Komentara: 1
Pregleda: 2793

Manje od 50 odsto pozvanih uradilo mamografiju

18.10.2013. u 16:50h
Izvor: RTV Yueco
U okviru Nacionalnog skrininga na rano otkrivanje raka dojke, tokom septembra manje od 50 odsto pozvanih žena je i uradilo mamografiju. Lekari kažu da taj podatak zabrinjava, jer je rak dojke najčešći zloćudni tumor kod žena, a mamografija metoda koja omogućava uočavanje promena koje nije moguće otkriti drugim vrstama pregleda. Povodom pink oktobra-meseca posvećnog prevenciji raka dojke u ponedeljak od 11 časova ZZJZ, Dom zdravlja, Apoteka Subotica i Crveni krst će, uz podršku Grada, organizovati promotivnu šetnju „Korakom do zdravlja“.
Manje od 50 odsto pozvanih uradilo mamografiju

Prema podacima Registra za rak, Zavoda za javno zdravlje u Severnobačkom okrugu je tokom 2011. godine od raka dojke obolelo 109 žena, a 58 ih je umrlo. Od 18. marta ove godine i u našem gradu sprovodi se skrining na rano otkrivanje raka dojke.

Da je zaista važno da se uradi mamografija pokazuju i podaci o broju žena kod kojih je postavljena sumnja na patološki proces. Zbog sumnje na patološki proces do sada su 24 žene poslate na dalje preglede u Institut Sremska Kamenica. Od 1. oktobra na mamografiju se pozivaju žene rođene 1963. godine.

Manje od 50 odsto pozvanih uradilo mamografiju

Najznačajniji faktori za razvoj raka dojke su: godine starosti, lična i porodična opterećenost bolešću, proliferativna bolest dojke, kao i reproduktivni faktori. Među značajne faktore rizika spadaju i nepravilna ishrana i gojaznost. Kako bi se skrenula pažnja na značaj odazivanja na skrining preglede na rano otkrivanje raka dojke i važnost fizičke aktivnosti u ponedeljak, od 11 časova, biće organizovana šetnja „Korakom do zdravlja“.

U šetnji, koja će biti organizovana od Gradske kuće do Hale sportova i nazad, će učestvovati i udruženja za borbu protiv raka iz Bačke Topole i Malog Iđoša. Istog dana će biti održana i tribina na temu „Prevencija raka dojke„ sa početkom od 12.30 časova u sali 213 Otvorenog univerziteta. Tribinu će voditi dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja ZZJZ.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2793

Povezana vest

Povezane teme

mamograf

tumor dojke

pregled dojke

rak dojke

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.