Komentara: 13
Pregleda: 4627

Savez vojvođanskih Mađara osvojio 6 mandata u republičkom parlamentu, nastavak saradnje sa SNS - logičan

17.12.2023. u 23:03h
Izvor: Subotica.com
Sumiranje rezultata ostvarenih na današnjim izborima večeras je obavljeno u sedištu SVM-a. Medijima se obratio Balint Pastor, v.d. predsednika ove političke stranke.
Savez vojvođanskih Mađara osvojio 6 mandata u republičkom parlamentu, nastavak saradnje sa SNS - logičan

Zahvaljujući se svima koji doprineli velikom rezultatu koji je ostvaren, kako je navedeo u teškim uslovima, Pastor je istakao da se SVM pokazao kao jaka, jedinstvena i stabilna stranka.

- Postigli smo rezultat kakvim bi se moj otac, Ištvan Pastor, ponosio. MI smo apsolutni pobednici ovih izbora, pobedili smo zato što smo uspeli u izuzetno teškim okolnostima postignemo dobar izborni rezultat. Nakon smrti Ištvana Pastora samo nekoliko dana pred raspisivanje izbora bili smo na prekretnici da nestanemo ili da opstanemo na političkoj sceni. Desilo se da smo osvojili najmanje isti broj glasova kao na poslednjim zborima, trenutno smo na 6 mandata u republičkom parlamentu, taj broj veći nego što je bio u prethodnom sazivu (5), što je svakako veliki razlog za zadovoljstvo i zato možemo da kažemo da smo pobedili. Cilj nam je bio da očuvamo samostalnu poslaničku grupu i u tome smo uspeli - rekao je Balint Pastor. - Pokazali smo da smo jedinstvena i stabilna stranka sa odličnim ljudima i aktivistima.

Savez vojvođanskih Mađara osvojio 6 mandata u republičkom parlamentu, nastavak saradnje sa SNS - logičan

Što se tiče rezultata na pokrajinskom nivou SVM će imati treću po brojnosti grupu u parlamentu AP Vojvodine.

Na pitanje da li će SVM nastaviti koalicionu saradnju sa SNS-om Pastor je rekao da ne vidi razloga zašto se tako nešto ne bi desilo, pogotovo što su kroz čitavu kampanju jasno naglašavali odličan politički odnos koji je doneo brojne dobrobiti za mađarsku zajednicu.

CESID/IPSOS - PRELIMINARNI REZULTATI

Na osnovu 90,2 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,3 odsto glasova odnosno 128 mandata. Na drugom mestu je "Srbija protiv nasilja" sa 23,6 odsto ili 65 mandata. Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,6 odsto ili 18 mandata.

Koalicija NADA osvojila je 4,9 odsto ili 13 mandata. Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

Od manjinskih lista, očekuje se da Savez vojvođanskih Mađara ima 6 mandata, koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini 3 mandata, SDA Sulejmana Ugljanina 2 mandata i po 1 mandat lista Šaipa Kamberija i Ruska stranka.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 meseca i 1 nedelju
Komentara: 13
Pregleda: 4627

Povezane vesti

Povezane teme

savez vojvođanskih mađara

balint pastor

izbori2023

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.