Komentara: 4
Pregleda: 4366

Оtvoren Regionalni inovacioni startap centar

06.12.2019. u 15:05h
Izvor: Subotica.com
Оtvoren Regionalni inovacioni startap centar

U sklopu Ekonomskog fakulteta, u prisustvu Nenada Popovića i Lasla Palkoviča, ministara za inovacije i tehnološki razvoj Srbije i Mađarske, danas je svečano otvoren Regionalni inovacioni startap centar.

- Srbija nema ni naftu, ni gas, ali zato ima izvanredne stručnjake, inženjere i ekonomiste i zato je logično da se u manjim sredinama osniva što više „startap“ i inovacionih kompanija. Srbija ima najveći potencijal u svojim inženjerima, ekonomistima i drugim stručnjacima – jasan je ministar Nenad Popović - Želimo da se razvijaju univerzitetski centri Beograd, Novi Sad , Niš i Kragujevac, ali želimo i mladima i svima koji žele da započnu svoj inovacioni biznis i osnuju svoju startap kompaniju u manjim sredinama pružimo mogućnost da to mogu da urade u svom gradu. Subotica sada ima veoma moderan „startap“ inovacioni centar na Ekonomskom fakultetu, koji ne samo što je tehnološki moderan nego će biti umrežen sa svim ostalim inovacionim cetrima i tehnoparkovima u Srbiji, tako da će predavanja koja se održavaju u Nišu ili Kragujevcu moći da se slušaju ovde i drugim gradovima koji imaju ovakve centre. Vlada Srbije će nastaviti sa ulaganjima u najnoviju tehnološku infrastrukturu potrebnu za inovacione i „startap“ kompanije, a osim prostora i najbolje tehnološke opreme, pružaćemo finansijsku podršku i sadržaju tehnoparkova.

Оtvoren Regionalni inovacioni startap centar

Po njegovim rečima, veoma je važno da mladi studenti koji ovde započinju svoj „starap“ biznis imaju podršku Vlade i lokalne samouprave, nilo da je finansijska, marketinška ili mentorska. Srbija je mnogo uradila u poslednjih nekoliko goidna na razvoju inovacione infrastrukture, grade se tehnoparkovi, centri, ulaže se u novu zgradu FON-a, na FTN U Novom Sadu praviće se prvi nacionalni centar za robotiku i veštačku inteligenciju .

- To je neophodna tehnološka infrastruktura kako bi naši inženjeri i ekonomisti koji žele da započnu svoj biznis imali i mesto i podršku Oni treba da imaju odličnu ideju i energiju a mi da im pomognemo da od te ideje dođu do rezultata koji će biti proizvod ili usluga koja izlazi na tržište, i to ne samo srpsko, nego i mađarsko, evropsko i svetsko – dodao je Popović. - Želimo što više da povežemo naše inovacione kompanije i iste takve iz Mađarske, koja ima izvanredne ekonomske uspehe u poslednjih nekoliko godina. Srbija želi da sa njom razvija svoju industriju koja će biti digitalozovana, inovaciona a izvaredni odnosi naših predsednika i Vlada treba da rezultiraju tome da naši privrednici sarađuju što bolje.

Оtvoren Regionalni inovacioni startap centar

Reči našeg ministra potvrdio je i mađarski ministar Laslo Palkovič, dodavši da visoke tehnologije moraju više da budu prisutne u domaćim firmama.

- Ni Mađarska nema naftu ni sirovine ali ima mnogobrojnu i kvalitetnu radnu snagu i upravo zbog toga želimo da iskoristimo na najbolji mogući način. Prema najnovijoj oceni Mađarska spada u red zemalja sa najsavremnijom informatičkom tehnikom i zbog toga što je 75 odsto prisutna u proizvodnji – istakao je Palkovič. - I država i firme moraju da se pripreme za primenu savremene tehnologije i to od svih mogućih tehničkih, tehnoloških i inovativnih rešenja koja treba da se primenjuju u svakodnevnoj praksi. I u Mađarskoj i u Srbiji međunarodne firme raspolažu sa savremenom tehnologijom, ali cilj obe Vlade je da ona bude prisutna i u firmama u domaćem vlasništvu. Mladima je mnogo lakše da se zaposle u nekoj multinacionalnoj firmi ali to nema povoljan uticaj na mađarsku privredu i zbog toga se zalažemo takođe za osnivanje „stratap“ firmi, što je među strateški m opredeljenjima mađarske vlade. Svesni smo da smo male države, ali ako se udružimo možemo postati snažni i zbog toga je važna saradnja u tehničkom, tehnološkom i inovacionom smislu.

Posle obilaska subotičke centra i održanih predavanja, ministri su razgovore nastavili u ELI-ALPS Istraživačkom institutu u Segedinu.

Оtvoren Regionalni inovacioni startap centar

Obraćajući se prisutnima u amfiteatru 1 Ekonomskog fakulteta u Subotici, gradonačelnik Bogdan Laban zahvalio se Vladi Srbije i Ministarstvu za inovacije i tehnološki razvoj što se u okviru programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara u našoj zemlji takav startap centar zvanično otvara i u Subotici.

- Verujem da će Regionalni inovacioni startap centar, nastao kao rezultat zajedničke inicijative grada Subotice i Ekonomskog fakulteta, opravdati očekivanja i da će ohrabriti mlade koji žele da se bave inovacijama i novim tehnologijama da realizuju poslovne ideje i da se uspešno bave svojim poslom – istakao je gradonačelnik Laban dodajući da će među prioritetima subotičke lokalne samouprave i u narednom periodu biti posvećivanje pažnje projektima koji će podržati stvaranje uslova da mladi, obrazovani ljudi koji su trenutno bez posla u bliskoj budućnosti nađu zaposlenje, ostanu u Subotici i doprinesu njenom napretku i razvoju

Izvor: Subotica.com
Otvaranje Regionalnog inovacionog startap centra Otvaranje Regionalnog inovacionog startap centra Otvaranje Regionalnog inovacionog startap centra Otvaranje Regionalnog inovacionog startap centra Otvaranje Regionalnog inovacionog startap centra Otvaranje Regionalnog inovacionog startap centra Otvaranje Regionalnog inovacionog startap centra Otvaranje Regionalnog inovacionog startap centra
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 4366

Povezana vest

Povezane teme

ekonomski fakultet subotica

regionalni inovacioni startap centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.