važno da mladi studenti koji ovde započinju svoj „starap“ biznis imaju podršku Vlade i lokalne samouprave, nilo da je finansijska, marketinška ili mentorska. Srbija je mnogo uradila u poslednjih nekoliko goidna na razvoju inovacione infrastrukture, grade se tehnoparkovi, centri, ulaže se u novu zgradu FON-a, na FTN U Novom Sadu praviće se prvi nacionalni centar za robotiku i veštačku inteligenciju .

- To je neophodna tehnološka infrastruktura kako bi naši inženjeri i ekonomisti koji žele da započnu svoj biznis imali i mesto i podršku Oni treba da imaju odličnu ideju i energiju a mi da im pomognemo da od te ideje dođu do rezultata koji će biti proizvod ili usluga koja izlazi na tržište, i to ne samo srpsko, nego i mađarsko, evropsko i svetsko – dodao je Popović. - Želimo što više da povežemo naše inovacione kompanije i iste takve iz Mađarske, koja ima izvanredne ekonomske uspehe u poslednjih nekoliko godina. Srbija želi da sa njom razvija svoju industriju koja će biti digitalozovana, inovaciona a izvaredni odnosi naših predsednika i Vlada treba da rezultiraju tome da naši privrednici sarađuju što bolje.

Reči našeg ministra potvrdio je i mađarski ministar Laslo Palkovič, dodavši da visoke tehnologije moraju više da budu prisutne u domaćim firmama.

- Ni Mađarska nema naftu ni sirovine ali ima mnogobrojnu i kvalitetnu radnu snagu i upravo zbog toga želimo da iskoristimo na najbolji mogući način. Prema najnovijoj oceni Mađarska spada u red zemalja sa najsavremnijom informatičkom tehnikom i zbog toga što je 75 odsto prisutna u proizvodnji – istakao je Palkovič. - I država i firme moraju da se pripreme za primenu savremene tehnologije i to od svih mogućih tehničkih, tehnoloških i inovativnih rešenja koja treba da se primenjuju u svakodnevnoj praksi. I u Mađarskoj i u Srbiji međunarodne firme raspolažu sa savremenom tehnologijom, ali cilj obe Vlade je da ona bude prisutna i u firmama u domaćem vlasništvu. Mladima je mnogo lakše da se zaposle u nekoj multinacionalnoj firmi ali to nema povoljan uticaj na mađarsku privredu i zbog toga se zalažemo takođe za osnivanje „stratap“ firmi, što je među strateški m opredeljenjima mađarske vlade. Svesni smo da smo male države, ali ako se udružimo možemo postati snažni i zbog toga je važna saradnja u tehničkom, tehnološkom i inovacionom smislu.

Posle obilaska subotičke centra i održanih predavanja, ministri su razgovore nastavili u ELI-ALPS Istraživačkom institutu u Segedinu.

Obraćajući se prisutnima u amfiteatru 1 Ekonomskog fakulteta u Subotici, gradonačelnik Bogdan Laban zahvalio se Vladi Srbije i Ministarstvu za inovacije i tehnološki razvoj što se u okviru programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara u našoj zemlji takav startap centar zvanično otvara i u Subotici.

- Verujem da će Regionalni inovacioni startap centar, nastao kao rezultat zajedničke inicijative grada Subotice i Ekonomskog fakulteta, opravdati očekivanja i da će ohrabriti mlade koji žele da se bave inovacijama i novim tehnologijama da realizuju poslovne ideje i da se uspešno bave svojim poslom – istakao je gradonačelnik Laban dodajući da će među prioritetima subotičke lokalne samouprave i u narednom periodu biti posvećivanje pažnje projektima koji će podržati stvaranje uslova da mladi, obrazovani ljudi koji su trenutno bez posla u bliskoj budućnosti nađu zaposlenje, ostanu u Subotici i doprinesu njenom napretku i razvoju

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 meseci i 3 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 3110
Povezana vest
Povezane teme
ekonomski fakultet subotica regionalni inovacioni startap centar
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.