• Pregleda: 13292

Pušten u rad stari granični prelaz na Horgošu

Ministri spoljnih poslova Srbije i Mađarske Ivica Dačić i Peter Sijarto svečanim presecanjem vrpce pustili su danas u rad stari granični prelaz Horgoš između Srbije i Mađarske koji će biti u funkciji već danas od 15 časova, biće isključivo za putnički promet i radiće svakog dana od 7 do 19 časova.
Pušten u rad stari granični prelaz na Horgošu

Međunarodni granični prelaz Horgoš – Reške, zatvoren 2006. godine, ponovo je otvoren.

Do kraja avgusta na prelazu „Horgoš 2“, neposredno uz „Horgoš 1“ starim putem, moći će da prolaze sve kategorije putnika, a od 1. septembra biće namenjen samo putnicima kojima je zabranjen saobraćaj na auto-putu, pešacima, biciklistima, poljoprivrednim vozila.

Simboličnim presecanjem vrpce prelaz su otvorili Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, i Peter Sijarto, ministar spoljne trgovine i inostranih poslova Mađarske.

 - Za nas nije dobra poruka odluka Vlade Mađarske da podiže ogradu, ali imamo puno razumevanja za problem koji postoji. U Mađarsku migranti dolaze iz Srbije, a u Srbiju iz Evropske unije tako da bi i mi trebali da napravimo gradu prema EU, ali mislim da je najbolje rešenje da tražimo načine kako da jedni drugima pomažemo. To je veliki problem i treba obezbediti za sve te ljude ne samo bezbedonosne već i životne uslove. Pre sedam godina u Srbiji je bilo oko stotinu zahteva za azil, a sada ih ima oko 60.000, što je ogromna razlika. Svuda širom Evrope uvode restriktivne mere zbog čega je današnji događaj dobar primer da ne smemo zaboraviti da razvijamo međusobno odnose koji su u poslednjih nekoliko decenija na najvišem nivou – rekao je Dačić.

Ivica Dačić je podsetio na zajedničke kapitalne projekte i probleme Srbije i Mađarske, između ostalih, na izgradnju železničke pruge od Budimpešte do Beograda, kao i neodumice odakle će u obe države stizati gas  ukoliko Rusija prestane sa isporukom preko Ukrajine.

 - Razgovarali smo da ovo ne bude samo prelaz za lokalno stanovništvo već i alternativni pravac koji bi mogao da pomogne u slučaju velikih gužvi. Želim da veoma brzo dođemo u situaciju kada nam neće biti potrebni prelazi, ni granična policija, niti ograda ili restriktivne mere i kada ćemo živeti zajedno u odnosima međusobnog poverenja. Put do Brisela sigurno vodi jednom boljom regionalnom saradnjom i raduje me što imamo veoma dobru saradnju sa SVM – om i Ištvanom Pastorom. Svi zajedno treba da radimo da nam bude bolje, jer zajedno možemo biti jači. Zato želim da ovde bude dosta saobraćaja. Otvaramo sada prelaz sa željom da se što pre zatvori – istakao je Ivica Dačić.

 

Peter Sijarto je rekao da odnosi Srbije i Mađarske nikada nisu bili bolji nego sada. Podsetio je da dve zemlje povezuje šest graničnih prelaza, da su oni na razmaku od 35 do 50 kilometara, ali da bi trebalo težiti da granični prelazi postoje kao u zemljama zapadne Evrope, na dva do četiri kilometara.

- Ovim prelazom otvaramo novu kapiju za zvanične legalne prelaske granice i otvoreno pokazujemo da je proširenje saradnje moguće za sve one koji poštuju zakon. Istovremeno otežavamo put onima koji žele da pređu granicu mimo zakona. Priliv migranata je nezapamćen, talas migracija se pretežno odvija kontinentalnim putem i do danas je stiglo 100.959 migranata ovom trasom i što se tiče članica EU, najviše ih je stiglo u Mađarsku. Zato planiramo u oktorbru sastanak na ministarskom nivou članica EU i Turske, kako bi pronašli rešenje za ovaj problem – rekao je Sijarto.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
ice Odgovori
E jos da radi bar do 22h :/
roky Odgovori
svaka cast za gopodina zlatka vujkovic bukvin i njegovu ekipu sto su zavrsili na vreme granicni prelaz
Zoki Odgovori
Do kraja avgusta na prelazu „Horgoš 2“, neposredno uz „Horgoš 1“ starim putem, moći će da prolaze sve kategorije putnika, a od 1. septembra biće namenjen samo putnicima kojima je zabranjen saobraćaj na auto-putu, pešacima, biciklistima, poljoprivrednim vozila.

Da li sam dobro procitao da se sa putnickim vozilima nece moci prelaziti posle 1. septembra?????
? Odgovori
"Do kraja avgusta na prelazu „Horgoš 2“, neposredno uz „Horgoš 1“ starim putem, moći će da prolaze sve kategorije putnika, a od 1. septembra biće namenjen samo putnicima kojima je zabranjen saobraćaj na auto-putu, pešacima, biciklistima, poljoprivrednim vozila."

Znači kad dođe zima, samo biciklom ili peške će se moći koristiti... ako je tako, puno nam vredi...
raw Odgovori
obavestite i ove turiste,koji su po parkovima.
uvek u pravu Odgovori
Ivica se sav nasmejan vraća na mesto gde su njegove stranačke kolege 90-tih godina iznosile gomile novca na aerodrom u Budimpeštu, zapadnu Evropu, Kipar i ko zna gde još. To je prava, neuništiva stranka.
Daddy Odgovori
@uvek u pravu
"""Ivica se sav nasmejan vraća na mesto gde su njegove stranačke kolege 90-tih godina iznosile gomile novca na aerodrom u Budimpeštu, zapadnu Evropu, Kipar i ko zna gde još. To je prava, neuništiva stranka."""


Pa dok su na vlasti ne moraju da brinu da ce se ko pitat gde su ti teretni AVIONI puni ukradeni / opljackani deviza, da ne kazem narodnog znoja i muke.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.