Komentara: 10
Pregleda: 4700

58% žena odbilo mamografiju

08.08.2014. u 17:14h
Izvor: RTV Yueco
Nakon pauze u julu, ponovo je nastavljeno pozivanje žena na skrining u cilju ranog otkrivanja raka dojke. Podatak da čak 58 odsto pozvanih žena, odbija da dođe na mamografiju, kod lekara izaziva iznenađenje, ali i zabrinutost. Lekari podsećaju da je mamografija bezbolna metoda, koja omogućava otkrivanje promena u najranijem stadijumu, kada je moguće potpuno izlečenje.
58% žena odbilo mamografiju

Sugrađanke sa kojima smo razgovarali, ne pripadaju onom delu ženske populacije, koja odbija da uradi mamografiju. Iako imaju različita iskustva, smatraju da je izuzetno zančajno obaviti ovakav pregled.

U prvih šest meseci na mamografiju je pozvano 4786 žena. Prema kriterijumima Programa za rano otkrivanje karcinoma dojke, isključeno je 317 žena. Na skrining je pristalo samo 1098 žena, što čini 23 odsto. Lekari smatraju da je ovako loš odaziv nedopustiv, pošto je reč o besplatnom i bezbolnom pregledu, koji omogućava otkrivanje promena u fazi, kada je moguće stoprocentno izlečenje. Ovaj podatak deluje još alarmantnije, kada se zna da je rak dojke vodeći među malignim oboljenjima u našoj zemlji.

Na mamografiju se trenutno pozivaju žene rođene 1959. godine. Lekari pozivajući žene na pregled, ističu da rana dijagnoza bolesti značajno povećava mogućnost izlečenja, kao i očuvanje kvaliteta i dužine života.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 4700

Povezana vest

Povezane teme

mamograf

mamografija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.