• Pregleda: 6741

Saslušanje Jožefa Kase u Tužilaštvu

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u toku je saslušanje nekadašnjeg direktora subotičke filijale Agrobanke Jožefa Kase.
Saslušanje Jožefa Kase u Tužilaštvu

Jožefa Kasu i ostalu trojicu uhapšenih u nastavku istrage za zloupotrebe u Agrobanci operativci Radne grupe Uprave kriminalističke policije MUP Srbije ispitivali su u utorak do kasno u noć. Posle saslušanja određeno im je policijsko zadržavanje do 48 časova.

Osim Kase u toku je saslušanje još trojice uhapšenih, zbog malverzacija sa izdavanjem bankarskih garancija i odobravanja kredita u Agrobanci, izjavio je specijalni tužilac Miljko Radisavljević.

Radisavljević je agenciji Beta rekao da je policija u Tužilaštvo za organizovani kriminal privela osumnjičenog Kasu, zamenika direktora subotičke filijale Zorana Maleševića, vlasnika preduzeća "Azohem", "Mala Bosna" i "Azotara Subotica" Peđu Mališanovića i sudskog veštaka građevinske struke Miomira Paovicu. 

Kasa, Mališanović, Malešević i Paovica uhapšeni su zbog sumnje da su odobravanjem kredita i bankarskih garancija pod povoljnijim uslovima zloupotrebili službeni položaj i oštetili Agrobanku za više od 13 miliona evra.

Oni se sumnjiče da su odobravali kredite i bankarske garancije, pod povoljnijim uslovima i bez adekvatnih sredstava, povezanim privrednim društvima "Azohem" Subotica, "Mala Bosna" i "Azotara" Subotica, čiji je vlasnik Peđa Mališanović.

SUBOTIČKE NOVINE - Poslednja transakcija Peđe Mališanovića je kupovina zgrade „Subotičkih novina“ u centru grada. Mališanović, koji je preko svog „Peđakomerca“ suvlasnik ovog nedeljnika, uspeo je da realizuje kredit kod Findomestik banke u iznosu od 250.000 dinara za svoja preduzeća, a zgrada mu je bila garant. No, budući da kredit nije vratio zgrada od 400 kvadrata se dva puta našla na licitaciji, posle čega ju je kupio upravo Mališanović i to za 19 miliona dinara.

Pored svih kredita bez pokrića, 60 miliona dinara početkom godine Mališanoviću je dalo i Ministarstvo ekologije, na čijem je čelu bio Oliver Dulić, kako bi velikog zagađivača, fabriku „Azohem“, iselio iz naselja Makova sedmica.

Paovica, kao sudski veštak građevinske struke, u dogovoru sa Mališanovićem je od januara 2007. do marta 2010. godine, sačinio osam procena tržišne vrednosti nepokretnosti – zemljišta i objekata Fabrike za proizvodnju veštačkih đubriva "Azotara" iz Subotice.

U tim procenama je, kako se navodi, po zahtevu osumnjičenog Mališanovića, a za potrebe "Agrobanke", višestruko precenjivao njihove vrednosti, kako bi stvorio formalne uslove i privid odgovarajućeg obezbeđenja plasmana Agrobanke tim preduzećima.

VEZA SA AGROKOMBINATOM? Kako Novosti nezvanično saznaju, u tužilaštvu se nalazi i prijava protiv Kase zbog stečaja i bankrota nekadašnjeg subotičkog giganta „Agrokombinata“. Kasa je bio na čelu UO preduzeća od uvođenja stečaja 2004. do marta 2011. kada je preduzeće bankrotiralo zbog duga koji prelazi cifru od 20 miliona evra

Jožef Kasa je nekadašnji direktor filijale subotičke Agrobanke,  predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), potpredsednik Vlade Srbije premijera Zorana Đinđića i gradonačelnik Subotice.

Kako saznajemo, policija je na vrata Jožefa Kase zazvonila oko 7 sati u utorak ujutru. Zatražili su da pođe u policiju, a on ih je samo zamolio da pričekaju da uzme lične stvari.  Sem Kase nikoga drugog nije bilo u kući s obzirom da njegova supruga, novinarka Ildiko Arpaši i sin već neko vreme borave u Budimpešti. On i ostala trojica osumnjičenih odmah su prebačeni u Beograd na ispitivanje.

