• Pregleda: 15128

Računi za grejanje šokirali brojne Subotičane

Redakciji našeg sajta u toku jučerašnjeg dana javili su se brojni sugrađani, koji negoduju zbog visokih januarskih računa za daljinsko grejanje putem „Subotičke toplane“. Ovim povodom kontaktirali smo V.D. direktora Subotičke toplane i zamolili za komentar.
Računi za grejanje šokirali brojne Subotičane

- "Obećavali su nam da će izmena tarifnog sistema ići na ruku građanima, a kad smo dobili račun, umalo se nismo šlogirali. U odnosu na decembar račun je veći za skoro 4.000 dinara" – kaže naša čitateljka Mirjana A., jedna od 10.000 potrošača koji se nalaze u sistemu daljinskog grejanja.

U „Subotičkoj toplani“ su nam nedavno objasnili da primenom novog tarifnog sistema računi za grejanje neće biti manji, iz razloga što je cena energenata izuzetno visoka. Ali da će građani plaćati objedinjenu cenu i imati olakšicu da račun plate u dve rate.

- "Do sada je varijabilni deo se naplaćivao 4.50 dinara po kilovatu utrošene energije, samo tokom grejne sezone, a tokom cele godine fiksni deo 27 dinara po kvadratnom metru. Sada je cena grejanja jedinstvena i iznosi 7.39 dinara po kilovatčasu i normalno da kada pomnožite sa utrošenom energijom daje veći iznos" – objasnio je Dervo Ahmetović, v.d. JKP „Subotička toplana“.

- "To nije veća cena, samo je varijabilni i fiksni deo spojen u jednu cenu. Građani će plaćati samo ono što su potrošili i to u toku grejne sezone. Ali kada na kraju godine uzmete prosek, iznos računa za grejanje će biti manji. Takođe, za građane postoji mogućnost da 60% računa plate u tekućem mesecu, a ostatak najduže za šest meseci." - dodao je Ahmetović.

U praksi to znači da oni koji odmah izmire ceo iznos računa, sa plaćanjem grejanja će završiti u maju, dok će oni koji budu plaćali u delovima to činiti do početka nove grejne sezone. Što se privrednika i vlasnika poslovnih prostora tiče, koeficijenti su smanjeni sa 1.5 na 1.2 tako da će njima novi tarifni sistem doneti smanjene izdatke za grejanje.

U „Toplani“ napominju da se cena grejanja nije menjala dve godine i da je među najnižima u zemlji.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

64
fafae Odgovori
Kako vas nije sramota najniza cena grejanja u zemlji!! Jer on misli da je Subotica grad drzava?
imre Odgovori
Vreme je da zatvorite prozore dosta ste se grejali za sitne pare
JAPAJA Odgovori
Ovo je maslo našeg prevaranta gsn Magljia. Još prošle godine je obećao da će rešiti šta se desilo sa bestidnom krađom na računima za prošlu godinu. Obećao i slagao. Takav gradonačelknik ovom gradu ne treba i ako budu najureni sa vlasti a vrate se oni od prije to će biti samo zato što su ovi veći lažovi i lopovi od predhodnih. Molim Vas da ubuduće ne objavljujete neproverene informacije - bestidne laži najvcećih lopova i prevaranata u Srbiji. Kad neko tvrdi da je grejanje u Subotici najniže u Srbiji taj je rođeni kriminalac i lažov i treba ga najuriti ne iz Toplane već kao u SAD iz grada i zabraniti mu da više ikad živi i radi u njemu. Istina je da je deceniju ipo grejanje u Subotici najskuplje u državi. Zato vas molim da ubuduće ne objavljujete laži najvećih prervaranata u državi.
Mnogi se nisu složili sa mojim komentarom prošle godine da gsn Maglaji takođe kao najvceći prevarant , prvo nije odgovorio gde su nestale pare od bezobrazne krađe još na računim za decemnbar i januar prošle godine. Slagao i zaćutao. Da se radi o čoveku koji ne zaslužuje da bude gradonačelnik ovoga grada sam pisao još kad su donosili odluku o novom načinu obračunu grejanja. Tad je u prvobitnoj varijanti koju su tražili prevaranti iz Toplane povećanje trebalo da bude 70%. Bestidna laž je da gsn Maglaji nije dozvolio tu cenu. Tu cenu su stopirali iz Toplane jer im je signalizirano da će oni snositi posledice ako dođe do bunta i nerada od strane građanstva. Tako su smanjili cenu ali i onda je povećanje iznosilo preko 40%. Dakle svi oni koji su nam govorili iz vlasti da će biti povoljnije za građane su notorni lažovi i građani treba da se organizuju i da te prevarante i lažove za sva vremena uklone iz javnog života i javnih peduzeća. Oni su neizlečivo zlo ovog društva i samo batina može da ih dozove pameti.
Da je povećanje preko 40% lako je izračunati jer treba uzeti na um da je očitavanje za decembar bilo 5 januara dakle decembardski računi su uvećani za tih 5 dana. Kad se januarski račun svede na 31 dan koliko je trebalo biti grejanje sa 31 dan januara ove godine onda je povećanje 56%. To vam je isti fazon kao i sa Sašom Vučinićem koji je kroz "preraspodele parking zona" utrerao građanima Subotice povećanje najrasprostranjnije zone II u gradu za 55,56%.
S jedne strane građane kolje i masakrira država svakodnevnim umenjenjem plata i penzija a sa druge strane lokalna admninistracija povećanjem poreza na imovinu iako cena nekretninam već mnogo godina unazad pada, povećanjem taksi , uvođenjem novih drakonskih većih cena usluga.
Kadće ovo ludilo da prestane. Zašto građanstvo treba da se organizuje i demostracijama pokaže svoje nezadovoljstvo i genocid koji vlast sprovodi nad njime. Posle će reći kako su to destruktivni elemenbti ovog društva, problematične osobe i u zaštitu tih kriminalaca o našem trošku će stati i policija umesto da nas za naš novac štite od kriminalaca i prevaranata. Dokle više. ima li ovom ludilu kraja. Dok se ne organizujemo očito nema.
imre Odgovori
Vreme je zatvoriti prozore Gospodo dosta je bilo jeftinog grejanja
luka Odgovori
To nije tako volovi Subotički, to se vama samo čini. Poslušajte naučnika DervuAhmetovća i nemojte da se...te kako je skupo. Kad ON kaže da nije onda nije, i tačka. ps.Nisam proklet al mi nekako drago od srca što vam se ovi isto ko i prošli naj....e mile majke, al šta ćeš jednom vo uvek vo.
xyz Odgovori
drva i ugalj pa lozite kao i mi ostali klosari
Ginekolog Odgovori
A nije vam bio dobar Rikić za direktora, sad uživajte ! Lepi dani tek predstoje , barem tako rekoše...
sss Odgovori
Mislim da je suludo slusati obrazlozenje gore pomenutog koji je jos samo jedan lenjivac na kormilu javnog preduzeca.
Njegova tj njihova racunica zarada, reprezentacija, sluzbenih vozila I svega sto im donosi zvanje direktora javnog preduzeca mora negde da se naplati.
Ziveli partijski drugovi kiji su im omogucili ovu bahatost.
A mi samo treba da platimo dospelo u dve rate da ne remetimo lagodno funkcionisanje partijskih drugova.
Bojana Odgovori
To je Grgo Horvacki odlucio da se osveti toplani on je napravio taj obracun nije Dervo kriv
devastator Odgovori
"Građani će plaćati samo ono što su potrošili i to u toku grejne sezone."

