Komentara: 0
Pregleda: 3358
Foto

Srednjoškolci razgovarali o načinima prevencije vršnjačkog nasilja

01.02.2016. u 12:21h
Izvor: Subotica.com
U cilju smanjenja nasilja među mladima, u Politehničkoj školi održan je prvi seminar za edukaciju vršnjačkih edukatora. Seminar je održan u okviru projekta „Budi DRUGačiji!“, koji realizuje Zavod za javno zdravlje sa partnerima.
Srednjoškolci razgovarali o načinima prevencije vršnjačkog nasilja

Seminar je okupio 20 učenika trećih razreda iz Gimnazije „Svetozar Marković“, Politehničke škole, Medicinske i Muzičke škole, kao i đake Poljoprivredne i Tehničke škole iz Bačke Topole.

Među predavačima je bila  dr Draginja Rapić iz Savetovališta za mlade, koja je srednjoškolce upoznala sa pojmom i vrstama nasilja. Takođe, oni su imali priliku da ovladaju veštinama kako bi znali da prepoznaju žrtvu i napadača, te da pravilno reaguju u konfliktnim situacijama.

- Seminar smo podelili u četiri celine. Kako je interaktivni prisup najbolji za usvajanje znanja, odlučili smo se za radioničarski rad. U okviru prve radionice ukazaćemo na pojam i vrste nasilja, zatim će mladi kroz određene uloge naučiti da prepoznaju emocije napadača i žrtve, a potom ćemo se baviti komunikacijom. Poslednja celina će biti posvećena emocionalnoj inteligenciji, odnosno značaju razumevanja vlastitih emocija i prepoznavanja emocija kod drugih na adekvatan način-kaže dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje.

Srednjoškolci razgovarali o načinima prevencije vršnjačkog nasilja

Rezultati istraživanja pokazuju da su različiti oblici agresivnog ponašanja sve prisutniji u osnovnim i srednjim školama. Prema rečima stručnjaka, posebno zabrinjava porast agresije i nasilja kao modela rešavanja problema među mladima neprepoznavanje verbalnog nasilja, te odsustvo reakcije.

- Poslednjih godina u našoj školi je zastupljeno vršnjačko nasilje, posebno socijalno i psihološko. Nasilje je češće prisutno među devojčicama- potvrdila je psihološkinja Politehničke škole, Aleksandra Radulović Zelenika, koja je deci ukazala na koncept asertivnosti.

Iako su uzroci nasilja među mladima različiti, prema rečima pedijatra dr Draginje Rapić iz Savetovališta za mlade Doma zdravlja uglavnom nasilje vrše mladi, koji su i sami bili žrtve nasilnog ponašanja.

- Deca koja vrše nasilje nad svojim vršnjacima ili mlađom decom su ili bila žrtve nasilja u svojim porodicama ili potiču iz porodica gde je fizička sila metoda rešavanja svih problema. Oni smatraju da je to normalno ponašanje, te ga primenjuju u društvu. Često su to deca koja potiču iz disfunkcionalnih porodica i hraniteljskih, na taj način oni rešavaju problem ali oni su ti koji imaju problem, te je neophodno da obratimo pažnju na njih-ističe dr Draginja Rapić.

Izvor: Subotica.com
Radionica na temu vršnjačkog nasilja Radionica na temu vršnjačkog nasilja Radionica na temu vršnjačkog nasilja Radionica na temu vršnjačkog nasilja Radionica na temu vršnjačkog nasilja Radionica na temu vršnjačkog nasilja Radionica na temu vršnjačkog nasilja Radionica na temu vršnjačkog nasilja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 3358

Povezane vesti

Povezane teme

politehnička srednja škola

psihičko nasilje

nasilje u školi

vršnjačko nasilje

nasilje

elektronsko nasilje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.