Izvor: Agencija "Tanjug"

povezane teme

25
zmija Odgovori
Predpostavljam.. kako su ovo brutalne lazi i koliko su oni stvarno ukrali, ovo je samo jedan slucaj ali koliko ih je bilo???. Mene samo jos zanima pricalo se jedno vreme za Djindjicev plato i sada prestalo, ali ja i dalje ne verujem da to kosta celih 500 HILJADA EVRA, prosto nemoguce. Nebitno koja vlast!!. I VRATITE NAM ONO RUGLO U CENTRU GRADA KOJE NAZIVAMO POZORISTE MOLIM VAS [*...*]
DrBlagajna Odgovori
Pravda za Kasu! József nije kriv!
ma da Odgovori
Zmija

ima tu još na desetine ovakvih i sličnih pljački. Naravno, i Djindjicev trg je poslužio da se ovi lokalci namire. Tu je svakako neizostavni bazen na Prozivci koji je koštao 5 miliona eura. Ko će da odgovara za tu pljačku? Kakvih crnih 5 miliona? Pa Petrolend je koštao 6-7 miliona eura. Nadam se samo da će svaki političar u Subotici kao i svako ko je imao sa njima saradnju, a koji su ukrali i jedan euro biti pohapšeni i da će im se zapleniti imovina.
robija nam gine Odgovori
pandorina kutija
Mali Odgovori
Po kom osnovu se tereti Kasa u slucaju Agrobanka?Sta mu tu mogu dokazati,bas nista...Tako diletantski hapsiti nekoga nije bilo nimalo mudro...E sad su u problemu i opravdano cackaju za Agrokombinat ali tu je veliki problem sto osim Kase treba optuziti neke zasticene ljude...Daleko je ishod ove operete...Ispasce samo gradjani i ovaj put nasamareni!!!
Stambeni krediti Odgovori
Paovica je procenjivao i za gradsku upravu i za banke...
Kobescxak Odgovori
Krajnje je vreme da se otpocne resavanje dugogodisnje pljacke u AGROKOMBINATU SUBOTICA, u kojoj je između ostalih kumovao i UHAPSENI, zajedno sa stecajnim rukovodstvom i stecajnim sudijom.Ovom pljackom su osteceni radnici, mali akcionari i drzava, a sumnja se da se radi preko 20 miliona eura opljackanog novca.Isti sudija i isti stecajni upravnik i dalje vode stecaj tj. bankrot a mali akcionari cekaju da im se isplati drugi deo akcija, sto im je stecajni upravnik u pismenom dopisu obecao, da ce biti u septembru mesecu ove godine.Stecajni upravnik i njegova ekipa i dalje zive na teret vrednosti akcija malih akcionara i umanjuju njihovu vrednost svakim danom.Smatram da su vec dovoljno umanjili vrednost nasih akcija dugogodisnjom pljackom i prodajom ove firme, znacajno ispod stvarne cene i namestenoj licitaciji, kao sto su prethodno delovi ove velike firme prodavani ispod trzisne cene;SILOS, FARMA SVINJA,VERUSIC,KAO I NEKRETNINE U NOVOM I STAROM ZEDNIKU KAO I U MALOJ BOSNI itd.
kole Odgovori
u zatvor....
čaruga Odgovori
azotara je državu koštala oko 136 miliona dolara ( to je najveća SU investicija ikada ) preko nje su se omastili bgd mafijaši voj-banka i lokalni gansta heroji a na kraju su došli peđa i kasa i kupili je za smešno malo - 4'5 miliona evrića ! prodato je srce azotare - pogon azotne navodno indijcima za kako kažu 4 miliončića ... za ovo se znalo i pre deset godina što je tužilaštvu trebalo toliko vremena
vip Odgovori
Napokon da nasa VLADA tj Nikolic radi pametan posao! Nadam se da ce ostati korektan i nastaviti da hapsi i zatvara iza brave sve takve koji su upropastili nas grad i nasu Drzavu! Ali za sve su to ljudi krivi koji su izabrali te Zute [*...*] da rade sta im je volja i manipulisu sa nama! Sada je vreme da se pozatvaraju svi ti prevaranti ocajni!
Beograd Odgovori
Pitate se DI SU VASI NOVCI A???!!!Mora da su oni te novce nosili za Beograd...
janko Odgovori
Ovih nekoliko moćnika koje su pohapsili bi trebali da "služe za primer" da se ostali uplaše i da počnu da plaćaju reket političarima na vlasti. Sva ova privatizacija je bila pogrešna jer je na hiljade radnika završilo na ulici, a fabrike zatvorene, opljačkane i uništene. I umesto da se bore protiv kriminala, političari na vlasti puštaju na slobodu 4000 zatvorenika - "sitnijih kriminalaca" da bi oslobodili kapacitete u zatvorima. Policajci koji su ih uhapsili već razmišljaju o tome kako im je posao bez veze, jer za dvadesetak hiljada rizikuju svoj život da bi kriminalce strpali iza rešetaka, a političari te iste posle toga oslobađaju. Da nije žalosno, bilo bi smešno.
