Komentara: 29
Pregleda: 4987

SDPS: Apel da se razmotri problem sa cenama grejanja

22.02.2015. u 22:47h
Izvor: GrO Socijaldemokratska partija Srbije
Saopštenje GrO Socijaldemokratske partije Subotica povodom januarskih računa za grejanje izdatih od strane JKP ,,Toplana’’ Subotica prenosimo u celosti.
SDPS: Apel da se razmotri problem sa cenama grejanja

U proteklih par dana GrO SDPS-a u Subotici obratio se veliki broj nezadovoljnih građana, korisnika usluga JKP ,,Toplana’’ Subotica. Neposredni povod njihovog nezadovoljstva bili su januraski računi za grejanje, koji su obračunati po novoj metodologiji.

Uvidom u neke od računa, lako je konstatovati da su isti uvećani od 30-40% u odnosu na decembarske, iako je potrošnja u kWh bila manja u januaru 2015, nego u decembru prošle godine. Takođe se uočava da je cena kWh različita iz meseca u mesec, tako da je na jednom od računa ona iznosila 4.79 din/kWh u decembru, a čak 7.36 din/kWh u januaru mesecu. Reklamacije takođe nisu urodile plodom, jer građanima niko nije mogao da pruži adekvatno objašnjenje. Napominjemo da ovaj problem nije od juče, ali je eskalirao sa najnovijim računima, gde imamo primera da za grejanje stana od 60m² treba izdvojiti i do 15 000, 00 din, što čini više od 1/3 prosečne mesečne zarade u našem Gradu.

Socijaldemokratska partija GrO Subotica, ovim putem, apeluje na rukovodstvo JKP ,,Toplana’’ Subotica, da ozbiljno razmotri ovaj problem, javno korisnicima svojih usluga objasni novi način tarifiranja i obračunavanja, kao i da, ukoliko nisu u mogućnosti da to urade transparentno, kao neka druga gradska preduzeća (kao pozitivan primer transparentnog obračuna navodimo primer AD Tržnice, gde se jasno iskazuje cena zakupa tezgi, zavisno od lokacije, kao i nekih drugih preduzeća u vlasništvu Grada) osmisle sistem koji će biti jasan svakom stanovniku Subotice, korisniku usluga Toplane.

Podsećamo ih i da je to njihova dužnost, prema Zakonu o zaštiti potrošača, koji u članu 2. stav 3. nalaže da : potrošač  mora raspolagati tačnim podacima koji su neophodni za razuman izbor ponuđene robe i usluga; kao i u članu 6. istog zakona koji glasi : Trgovac je dužan da, osim ako ovim zakonom nije drugačije propisano, na nedvosmislen, čitak i lako uočljiv način istakne prodajnu, odnosno jediničnu cenu robe ili usluge, u skladu sa propisima koji uređuju trgovinu.

// kraj saopštenja

Izvor: GrO Socijaldemokratska partija Srbije
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 29
Pregleda: 4987

Povezane vesti

Povezane teme

socijaldemokratska partija

grejanje

gradska toplana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.