Komentara: 17
Pregleda: 5581

Saopštenje Udruženje poljoprivrednika Subotica

04.12.2015. u 16:57h
Saopštenje Udruženje poljoprivrednika Subotica prenosimo u celosti.
Saopštenje Udruženje poljoprivrednika Subotica

Na današnjoj tribini poljoprivrednika posvećenoj temi ''Koliko ima državnog poljoprivrednog zemljišta u Subotici?'' na koju su uredno bili pozvani a nisu prisustvovali i ministar poljoprivrede Snežana Bošković Bogosavljević, vd direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Dragana Gođevac Obradović, direktor Republičkog geodetskog zavoda službe za katastar nepokretnosti u Subotici Janoš Balanji,, poljoprivredni inspektor zadužen za region Subotice Mirjana Ćosić i predsednik Skupštine grada Subotice Ilija Maravić, prisutnima su se obratili gradonačelnik Jene Maglai, član gradskog veća zadužen za poljoprivrdeu Šimon Ostrogonac i šef lokalne kancelarije za poljoprivredno zemljište Grgur Stipić.

Po rečima gradonačelnika, utvrđeno je po papirima Republičkog geodetskog zavoda da ima ukupno 16.925 ha državnog poljoprivrednog zemljišta. U kratkoj prezentaciji  je Grgur Stipić izložio da je u Programu korišćenja i održavanja državnog poljoprivrednog zemljišta svo ovo zemljište i uvedeno, da je oko 12.200 hektara izdato poljoprivrednicima, oko 1990 ha će biti izdato u drugom krugu licitacije, 680 ha je izuzeto iz licitacije jer ga koriste crkva i crkvene zajednice, 170 ha je pod sudom, a preostalo zemljište se ne može izdavati jer ili je u zaštićenoj zoni ili više nije poljoprivredno zemljište.

Utvrdili smo da u stvari Ministarstvo poljoprivrede i Republički geodetski zavod nisu odradili svoj deo posla, i zemljište koje je već odavno prevedeno u druge namene, kao što su autoput, razni putevi, javne površine itd, još uvek vodi kao poljoprivredno zemljište.

Mi i dalje tvrdimo da Nacrt izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu nije dobar, da se nikakvim amandmanima ne može povraviti, nego da se mora povući iz skupštinske procedure i napisati potpuno novi.

Zbog toga, poljoprivrednici ostaju u protestu i nastavljaju protestne vožnje, do povlačenja Izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz procedure.

Traktori pred Gradskom kućom Traktori pred Gradskom kućom Traktori pred Gradskom kućom Traktori pred Gradskom kućom Traktori pred Gradskom kućom Traktori pred Gradskom kućom Traktori pred Gradskom kućom Traktori pred Gradskom kućom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 5581

Povezane vesti

Povezane teme

udruženje poljoprivrednika

poljoprivredno zemljište

izdavanje zemljišta

kancelarija za poljoprivredno zemljište

državno zemljište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.