• Pregleda: 6591

Jedinstvena cena grejanja

Nakon usvajanja novog Tarifnog sistema, po kojem će se grejanje plaćati samo tokom grejne sezone, Nadzorni odbor Javnog komunalnog preduzeća "Subotička toplana" predložio je novu, jedinstvenu cenu kilovatčasa daljinskog grejanja u Subotici.
Jedinstvena cena grejanja

Kako se navodi u tekstu zahteva za korekcijom cena objavljenom na zvaničnom gradskom sajtu, predloženo je da nova cena daljinskog grejanja za stambene objekte bude 8,5 dinara po kilovatčasu, za poslovne potrošače 10,62 dinara po kilovatčasu, a za ustanove 10,20 dinara po kilovatčasu.

O novom cenovniku treba da se izjasne Gradsko veće i Gradska skupština, a u slučaju pozitivne saglasnosti stupio bi na snagu od 1. decembra.

Predložena cena je u skladu sa novousvojenim Tarifnim sistemom i Metodologijom obračuna isporučene toplotne energije. Do njihovog usvajanja, građani su u Subotici plaćali fiksni deo računa 12 meseci godišnje, a varijabilni tokom grejne sezone.

S obzirom da se fiksni deo plaćao po kvadratu, a varijabilni po kilovatčasu, bilo je potrebno izvesti matematičko svođenje, tokom kojeg je izračunato da je prosečna cena za sve kategorije kupaca u prošloj godini bila 8,24 dinara po kilovatčasu.

Na osnovu ove cene, izvedene su cene za sve tri kategorije kupaca, koje sa uračunatim porezom od 10 odsto, predstavlja cene koje su predložene na usvajanje lokalnoj samoupravi.

Izvor: Agencija "Tanjug"

povezane teme

7
lakumity Odgovori
Naravno opet se korisnici ništa ne pitaju. Merna jedinica koja njima odgovara a milion izgovora i razloga da to bude tako.
Jednostavno bi trebalo da mere temp. ulazne vode, jer ne znam po kojem sistemu oni zovu "grejanje" ako je čovekova temperatura veća od temp. radijatora.
matematičar Odgovori
Po starom:(30 dana x 80kW x 5 dinara)+2000 din =14000 dinara.
Po novom:30 dana x 80kw x 8,5 dinara=20400 dinara.
KAKO NAZVATI OVU RAČUNSKU RADNJU ?! :)
earthworker Odgovori
pa zar nije gradonačelnik obećavao da neće biti poskupljenja daljinskog grejanja ove godine. sta je ovo... šija ili vrat?
jovan Odgovori
a kako ce se placati isporuka toplotne energije onima koji nemaju kalolimetre?
daca Odgovori
Nismo čuli da je neko odobrio poskupljenje 100 % i da treba opljačkati građane. Kao prvo, Maglaji je obećavao da će namet ukinuti - a nije, ali dodati dvomesečni fiksni deo varijabilnom je maksimum povećanja cene tj. pljačka. Kao drugo, fiksni deo je namet osnivača i nema veze sa grejanjem. Nove podstanice ne zahtevaju toliko posla kao nekada, vodovi su novi,kotlarnica takođe, digitalizacija svuda i čemu namet za ''održavanje'' kada je to obaveza prodavca robe-toplote.!? I do sada je nepravedno kolektivno grejanje izjednačeno sa individualnim iako treba manje energije za njega, po vama sada treba da bude 10 puta skuplje od struje- ima li ko tamo normalan u Toplani i Upravi ? Treba li zaista priželjkivati privatizaciju Toplane i ukidanje monopola ? Postaje li gradska vlast tajkunska institucija za svoje građane ? Zašto da građani plaćaju grejanje Uprave u gradskoj kući kada je to trošak uprave i čemu grejati toliki prostor uopšte ? treba li se razbacivati na račun građana ? Dokle više gospodo iz gradske kuće, upravni , nadzorni , izvršni odbori it Toplane mislite da otimate ? Plate su vam do plafona, veće od predsednika države a raja vas plaća !?
u prolazu Odgovori
Slazem se sa Dacom.Zelim da podsetim na cinjenicu da smo mi pre par godina pri ugradnji alokatora potpisali ugovor o placanju samo potrosenog,da bi nam posle par meseci uveli obavezan deo,tzv. fiksni koji mi zaista nije jasno za sta placam.......predsoblje mi je druga po velicini prostorija u stanu od 48 kvadrata i u njemu nemam ni radijator,cak ni jednu cev koja bi davala toplotu. Mnogo je tu nejasnoca,valjda ce i ovo doci jednog dana na preispitivanje.
pčelica Odgovori
ja imam alokatore i stalno su mi na nuli ( zatvoren ventil). Ne trošim energiju za grejanje od toplane, kako ću ja plaćati utrošeno kada ga nema. Fiksni deo su mi računali stalno a ja ne kristim grajanje toplane. Invertorska klima je čudo, brzo ugreje i toplo je u stanu
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.