Komentara: 2
Pregleda: 3213

Subotica dobija prvi Radni centar za osobe sa invaliditetom

18.09.2014. u 17:11h
Izvor: RTV Yueco
Tokom oktobra, Subotica će dobiti prvi Radni centar za osobe sa invaliditetom. U sklopu priprema za početak radnog angažovanja osoba sa invaliditetom, na OU je održan seminar na temu „Radni centar za osobe sa invaliditetom-od koncepta do prakse“, na kom su svoja pozitivna iskustva predstavili osnivači novosadskih radnih centara za OSI. U subotičkom Radnom centru, osobe sa invaliditetom biće angažovane na poslovima briketiranja biomase.
Subotica dobija prvi Radni centar za osobe sa invaliditetom

U sklopu potrebe za radnim angažovanjem osoba sa invaliditetom, u periodu zastoja njihovog zapošljavanja, 2005. godine u Novom Sadu formiran je prvi Radni centar za osobe sa invaliditetom. Centar je nastao u okviru projekta sa partnerima iz Italije, koji su imali iskustva u ovoj oblasti. U Novom Sadu trenutno radi 20 jedinica ovog Centra, koji okuplja oko 200 učesnika.

Najveći benefit ovakvog načina radnog angažovanja je stvaranje osećaja pripadnosti, jer iskustva pokazuju da bi bez radnih centara,   90 odsto osoba sa invaliditetom nakon završetka školovanja, bilo van sistema. Radno angažovanje, koje podržavaju brojni socijalni partneri, podrazumeva individualni plan sposobnosti svakog korisnika. Jedinice novosadskog Radnog centra funkcionišu u oblastima poljoprivredne proizvodnje, reciklaže, tekstila i uslužnih delatnosti. Subotički Radni centar, čije se otvaranje planira za 15.oktobar, biće u vidu briketirnice.

Prostor u MZ Makova sedmica je obezbeđen uz podršku gradske uprave. Radni centar će biti namenjen osobama starijim od 18 godina, koje se ne mogu zaposliti ni pod opštim ni pod posebnim uslovima.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3213

Povezane vesti

Povezane teme

osobe sa invaliditetom

radni centar za osobe sa invaliditetom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.