• Pregleda: 2290

Manje od 50 odsto pozvanih uradilo mamografiju

U okviru Nacionalnog skrininga na rano otkrivanje raka dojke, tokom septembra manje od 50 odsto pozvanih žena je i uradilo mamografiju. Lekari kažu da taj podatak zabrinjava, jer je rak dojke najčešći zloćudni tumor kod žena, a mamografija metoda koja omogućava uočavanje promena koje nije moguće otkriti drugim vrstama pregleda. Povodom pink oktobra-meseca posvećnog prevenciji raka dojke u ponedeljak od 11 časova ZZJZ, Dom zdravlja, Apoteka Subotica i Crveni krst će, uz podršku Grada, organizovati promotivnu šetnju „Korakom do zdravlja“.
Manje od 50 odsto pozvanih uradilo mamografiju

Prema podacima Registra za rak, Zavoda za javno zdravlje u Severnobačkom okrugu je tokom 2011. godine od raka dojke obolelo 109 žena, a 58 ih je umrlo. Od 18. marta ove godine i u našem gradu sprovodi se skrining na rano otkrivanje raka dojke.

Da je zaista važno da se uradi mamografija pokazuju i podaci o broju žena kod kojih je postavljena sumnja na patološki proces. Zbog sumnje na patološki proces do sada su 24 žene poslate na dalje preglede u Institut Sremska Kamenica. Od 1. oktobra na mamografiju se pozivaju žene rođene 1963. godine.

Najznačajniji faktori za razvoj raka dojke su: godine starosti, lična i porodična opterećenost bolešću, proliferativna bolest dojke, kao i reproduktivni faktori. Među značajne faktore rizika spadaju i nepravilna ishrana i gojaznost. Kako bi se skrenula pažnja na značaj odazivanja na skrining preglede na rano otkrivanje raka dojke i važnost fizičke aktivnosti u ponedeljak, od 11 časova, biće organizovana šetnja „Korakom do zdravlja“.

U šetnji, koja će biti organizovana od Gradske kuće do Hale sportova i nazad, će učestvovati i udruženja za borbu protiv raka iz Bačke Topole i Malog Iđoša. Istog dana će biti održana i tribina na temu „Prevencija raka dojke„ sa početkom od 12.30 časova u sali 213 Otvorenog univerziteta. Tribinu će voditi dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja ZZJZ.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Ivana Radinović

povezane teme

1
stormwatch Odgovori
Razlog sto je toliko malo zena islo na mamografiju je taj sto se protiv B92 vodi nevidjena medijska hajka da je Mamograf stetan, oni koji su prosipali takve ideje sa ozbiljnim posledicama MORAJU odgovarati za nedelo!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.