Komentara: 26
Pregleda: 9898

Miran protest izbeglica na Horgošu 2, zatvoreni Horgoš 1 i Bački Vinogradi

17.09.2015. u 00:00h
Izvor: RTS
Na graničnom prelazu Horgoš 2 izbeglice sa Bliskog istoka mirno protestuju nezadovoljni ponašanjem mađarskih vlasti. Mađarska policija postavila dodatnu metalnu ogradu. Četiri autobusa sa izbeglicama krenula su sa Horgoša ka Šidu. Prelazi Horgoš 1 i Bački Vinogradi i dalje su zatvoreni.
Miran protest izbeglica na Horgošu 2, zatvoreni Horgoš 1 i Bački Vinogradi

Nakon jučerašnjeg haosa na srpsko-mađarskoj granici, migranti na graničnom prelazu Horgoš 2 mirno protestuju, uzvikujući "Hvala, Srbijo", javlja Tanjugov reporter. Izbeglice nose transparente na kojima se, između ostalog, pitaju šta se desilo sa ljudskim pravima.

Oni se nalaze na oko 20 metara od bodljikave žice, koju su pripadnici mađarske policije stavili, nakon što su izbeglice juče probile glavnu graničnu ogradu na tom prelazu. Jedna grupa je na dvadesetak metara od prelaza formirala živi zid, držeći se za ruke. Oni ne žele da pričaju s novinarima, ali uzvikuju: "Hvala, Srbijo".

Druga grupa izbeglica je sela ispred ljudi koji su formirali živi zid, a među njima ima i žena sa malom decom, čak i jedna beba. Izbeglice drže transparente sa natpisima "Otvorite vrata za ljude i decu", "Molimo, pomozite nam", "Pustite nas da prođemo, mi smo izbeglice", "Gde su ljudska prava? Želimo da živimo u miru".

Kako je navela organizacija "Amnesti internešnel", tokom jučerašnjih nereda na granici deca izbeglica su odvojena od svojih roditelja. Prema podacima agencije Frans pres, jutros je na graničnom prelazu Horgoš 1 bilo 400 izbeglica. Oni su noć proveli u šatorima, na poljima oko srpsko-mađarske granice ili u vrećama za spavanje.

Broj izbeglica na srpsko-mađarskoj granici danas je drastično smanjen u odnosu na prethodna dva dana, pošto su se mnogi uputili ka Hrvatskoj, javila je agencija Asošijeted pres.

Reporter Tanjuga sa lica mesta javio je da je sa Horgoš 1 ka Šidu otišlo četiri autobusa punih izbeglicama sa Bliskog istoka. Ipak, mnogi od migranata nisu sigurni šta dalje treba da rade. Neki prihvataju da odu u Kanjižu, ali su mnogi i dalje odlučni da ostanu na Horgošu u nadi da će Mađarska otvoriti svoju granicu.

Koliko je Mađarska policija odlučna da zaštiti svoju granicu, pokazuje i to što su uz bodljikavu žicu postavili i dodatnu metalnu ogradu, čime je Horgoš 2 potpuno zatvoren. Takođe, i granični prelaz Bački Vinogradi zatvoren je za saobraćaj, a Kelebija i Bački Breg su otvoreni. 

Inače, azilantima koji prekrše odredbe novog zakona o migrantima sud u Segedinu izriče proterivanje u Srbiju i jednogodišnju zabranu ulaska u Mađarsku. 

Nakon ilegalnog prelaska granice sa Srbijom, mađarska policija uhapsila je i pokrenula postupak protiv 33 osobe zatečene u pograničnom prostoru, saopštila je mađarska policija.

Na teritoriji Mađarske juče su zbog ilegalnog prelaska granice uhapšene 244 osobe.

Zbog falsifikovanja dokumenata, pokrenut je postupak protiv četiri osobe, dok je protiv jedne pokrenut postupak zbog krijumčarenja ljudi, navedeno je u saopštenju.

foto: Twitter

Devetoro izbeglica osuđeno je juče u Segedinu na zabranu ulaska u zemlju na jednu, odnosno dve godine zbog ilegalnog prelaska granice.

Osuđeno je sedam državljana Iraka i dvoje državljana Sirije, i to po novom, znatno oštrijem zakonu o državnoj granici u Mađarskoj, koji je stupio na snagu u ponedeljak, 14. septembra.

Izvor: RTS
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 26
Pregleda: 9898
Povezane vesti
Povezane teme
granični prelaz horgoš gužva na graničnim prelazima migranti migranti u subotici stanje na granicama imigranti granični prelaz Bački Vinogradi ilegalni migranti granični prelaz kelebija gužve na graničnim prelazima granični prelaz bački breg granični prelaz horgoš 2
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.