Komentara: 124
Pregleda: 35478

Uhapšeni Jožef Kasa, Peđa Mališanović i Zoran Malešević

20.11.2012. u 08:42h > 11:38
Izvor: Blic
Jožef Kasa, nekadašnji direktor subotičke filijale "Agrobanke", uhapšen je jutros u nastavku istrage ove afere. Kasa, dugogodišnji predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i nekadašnji gradonačelnik Subotice, osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja.
Uhapšeni Jožef Kasa, Peđa Mališanović i Zoran Malešević

U akciji su privedeni i Zoran Malešević, Peđa Mališanović, vlasnik preduzeća "Azohem", "Mala Bosna" i "Azotara Subotica", kao i sudski veštak Miomir Paovica. Prema saznanjima "Blica", privedeni će biti prebačeni u Beograd.

Kasa i Malešević su, saznaje RTS, u dogovoru sa ranije uhapšenim bivšim predsednikom IO "Agrobanke" Dušanom Antonićem i njegovim saradnicima, mimo zakona odobrili tri kredita i pet bankarskih garancija, pod povoljnijim uslovima i bez adekvatnih sredstava obezbeđenja povezanim privrednim društvima "Azohem", "Mala Bosna" i "Azotara Subotica" koja su u vlasništvu Peđe Mališanovića.

Prema saznanjima portala SuMedija, Peđa Mališanović je, kao predsednik Upravnog odbora AD „Mala Bosna“, koja je u međuvremenu vraćena državi zbog neispunjavanja obaveza iz kupoprodajnog ugovora, a po prethodnom dogovoru sa Jožefom Kasom i Zoranom Maleševićem, direktorom, odnosno zamenikom subotičke filijale „Agrobanke“, zadužio i kreditno opteretio ovo preduzeće za ukupan iznos od oko 13 miliona evra, uključujući i dospele kamate. Pošto je knjigovodstvena i tržišna vrednost ove firme višestruko manja, kao pokriće za ovakve transakcije poslužile su procene sudskog veštaka Miomira Paovice, koji je značajno precenio vrednost spornih nepokretnosti u potpunom ili delimičnom vlasništvu Peđe Mališanovića, i time obezbedio prividne garancije za uzete kredite.

Mališanović je, potom, novac, na osnovu ugovora o zajmovima ili preuzimanju dugova, prosleđivao na druge firme u svom delimičnom ili potpunom vlasništvu, a „Mala Bosna“ nije imala nikakve koristi od pomenutih transakcija.

Miomir Paovica sumnjiči se da je u dogovoru sa Mališanovićem sačinio osam lažnih procena nepokretnosti Fabrike za proizvodnju veštačkog đubriva "Azotara Subotica", i višestruko ih precenio, kako bi za potrebe "Agrobanke" bio stvoren privid obezbeđenja za vraćanje kredita.

Kako je naš sajt ranije preneo pisanja Blica, firma „Azohem“ dobila je kredit od 20 miliona evra od Agrobanke, a njen predsednik Upravnog odbora Jožef Kasa je do juna prošle godine bio direktor subotičke filijale ove banke.

- Krediti su odobravani u centrali, na Izvršnom odboru banke, a ne u filijali. Filijala je samo mogla da uputi predlog. Bio sam određen od strane banke radi nadzora rada u Azotari upravo zbog obezbeđivanja plasmana - izjavio je ranije Kasa za "Blic".

Dačić potvrdio: Kasa priveden

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da su jutros u Subotici privedeni Jožef Kasa i još tri osobe za koje se sumnja da su učestvovale u malverzacijama prilikom odobravanja i korišćenja sredstava Agrobanke.

Dačić je rekao da će se u daljim procesnim radnjama videti da li ima osnova za postupanje Tužilaštva. Premijer je naglasio da privođenje Kase nema nikakve veze sa pitanjem nacionalnih manjina i njihovih prava, već da je u pitanju borba protiv korupcije.

"To nema nikakve veze sa tim, ovde nije bitno da li je neko Srbin, Albanac, Mađar ili Hrvat, mi ne gledamo po nacionalnoj i političkoj pripadnosti", rekao je Dačić novinarima.

Gradonačelnik Subotice kaže da je bio iznenađen kada je jutros upoznat sa hapšenjem.

Porodična kuća u kojoj je Jožef Kasa uhapšen

Agrobanka - filijala u centru Subotice

Poljoprivredno dobro u Maloj Bosni

Azotara

Azohem

Izvor: Blic
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 124
Pregleda: 35478
Povezane vesti
Povezane teme
Jožef Kasa azotara azohem agrobanka peđa mališanović zoran malešević
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.