Komentara: 12
Pregleda: 4231

Radio Subotica nastavlja sa radom na jednoj frekvenciji sa petoro zaposlenih

04.11.2015. u 15:52h
Izvor: RTV City
Radio Subotica nastavlja sa radom na jednoj frekvenciji sa petoro zaposlenih

Iako je prema Zakonu o privatizaciji medija taj postupak trebalo da bude okončan do kraja oktobra, od 73 medija u Srbiji, kupca nije pronašlo njih 37, među kojima je i Radio Subotica.

Bez obzira na to što od 1. novembra mediji u našoj zemlji nemaju pravo na direktno finansiranje iz budžeta, Radio Subotica je nastavila sa radom. Razgovarali smo sa Ljubišom Stepanovićem, direktorom ovog medija, koji je za našu televiziju potvrdio da Radio nastavlja sa emitovanjem programa na tri jezika kao i do sada, ali na jednoj frekvenciji.

Pitanje koje se ovih dana često postavlja: koja je sudbina Radio Subotice i šta će se dešavati u narednom periodu? Nakon neuspele privatizacije putem javnog nadmetanja, ići će se na pokušaj privatizacije prenosom kapitala kroz podelu akcija zaposlenima koji na njih imaju pravo, a ukoliko ni takav vid prelaska ovog medija iz javne u privatnu svojinu ne uspe, Grad će odlučiti o preregistraciji Radija ili njegovom definitivnom gašenju. Prema rečima Stepanovića, novembar će doneti odgovore na neka od ovih pitanja.

- „Država je predvidela prvo tu mogućnost da se pokuša sa poklonom radnicima koji su ovde zaposleni ili su ovde radili i koji nisu svoj privatizacioni potencijal iskoristili dobijanjem nekih drugih besplatnih državnih akcija. Takvih je veoma malo, i sada predstoji procedura. Na potezu je Agencija za privatizaciju, zatim mi, posle toga ponovo Agencija ima 5 do 10 dana. U idealnom poštovanju termina potrebno je najmanje 4 nedelje, to znači čitav novembar će proći, pod uslovom da svi poštuju vreme i zakonsku obavezu, u spovođenju te procedure. Ako ne, onda ćemo da vučemo sve ovo do Božića. Onda ćemo znati da li imamo novog vlasnika, ili grupu akcionara ili jednog. Ako se ne dogodi to da kroz model poklona dođemo do novog vlasnika, ulazimo u treću fazu kada se osnovač izjašnjava da li želi da rekonstuiše ovo preduzeće, da ga reorganizuje, da promni namenu, da ga preregistruje za neku drugu namenu ili će se odlučiti za likvidaciju, odnosno za rasprodaju“ - kaže Stepanović.

U međuvremenu, Radio nastavlja sa radom. Plan je da, nakon isplate otpremnina, u preduzeću ostane petoro zaposlenih.

- „Ove nedelje će biti isplaćene otpremnine i Radio praktično ostaje sa minimumom minimuma, a to su tri glavna urednika, jer medija nema bez glavnih i odgovornih urednika, preduzeće ne može biti bez direktora, i imaćemo još jednog službenika koji će obavljati administrativne poslove“ napominje direktor Radio Subotice.

Na pitanje o spekulacijama koje su se pojavile u javnosti da je samovoljno smanjivao plate zaposlenima u poslednjih nekoliko meseci kako bi napravio fond iz kog bi finansirao rad nakon 1. novembra, Stepanović odgovara:

- „Plate u Radio Subotici nisu smanjivane, to je još jedna konstrukcija, još jedna laž koja je plasirana iz nekih razloga, kao što sam ovde bio u prilici da slušam mnoge izmišljotine i laži koje su plasirane da bi kompromitovale ovu kuću i mene kao direktora. Naše plate su definisane programom poslovanja i mi smo se tog programa držali i svakog meseca se gleda na drugoj decimali preciznost raspodele sredstava koja mi dobijamo. Nijednu primedbu nismo imali od svih kontrola koje su sprovedene. Mi smo jedina medijska kuća u ovom gradu koja je bila predmet nezavisne spoljne revizije. Tako da sa potpunom odgovornošću tvrdim da se ovde raspolagalo domaćinski, a to što je nama nešto malo novca ostalo u rezervi, ja mislim da to zaslužuje čestitke.“

Ostaje nejasno na koji način će Radio Subotica, bez obzira na to što je broj zaposlenih smanjen i program sveden na minimum, finansirati svoj rad dok se ne okonča privatizacija, imajući u vidu činjenicu da svega 15 odsto prihoda ostvaruju na tržištu.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 4231

Povezane vesti

Povezane teme

Radio Subotica

privatizacija radio subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.