To znači da se više neće naplaćivati onih 27din/kvm, ili?
alibaba Odgovori
Nije mi jasno za koga oni daju ovakva saopstenja,kakav varijabilni kakav fiksni deo ,u decembru sam imao za platiti7400din,a sada 11300.ovo bi bilo smesno u svakoj iole ozbiljnoj zemlji ali mi zivimo u srbiji zemlji cuda
mogli Odgovori
"Ali kada na kraju godine uzmete prosek, iznos računa za grejanje će biti manji."

znači pojedinačno mesečno računi će biti veći, ali u proseku manji?!?!?!

jooooj samo da ga sretnem na ulici ima da mu saspem u lice sve što mislim o njihovim lažima...
josa Odgovori
Moze direktor da prica bilo sta ali na ovom racunu je prava cena grejanja.ja za grejnu povrsinu od 62 kvadrata na radijalcu dobio sam za januar 15.500 dinara.To je 250 dinara po kvadratu,e sad gospodo i gospodje iz gradske vlasti mozete uporediti cene sa ostalim gradovima u srbiji ali slobodno mozete i sa cenama u evropskoj uniji.ocekujem i komentar Kern Soje Marije da li neki plan da se ovaj problem resi.
Sojic Odgovori
Svaka prostorija vam je podjednako topla, a bunite se.Nemate kupovinu ogreva,unosenje cepanje ogreva,lozenje,dimljenje,iznosenje pepela,ciscenje peci,sporeta,cevi i opet nemoze da bude svaka prostorija topla kao kod vas nezadovoljnih ljudi.
Zoran Odgovori
Sramota!
Pa zar stvarno mislite da smo tolike ovce?
ivan Odgovori
Molim vas nemojte me zasmejavati. Melanholicni suboticani nece nista uraditi povodom ove situacije. Uvek smo bili uvek cemo ostati. Hvala
Hadziahmetovic-Bljuta Odgovori
Strucnjaci iz SPS nam po ko zna koji put demonstriraju svoje privredno umece.Imali smo priliku da vidimo njihove vedete kako unistavaju preostale banke kroz nevracene kredite.U Toplanu su pozaposljavali socijalisticki polusvet sa sumnjivim diplomama ciji su efekti vidljivi po racunima.Neko te dzabalebarose treba da plati.Posto je kazu Bobić savetnik za finansije prava adresa za odgovor je on.Ocigledno je da crveni talog predstavlja branu normalnom zivotu.Javnost Subotice se s zebnjom pita sta ce biti sa njihovim zivotima dok su okostale I opskurne crvene vedete na rukovodecim mestima kako u JP tako I u Gradskoj kuci.Suboticani ne zaboravljaju svoje dusmane.
boa Odgovori
"Zoran"

