Komentara: 0
Pregleda: 11590

Stipendije za učenike deficitarnih zanimanja tehničke struke

14.09.2016. u 16:59h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović uručila je danas ugovore o stipendiranju đacima deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke.
Stipendije za učenike deficitarnih zanimanja tehničke struke

Stipendiju Grada Subotice će u ovoj školskoj godini dobijati tridesetoro đaka, koji se školuju na trogodišnjim obrazovnim profilima u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“, Politehničkoj i Hemijsko-tehnološkoj školi. Stipendije u iznosu od tri hiljade dinara će učenicima biti isplaćene u narednih deset meseci, a za ovu namenu je iz gradskog budžeta izdvojeno 900 hiljada dinara.

- Prvi put od ove godine u budžetu Grada izdvojena su sredstva za stipendije za učenike trogodišnjih deficitarnih zanimanja tehničke struke. Deficitarnost smo proverili u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Ideja je potekla od direktora škola, a sve sa ciljem da pospešimo upis učenika u zanatska zanimanja, jer je potreba za njima u praksi velika. Takođe, ovo je bio i način da pomognemo đacima u procesu njihovog obrazovanja - kaže sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, koja je obećala da će stipendiranje učenika biti nastavljeno i naredne školske godine.

Među učenicima koji će biti stipendirani tokom ove školske godine, najviše je budućih mesara, pekara, zidara, stolara, operatera za izradu nameštaja, kao i elektroinstalatera i bravara-zavarivača. Kako je pored postignutog uspeha, jedan od kriterijuma za dodelu stipendije bio i socio-ekonomski status đaka, većina njih stipendiju će potrošiti na udžbenike i školski pribor.

- Mnogo mi znači stipendija, biće to velika pomoć u nabavci knjiga za školu - kaže učenik Hemijsko-tehnološke škole, Kristijan Husak, koji je odabrao da školuje na obrazovnom profilu za mesara.

Stipendirani učenici će biti u obavezi da na kraju polugodišta Sekretarijatu za društvene delatnosti dostave dokaz o postignutom uspehu. Ukoliko na polugodištu budu imali dve negativne ocene, đaci će izgubiti pravo na stipendiju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 11590

Povezane vesti

Povezane teme

stipendije

konkurs za dodelu stipendija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.