Komentara: 68
Pregleda: 79737

Razbijena najjača kriminalna grupa u Vojvodini

25.11.2016. u 12:26h > 15:05
Izvor: Subotica.com
Policija je u više odvojenih akcija uhapsila 11 osoba, mahom na teritoriji Vojvodine, zbog sumnje da su počinili više različitih krivičnih dela, među kojima su ubistva, pokušaji ubistva, prodaja narkotika, bekstva iz zatvora, a zaplenjena je veća količina oružja i municije.
Razbijena najjača kriminalna grupa u Vojvodini

Policija je u više odvojenih akcija uhapsila 11 osoba, mahom na teritoriji Vojvodine, zbog sumnje da su počinili više različitih krivičnih dela, među kojima su ubistva, pokušaji ubistva, prodaja narkotika, bekstva iz zatvora, a zaplenjena je veća količina oružja i municije, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Stefanović je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je policija razbila najjaču kriminalnu grupu na severu zemlje, u Vojvodini, koja stoji iza izvršenja najtežih krivičnih dela, od ubistva do prodaje narkotika, prenosi Agencija "Tanjug".

"Ove akcije potvrđuju da ne postoji kriminal koji će ostati nedotaknut i kriminalci koij mogu da se osećaju sigurno u Srbiji", rekao je Nebojša Stefanović.

Razbijena najjača kriminalna grupa u Vojvodini

Nebojša Stefanović na konferenciji za novinare (Novosti.rs)

U dve odvojene akcije policija je u Pančevu, kao i u Surčinu i Staroj Pazovi, zaplenila veću količinu oružja i municije, a nakon višemesečnog intenzivnog rada policijski službenici Uprave kriminalističke policije rasvetlili su i pokušaj ubistva u Novom Sadu pripadnika jednog od najjačih kriminalnih klanova na teritoriji bivše Jugoslavije.

Zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena prozvodnja i stavljanje u promet opojnih droga policija je uhapsila vođu ove grupe Alena Kurinu (26) kao i još pet članova B.T. (35), R.K. (41), Lj.M. (47), S.K. (32) i N.D. (27).

Razbijena najjača kriminalna grupa u Vojvodini

Kod njih je nađeno ukupno oko 42 kilograma narkotika, pretežno skanka i manja količina kokaina. Otvorena je i ilegalna laboratorija za prozivodnju te opojne droge gde je pronađen zasad sa oko 900 biljaka.

Vođe ove grupe Alen Kurina i D.B. uhapšni su prilikom pretresa automobila koji je služio za prikriven transport i dalju prodaju ovih narkotika u kome je na licu mesta tokom akcije pronađena jedna količina droge. Ostali članovi su uhapšeni zbog sumnje da su pokušali da prokrijumčare 2,5 kilograma skanka na teritoriju Mađarske. U kući koju je kupio N.D. pronađena je ilegalna laboratorija za prozvodnju ove opojne droge i specijalizovani timovi policije su uspeli da uvežu sve ovo sa trgovinom narkotika koja traje već neko vreme, prenosi "Tanjug".

Pogledajte kako su pali članovi najveće kriminalne grupe u Vojvodini (snimak MUP RS).


Ko je Alen Kurina

Podsetimo, Alen Kurina (26) je u oktobru prošle godine zajedno sa Filipom Vilotijevićem iz Novog Sada bio žrtva sačekuše kod Aleksandrovih salaša.

Kurina i Vilotijević, zvani Kićun, tog 8. oktobra krenuli su iz Novog Sada krenuli ka kući Alena Kurine u Subotici i pošto je Kurina bio umoran, zamenili se za volanom belog BMW-a.

Razbijena najjača kriminalna grupa u Vojvodini

Na putu do tamo, Vilotijević i Kurina su primetili crni džip “mercedes” bez registarskih oznaka, koji je posle izvesnog vremena počeo da ih prati. Vozilo ih je sustiglo na mračnom i neosvetljenom putu, i iz njega je krenula rafalna paljba, pretpostavlja se iz “heklera”. Kurina, kao suvozač, pogođen je čak devet puta – sa sedam metaka u ruku, jednim u butinu, a jednim u vrat. Vilotijevića je pogodilo sedam metaka, ali je uspeo nekako da auto usmeri ka jezeru, prednjim delom vozila uleteo je u vodu i izdahnuo.

Istraga je trebala da utvrdi ko stoji iza atentata i da li je ubijeni Kićun zaista bio meta napada.

Samo osam meseci kasnije, Suboticu je potreslo još jedno ubistvo. Žrtva je ovoga puta bio Mirko Milićević (42), zvani Hajčar, koji je ubijen u neposrednoj blizini svoje kuće u naselju Novi grad. Na njega je pucano dok je vozio motor i telefonirao. Iako ranjen, uspeo je da siđe sa motora i počne da beži, ali napadaču nije uspeo da pomogne.

Razbijena najjača kriminalna grupa u Vojvodini

Iste noći počela je potraga za ubicama, a već ujutru privedeno je jedanaest osoba, među kojima je bio i Alen Kurina. Posle saslušanja kod Višeg javnog tužioca, Kurini je određen pritvor od 30 dana. Međutim, kako nije bilo osnova za dalje zadržavanje, pritvor mu je ukinut, ali uz zabranu napuštanja borvišta i obavezu da se dva puta nedeljno javi policiji. Među osumnjičenima za ubistvo Mirka Hajčara bio je i Stevan Vilotijević, mlađi brat ubijenog Filipa.

Tokom policijske akcije u kojoj je razbijen najjači kriminalni klan u Vojvodini u kući Alena Kurine, vođe ovog klana, pronađen je i uhapšen Vojislav Š. (23) iz Novog Sada, mladić osumnjičen za ubistvo Mirka Milićevića. Protiv Alena Kurine podneta je i krivična prijava zbog posedovanja narkotika, ali i zbog pomoći izvršiocu nakon izvršenog krivičnog dela.

Priveden počinilac ubistva Mirka Milićevića?

Tokom akcije u kući Alena Kurine je nađen još jedan pripadnik ove kriminalne grupe Vojislav. Š. 1994. koji je priveden zbog sumnje da je počinio ubistvo M.M. jula ove godine u Subotici. Za Vojislavom Š. je raspisana poternica i od strane Višeg suda u Novom Sadu zbog pokušaja ubistva 2012. u Novom Sadu na štetu R.M. Za ovo delo Vojislav Š. je već osuđen 2012. i za njim se tragalo zbog odlaska na izdržavanje zatvorske kazne.

Protiv Alena Kurine kod koga se krio u kući je podneta i krivična prijava zbog pomoći izvršiocu nakon izvršenog krivičnog dela. 

Ovo je bila opasna kriminalna grupa koja je poznata po izvršenju najtežih krivičnih dela. Pripadnici PU Subotica koji su radili na ovom zadatku nekoliko meseci naporno uradili su odličan posao i obavili ga na način da prikupe dovoljno dokaza i zajedno sa nadležnim tužilaštvima da možemo da krenemo u krivični postupak koji će nadamo se rezultirati sudskom presudom, naveo je Stefanović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 68
Pregleda: 79737

Povezane vesti

Povezane teme

Policijska uprava Subotica

droga u subotici

narkodileri

prodaja droge

hapšenje

nebojša stefanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.