Komentara: 3
Pregleda: 6050
Foto

U MZ "Makova sedmica" otvoren Radni centar za osobe sa invaliditetom

02.12.2014. u 16:23h
Izvor: Subotica.com
U prostorijama MZ smeštena je mala fabrika za briketiranje biomase, gde će se odvijati radna terapija za osobe sa invaliditetom pri Udruženju „Zajedno“. Opremanje radnog centra finansirala je ADRA International, a prostorije je obezbedila lokalna samouprava.
U MZ "Makova sedmica" otvoren Radni centar za osobe sa invaliditetom

Radni centar će omogućiti radno angažovanje kao terapijsku aktivnost osobama sa invaliditetom, koje se ne mogu zaposliti ni pod opštim, ni pod posebnim uslovima. To će poboljšati kvalitet njihovog života i života njihovih porodica, a doprineće i njihovoj većoj uključenosti u život zajednice.

- "Osnovna stvar je rad, osobe sa invaliditetom moramo da naučimo da rade, da se osećaju korisno, da ih dovedemo u prostor i upoznamo sa mašinama,  koje su bezbedne" – predočava Vedran Vranešević iz Udruženja „Zajedno“ i jedan od roditelja deteta sa invaliditetom.

- "Neka deca i ljudi se neće usuditi da rade, neki se plaše buke, a mi ćemo se truditi da prilagodimo prostor za osobe sa svim vidovima invaliditeta, za one u kolicima, ili sa cerebralnom paralizom, autizmom, Daunovim sindromom, a sve a od njihove sposobnosti zavisi će koliko će oni vremena provoditi radeći. Nadamo se da ćemo raditi po pet sati, što je meni kao roditelju bitno da moj sin svaki dan biciklom ili autobusom dođe na posao, da se javi svom tehnologu, odradi deo posla, napravi odmor za užina, pa se opet vrati na posao a potom dođe kući. To je radna terapija na kojoj će oni naučiti šta je život. Po projektu možemo da uključimo deset lica, a nadamo se da ćemo uključiti što više ljudi." - konstatovao je Vranešević

U MZ "Makova sedmica" otvoren Radni centar za osobe sa invaliditetom

Nosilac projekta je ADRA Srbija, koje je u opremanje i edukaciju za rad na mašinama uložilo 15 hiljada dolara, preduzeće „Elitšped“ d.o.o. Subotica  se obavezalo da Radni centar besplatno snabdeva piljevinom, koja preostaje tokom njihove proizvodnje, a „Intereuropa Beograd“ džambo džakovima za piljevinu i ambalažom za pakovanje  briketa.

- "Dragi prijatelji iz Udruženja „Zajedno“, Grad Subotica i mi smo već godinama pokušamo da nađemo način kako da se unapredi usluga za decu i mlade sa invaliditetom" – ističe Igor Mitrović, direktor „Adra Srbija“  - To je smo rešili tako da da smo mi uložili sredstva, udruženje ogromnu energiju i dovitljivost da se realizuje najbolja varijanta radnog centra. Prezadovoljni smo ovom akcijom, Radni centar će da raste a mladima će značiti i kao radna terapija i kao mesto socijalizacije i spoznaje dostojanstva i samopouzdanja ali i primanja ličnog dohotka.

U MZ "Makova sedmica" otvoren Radni centar za osobe sa invaliditetom

Lokalna samouprava je za potrebe male fabrike obezbedila je prostorije mesne zajednice, a po rečima Milimira Vujadinovića, člana Gradskog veća za socijalna pitanja, ovo je dobar primer saradnje grada i nevladinog sektora.

- "Jako smo zadovoljni realizacijom ovog Radnog centra jer je to deo koji je nedostajao Subotici kada je u pitanju socijalna zaštita" – izjavio je Vujadinović i dodao: - "Podržali smo ovaj projekat a bili smo i u poseti školi „Milan Petrović“ u Novom Sadu gde smo imali priliku da vidimo kako to funkcioniše i gde je to razvijeno sistemski u oblasti socijalne zaštite. U ovom obliku ovo je prvi Radni centar zu Vojvodini i to će biti zadatak u narednom periodu, da kroz institucije sistema realizujemo ovekve projekte u Subotici."

Izvor: Subotica.com
Otvaranje Radnog centra za osobe sa invaliditetom Otvaranje Radnog centra za osobe sa invaliditetom Otvaranje Radnog centra za osobe sa invaliditetom Otvaranje Radnog centra za osobe sa invaliditetom Otvaranje Radnog centra za osobe sa invaliditetom Otvaranje Radnog centra za osobe sa invaliditetom Otvaranje Radnog centra za osobe sa invaliditetom Otvaranje Radnog centra za osobe sa invaliditetom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 6050

Povezane vesti

Povezane teme

zapošljavanje osoba sa invaliditetom

makova sedmica

osobe sa invaliditetom

invalidi rada

radni centar za osobe sa invaliditetom

udruženje zajedno

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.