Ne misle oni da smo ovce, već su u to SIGURNI, ne da smo ovce , nego ovčetine za šišanje!
Zato to sa nama i rade i svaka im čast, sve dok ćutimo ili kucamo na internetu, a ne izađemo u centar grada i blokiramo gradsku skupštinu i tražimo jasne odgovore, tako će ostati.
Pardon , biće još gore!
Zdravo pametan Odgovori
A šta je ustanovila komisija za preispitivanje računa za toplotnu energiju i gas?
http://www.subotica.com/vesti/imenovana-komisija-za-preispitivanje-racuna-za-toplotnu-energiju-i-gas-id18167.html
Samo pitam...
Jecka Odgovori
Kakve veze sa ovim ima gospodin Maglai? Lupate gluposti! Musliman koji je na vlasti, ne znam mu ime ali je iz SPS je jasno najodgovorniji za ovo!!! Najgore od svega je sto je od nekog npr 10.januara grejanje u subotickim stanovima drasticno oslabljeno, to je sramota! To znaju svi zaposleni u Toplani, smanjena je izlazna temperatura, a racuni do neba.Vratite gospodina Rikica jer sam za vreme njega imala normalno grejanje i normalne racune!
branko Odgovori
gospodine no neznam dali opste tako da nazovem posto neko ko tako laze isam bas siguran da tako treba zvati.Mi imamo alokatore u stanu od 53 kv grejemo samo 2 sobe ostalo ne ukljucuje se a i te dve sobe samo se greju tek posle 6navece i dobio sam preko 7hiljada a po starom obracunu uz isti nacin grejanja dobijo sam 5000 pa dali je to ista cena, molio bi da mi vi to objasnite kako je to moguce.
pajo Odgovori
Luksuz treba platiti! Silne investicije koje se godina rade treba da se plate! Kome neodgovara neka kupi kucu i gotova stvar! Ako neplatite treba da vam oduzmu stan i gotovo!I ja sam dobio porez na kucu 14000 i platicu jer treba da se plati!Grejem se sa 2tone mrkog uglja i 12 kubika drveta godisnje plus 2000 di struja i sta platim i gotovo ako zelim da sam u toplom! Ko nema da plati neka se negreje na toplanu gradsku!
Suboticanin Odgovori
A šta cemo sa onim što smo celu prošlu godinu placali, a sada nesto novo, pa to su LOPOVSKA posla.
Uostalom januar i nije bio nesto mnogo hladan.
Bivsi udarnik Odgovori
Mene nije sokiralo .Bubnjaru nikad nisam ni gasio ,a preporucujem svakom da isproba kako
je jeftino grejanje na PET ambalazu.
Matori Odgovori
Nažalost mi vojvođani imamo taki mentalitet da kada primimo penzije i plate prvo platimo račune ne misleći na to šta ćemo jesti sutra.A szada tek dolazi nam još jedno lepo iznenđenje STRUJA ili ni to više nije iznenađenje?
maliludi242@hotmail.com Odgovori
I treba sisati. Dok je ovaca bice i vune. Samo deri. Zasto bi on tebi usmanjivao cenu grejanja??? Pa da sebi covek mora smanjiti platu, da se njegovo dete ne moze bahatiti. Ma gospodin covek i treba. Ja bi to digao na 25din po metru kvadratnom. Nije beg cicija ..... :))))))))))
Zoki Odgovori
Medju najnizim u zemlji, pa ne mogu da verujem?!? Imamo najskuplje grejanje u Srbiji, ubedljivo i to vec godinama. Sram vas bilo sve u toplani ili da kazem u "Eldoradu" kako sami nazivate svoju firmu?
Krvopije.
Slobodan Odgovori
@Bojana
ako je Grgo Horvacki radio racune da tako poskupi racun treba ga smeniti!
daca Odgovori
Pre dolaska na vlast, Maglai je obećao ukidanje fiksnog dela jer je ta naknada iznuđena i da će poraditi odmah na tome. Sada je ceni grejanja dodat dupli iznos fiksnog dela koji će ubuduće rasti zajedno sa potrošnjom gasa.i ustvari je veća cena gasa za skoro duplo neosnovano podignuta za dvostruki fiksni deo što naravno nije manje ngo mnogo više. Bar se potrudite da grejanje plaćamo 12 meseci jer ovako nikako neće moći, a to ne znači da ste nam zamazali oči. Sada se i fiksni deo menja svaki mesec na više. I na kraju, zašto se noću ne smanji na 19-20 Cjer je pretoplo i grejete kao da je napolju -20 C.U svakom slučaju , diplomirali ste pljačku građana potrošača kako biste namakli milione u budžet grada. Sada je mesečni iznos grejanja 3 m3 drva što je besmisleno obzirom da jednim ložištem grejete sve stanove. Pa i do pre 20 godina ste grejali i opstajali, šta je sad- porasli apetiti? Sram vas bilo, lopurde....
pajo1 Odgovori
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.