Pravda Odgovori
Pravda za opljačkane građane Subotice , ovo je samo kap vode u moru opljačkanih subotičkih firmi, čuli smo nedavno na jednoj tribini što je iznosila jedna gospođa iz Mladosti i profesor doktor Todosijević , kako se pljačkalo i otimalao , kako rade državne istitucije u Subotici, kako radi sudstvo . Godinama građani Subotice gledaju pljačku firm, koje su oni svoim radom i znojem stvarali , 30 000 hiljada poštenih građana je ostalo bez posla , da bih se kriminalci obogatili. Jedina pravda koja bih zadovoljila opljačkane građane : ODUZIMANJE IMOVINE SVIM KRIMINALCIMA.
sumnja Odgovori
Odmah im sve oduzet i obeštetiti bivše radnike Azotare, Akrokombinata..., oni više ne mogu da čekaju pravdu i bez presude znaju da im nije palo sa neba nego su radnicima oteli iz usta, a onda oni pred ovim korumpiranim sudstvom neka dokazuju nevinost i traže nazad ako mogu!!!!Ovde je krivica očigledna i ne mora se dokazivati, to su samo pravne zavrzlame!!!
Pera Odgovori
I njega će da puste kao i Dulića.Samo malo da se opare Radikali tj. Naprednjaci.Šta je sa Čakijem,Medoprodukt itd.Toletom i slično...
-.- Odgovori
samo tako tako tako tako... svi ce biti u zatvoru !
kojot Odgovori
u zapadnim zemljama sticanje velikih kompanija traje dug niz godina,generacije i generacije rade na tome.a kod nas tokom noci nicu veliki biznismeni.do juce obicne nistarije a sad ugledni gradjani sa milionskim kapitalom.
Kobescxak Odgovori
Samo kada su znali za sebe prebacivati evre u inostranstvo, u Kanadu i Mađarsku gde su kupovali n3ekretnine, a u soptvenoj drzavi gde su to ostvarili ostavili dugove i radnike na ulici, a akcionare bez akcija ili maloj vrednsti istih.Jozef Kasa je samo u Agrokobinatu imao mesecnu naknadu kao pre4desdnik upravnog odbora 175.000 din. a clanovi po 142.000 din. na 25 radnika sto je preostalo od 01.07.2009. godine, koji su u proseku imali zaradu oko 25.000 din. zajedno sa toplim obrokom.Velike mesecne zarade imali su i stecajni upravnik, direktor i njegovi pomocnici, oko ili preko 100.000 din. a ucinak njihov firma dovedena u bankrot i pored tgoga sto su prethodno Viktorija Grupi prodali veliki Silios ,
i veliku farmu svinja -Veterinarskom zavodu, a pre toga su se isto naprodavali, pocev od mehanizacije zartim velikh nekretnina,koja su spomenuta u prethodnom komentaru.Kako su oni poslovali, za radnike i akcionare sigurno nisu, a ostetili su i drzavu.Jedino su sebe dobro pomogli, to treba ustanoviti koliko je novca opljackano u Agrokombinatu, mada pravu i tacnu cifru necemo saznati.
sale Odgovori
Kad ce hapsiti Dinkica i Kostunicu,Koji su bili na celu sramne privatizacije u Srbiji,a i mnogih subotickih firmi,to se zaboravlja?
vip Odgovori
Ne pustaj zivotinje iz kaveza! Tako treba i njih zatvoriti tamo gde im je i mesto. Zato sada na vestima slusam tj tacnije na radio vestima kako su opet pokusali Nikolicu preseci put i ko zna sta uraditi! Tako da mislim da je svima jasno gde zivimo! U drzavi PUNOJ kriminala, razbojnistva, potplacivanja, huliganstva i ostalog! Ko zna ko je sad od zutih platio i placa da smaknu Nikolica a uradice kad tad dok ih sve ne pohapse i ne pronadju!! Sta sve rade pa to nije normalno. Kao da gledam neki film!
barbi Odgovori
Priča se o velikim milijardima, a niko ne spominje neisplaćene zarade za radnike, ljudi ostavljalju svoje zdravlje u pogonima Azotare. Npr.šta se dešava sa aprilskom platom? Možda su toliko moćni da su mesec april brisali iz kalendara??!!!
sale Odgovori
@vip ne pali se! I ja bi bio nervozan vozac da vidim da predsednik moze 200 na sat a ja ne?
tetka Odgovori
Dobro bi bilo da gospodina Kasu priupitaju i za famoznu izgradnju subotičkog pozorišta kao i za umešanost u guranje u stečaj i prodaju Azotare 2005.g. Napomenimo da je dotični gospodin tada bio u vladi naše države i lepo je pomogao Subotičanima!!!!
Ujhazi Odgovori
Bravo,hapsite sve lopove,bravo!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.