Komentara: 24
Pregleda: 7441

Saslušanje Jožefa Kase u Tužilaštvu

21.11.2012. u 23:04h
Izvor: Agencija "Tanjug"
U Tužilaštvu za organizovani kriminal u toku je saslušanje nekadašnjeg direktora subotičke filijale Agrobanke Jožefa Kase.
Saslušanje Jožefa Kase u Tužilaštvu

Jožefa Kasu i ostalu trojicu uhapšenih u nastavku istrage za zloupotrebe u Agrobanci operativci Radne grupe Uprave kriminalističke policije MUP Srbije ispitivali su u utorak do kasno u noć. Posle saslušanja određeno im je policijsko zadržavanje do 48 časova.

Osim Kase u toku je saslušanje još trojice uhapšenih, zbog malverzacija sa izdavanjem bankarskih garancija i odobravanja kredita u Agrobanci, izjavio je specijalni tužilac Miljko Radisavljević.

Radisavljević je agenciji Beta rekao da je policija u Tužilaštvo za organizovani kriminal privela osumnjičenog Kasu, zamenika direktora subotičke filijale Zorana Maleševića, vlasnika preduzeća "Azohem", "Mala Bosna" i "Azotara Subotica" Peđu Mališanovića i sudskog veštaka građevinske struke Miomira Paovicu. 

Kasa, Mališanović, Malešević i Paovica uhapšeni su zbog sumnje da su odobravanjem kredita i bankarskih garancija pod povoljnijim uslovima zloupotrebili službeni položaj i oštetili Agrobanku za više od 13 miliona evra.

Oni se sumnjiče da su odobravali kredite i bankarske garancije, pod povoljnijim uslovima i bez adekvatnih sredstava, povezanim privrednim društvima "Azohem" Subotica, "Mala Bosna" i "Azotara" Subotica, čiji je vlasnik Peđa Mališanović.

SUBOTIČKE NOVINE - Poslednja transakcija Peđe Mališanovića je kupovina zgrade „Subotičkih novina“ u centru grada. Mališanović, koji je preko svog „Peđakomerca“ suvlasnik ovog nedeljnika, uspeo je da realizuje kredit kod Findomestik banke u iznosu od 250.000 dinara za svoja preduzeća, a zgrada mu je bila garant. No, budući da kredit nije vratio zgrada od 400 kvadrata se dva puta našla na licitaciji, posle čega ju je kupio upravo Mališanović i to za 19 miliona dinara.

Pored svih kredita bez pokrića, 60 miliona dinara početkom godine Mališanoviću je dalo i Ministarstvo ekologije, na čijem je čelu bio Oliver Dulić, kako bi velikog zagađivača, fabriku „Azohem“, iselio iz naselja Makova sedmica.

Paovica, kao sudski veštak građevinske struke, u dogovoru sa Mališanovićem je od januara 2007. do marta 2010. godine, sačinio osam procena tržišne vrednosti nepokretnosti – zemljišta i objekata Fabrike za proizvodnju veštačkih đubriva "Azotara" iz Subotice.

U tim procenama je, kako se navodi, po zahtevu osumnjičenog Mališanovića, a za potrebe "Agrobanke", višestruko precenjivao njihove vrednosti, kako bi stvorio formalne uslove i privid odgovarajućeg obezbeđenja plasmana Agrobanke tim preduzećima.

VEZA SA AGROKOMBINATOM? Kako Novosti nezvanično saznaju, u tužilaštvu se nalazi i prijava protiv Kase zbog stečaja i bankrota nekadašnjeg subotičkog giganta „Agrokombinata“. Kasa je bio na čelu UO preduzeća od uvođenja stečaja 2004. do marta 2011. kada je preduzeće bankrotiralo zbog duga koji prelazi cifru od 20 miliona evra

Jožef Kasa je nekadašnji direktor filijale subotičke Agrobanke,  predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), potpredsednik Vlade Srbije premijera Zorana Đinđića i gradonačelnik Subotice.

Kako saznajemo, policija je na vrata Jožefa Kase zazvonila oko 7 sati u utorak ujutru. Zatražili su da pođe u policiju, a on ih je samo zamolio da pričekaju da uzme lične stvari.  Sem Kase nikoga drugog nije bilo u kući s obzirom da njegova supruga, novinarka Ildiko Arpaši i sin već neko vreme borave u Budimpešti. On i ostala trojica osumnjičenih odmah su prebačeni u Beograd na ispitivanje.

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 24
Pregleda: 7441

Povezane vesti

Povezane teme

Jožef Kasa

peđa komerc

hapšenje

agrobanka

peđa mališanović

zoran malešević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.