Komentara: 44
Pregleda: 6241

SNS: Kome ne odgovara uvođenje reda?

03.12.2015. u 16:19h
Izvor: GrO Srpska napredna stranka (SNS)
Saopštenje informativne službe GO SNS u Subotici prenosimo u celosti.
SNS: Kome ne odgovara uvođenje reda?

Očigledno je da je Nacrt Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji je Vlada usvojila 5. novembra, uneo strah i paniku među pojedince koji su sebe svrstali u kolovođe nezadovoljnih subotičkih poljoprivrednika. Očigledno je i zašto.

Da podsetimo, po usvojenim godišnjim programima, 2010. godine na teritoriji grada Subotice postojalo je 15.425 hektara obradivog zemljišta, 2013. 16.140 hektara, a 2015. godine 17.217 hektara.

Uvidom u godišnje programe i detaljniju dokumentaciju, koja je Srpskoj naprednoj stranci omogućena tek participiranjem u Komisijama, pre svega Komisiji za izradu godišnjeg programa i Komisiji za davanje državnog zemljišta u zakup, došli smo do saznanje da su prihodi od izdavanja državne zemlje do 2010. Iznosili i do 60 miliona dinara na godišnjem nivou za deo koji pripada lokalnoj samoupravi, a 2014. Godine preko 160 miliona dinara.

Zbog toga opravdano postavljamo pitanje: Ko je od 2010. radio 2.000 ha zemlje koja se po prvi put našla u godišnjem programu tek 2015. godine i gde je završilo više od 100 miliona dinara prihoda koje je trebalo da bude u budžetu grada?

Navedeni prihodi iznose svega 40 odsto od ukupnog zakupa koji 40 odsto ostaje lokalnoj samoupravi, 30 odsto se sliva u pokrajinski, i 30 odsto u republički budžet. Računica je jednostavna i iz nje proizilazi da su prihodi u bruto iznosu godišnje bili umanjeni za više od 300 miliona dinara.

Iz svega navedenog, nameće se zato još jedno, možda najznačajnije pitanje: koji su stvarni zahtevi pojedinaca koji su imali interes u svemu ovome, i zbog čega svesno dovode u zabludu čestite poljoprivrednike?

Očigledno baš takvima ne odgovara uvođenje reda u ovoj oblasti, i zato Srpska napredna stranka i podržava sprovođenje izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

// kraj saopštenja

Izvor: GrO Srpska napredna stranka (SNS)
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 44
Pregleda: 6241

Povezane vesti

Povezane teme

sns

srpska napredna stranka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.