Komentara: 32
Pregleda: 10383

Izborni dan u Srbiji - zatvorena birališta u Subotici, izlaznost 51,5 odsto

17.12.2023. u 06:30h > 21:57
Izvor: Subotica.com  / RTS
Građani Srbije, više od 6,5 miliona registrovanih u birački spisak, danas glasaju za poslanike Narodne skupštine i parlamenta Vojvodine, odbornike skupštine Grada Beograda i još 64 lokalna parlamenta. Biračka mesta biće otvorena od sedam do 20 časova. Pratimo za vas i sa vama izlaznost, obilazimo lokalna biračka mesta i donosimo prve rezultate i reakcije iz izbornih štabova.
Izborni dan u Srbiji - zatvorena birališta u Subotici, izlaznost 51,5 odsto

Svaki građanin glasa na biračkom mestu na kojem je upisan u birački spisak, a može da glasa samo uz važeću ličnu kartu ili pasoš. Nije obavezno da ima poziv za glasanje. Ukoliko se neko zatekne na biračkom mestu prilikom zatvaranja, biće mu omogućeno da glasa.

Nakon što se glasač potpiše u birački spisak, član biračkog odbora mu prska kažiprst desne šake sprejom, kako bi se izbegla mogućnost da neko glasa više puta, jer se sprej otkriva lampom. Ako birač odbije da mu se sprejom obeleži prst, neće mu biti dozvoljeno da glasa.

Građani koji su iz zdravstvenih razloga sprečeni da dođu na biračko mesto, kao i osobe sa invaliditetom, nemoćni i stari mogu da glasaju kod kuće, ako obaveste birački odbor najkasnije do 11 časova na dan glasanja.

Glasa se lično iza paravana koji obezbeđuje tajnost glasanja, a kada se zaokruži redni broj ispred naziva jedne izborne liste, listić treba da presavije i ubaci u glasačku kutiju. Na biračkim mestima zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona ili drugih sredstava komunikacija, kao i foto-aparata i kamera.

Kao i ranijih godina tokom izbornog dana pratićemo situaciju u našem gradu, izveštavati o izlaznosti, kao i obilaziti birališta i foto dokumentovati. Tokom večeri donosimo prve rezultate i reakcije iz izbornih štabova.

Podsećamo sugrađane da je do 20 časova izborna tišina, te ćemo naše izveštavanje prilagoditi tom režimu. Takođe komentari na sajtu danas (do 20h) neće biti odobravani.

IZBORNI DAN

07:01h - Otvorena su birališta u Srbiji. Prvi presek izlaznosti u Subotici i na nacionalnom nivou, očekuje se posle 10 časova.

07:42h - Na biračkom mestu 13, svoje građansko pravo među prvima je iskoristio Balint Pastor, v.d. predsednika Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine grada Subotice.

Izborni dan u Srbiji - zatvorena birališta u Subotici, izlaznost 51,5 odsto

- Pozivam građane da izađu na birališta i daju svoj glas na republičkim i pokrajinskim izborima. Očekujem da će izlaznost biti velika i da će građani odlučiti kome će poveriti većinu u parlamentu i narednoj Skupštini APV - poručio je Pastor. - Imali smo dobru kampanju,išli smo od mesta do mesta i objasnili građanima šta je ono što zastupamo i za šta se borimo. Očekujemo dobre rezultate i nadam se da će u parlamentu biti snaga koja zastupa interese građana u ovoj okolini gde mi živimo.

Izborni dan u Srbiji - zatvorena birališta u Subotici, izlaznost 51,5 odsto

09:06h - Ranije prepodne svoje građansko pravo iskoristio je i pokrajinski sekretar za turizam i privredu, Nenad Ivanišević.

- Građani i građanke Srbije, Vojvodine i Subotice su uvek bili vrlo odgovorni, siguran sam da će iskoristiti svoje građansko pravo, jer to nije samo pravo već i obaveza prema državi. Očekujem da će dati poverenje onima iza kojih su dela - poručio je Ivanišević i pozvao građane da u što većem broju izađu na birališta. 

Izborni dan u Srbiji - zatvorena birališta u Subotici, izlaznost 51,5 odsto10:22h - U Osnovnoj školi "Jovan Jovanović Zmaj", biračko mesto br. 3, glasao je Milimir Vujadinović, narodni poslanik u prijašnjem mandatu Vlade Srbije.

- Srbija danas glasa i pokazuje svoj puni denokratski kapacitet društva u kome živimo. Srbija je danas pred izborom da li će glasati za nešto što je mrak i prošlost ili nešto što je svetlo i budućnost Srbije. Siguran sam da će građani izabrati na pravi način, pre svega gledajući na svoje živote u prošlosti i onako kako žive sada i planove za budućnost. Siguran sam da će znati da donesu pravu odluku - poručio je Vujadinović. - Pozivam, kako građane Subotice i naše severne pokrajine,tako i cele Srbije da u što većem broju izađu na svoja biračka mesta i pokažu šta misle o tome kako je bilo nekada a kako je sada.

10:29h - U Subotici je do 10 časova izašlo 9,4 odsto upisanih u birački spisak, odnosno 11.789 glasača od 126.017

Izborni dan u Srbiji - zatvorena birališta u Subotici, izlaznost 51,5 odsto

11:33 - Na biračkom mestu broj 12  "Željezničar" u MZ "Dudova šuma" glasao je gradonačelnik Stevan Bakić.

- Pozivam sve svoje voljene sugrađane, moje Subotičane, da izađu u što većem broju i glasaju za bolju budućnost svojih porodica, našeg grada i naše države Srbije - poručio je gradonačelnik Bakić.r

12:15h - U Subotici je do 11:45 časova izašlo 19,7 odsto upisanih u birački spisak, odnosno 24.788 glasača. Procena izlaznosti na teritoriji Srbije do 11 časova iznosi 15,1 odsto.

15:34h - Izlaznost u Subotici, po podacima Gradske izborne komisije, do 14:45 časova iznosi 40.408 upisanih, odnosno 32,1 odsto.

16:56h - Izlaznost do 16:15 iznosi 39,3 odsto.

18:19h - Izlaznost do 18 časova je 47,9 odsto

20:01h - birališta se zvanično zatvaraju ali ako neko bude čekao u redu u vreme zatvaranja biće mu omogiućeno da obavi glasanje.

20:44h - Izlaznost u Subotici 51.5 odsto.

21:57h - Prema procenama rezultata izbora SNS vodi sa 46,4 odsto glasova, a druga je lista "Srbija protiv nasilja" sa 23,3 odsto, pokazuju podaci CeSID/IPSOS-a (80,2 odsto uzorka).

Izvor: Subotica.com / RTS
Izborni dan 2023 Izborni dan 2023 Izborni dan 2023 Izborni dan 2023 Izborni dan 2023 Izborni dan 2023 Izborni dan 2023 Izborni dan 2023
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 meseca i 2 nedelje
Komentara: 32
Pregleda: 10383

Povezane vesti

Povezane teme

izbori2023

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.