Komentara: 2
Pregleda: 3889

Slab odaziv na mamografiju

23.12.2015. u 11:12h
Izvor: Subotica.com
Samo 38 odsto pozvanih žena je pristalo da uradi mamografiju u okviru Nacionalnog skrininga za rano otkrivanje raka dojke, kažu u gradskom Zavodu za javno zdravlje.
Slab odaziv na mamografiju

U prvih jedanaest meseci na mamografiju su pozvane 5454 žene. Kada se od ukupnog broja pozvanih izuzmu žene, koje su na osnovu pravila programa skrininga isključene i one čija je adresa nepoznata, procenat odazvanih je 49 odsto.

Kod 32 žene je postavljena sumnja na patološki proces, te su upućene na dodatnu dijagnostiku u Sremsku Kamenicu.

Zbog predstojećih praznika, u periodu od 21. decembra do 17. januara, žene neće biti pozivane na mamografiju. Od 18. januara, na mamografiju će biti pozivane žene rođene 1965. godine.

U ZZJZ ističu da pravo na skrining pregled imaju sve žene, bez obzira da li imaju osiguranje ili ne, te da će svim ženama koje se odazovu biti urađen mamografski pregled.

Mamografija predstavlja zlatni standard u ranom otkrivanju raka dojke. Lekari upozoravaju da ukoliko se rak okrije u ranoj fazi, šansa za izlečenje je veća, oporavak brži, a kvalitet života bolji, nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 3889

Povezane vesti

Povezane teme

mamograf

rak dojke

mamografija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.