• Pregleda: 4498

Ponovo otvoren granični prelaz "Horgoš 2"

Pomeranjem metalne kapije na graničnom prelazu Horgoš 2 od danas u podne ponovo su otvoreni svi granični prelazi između Srbije i Mađarske.
Ponovo otvoren granični prelaz "Horgoš 2"

Ogradu, koja je postavljena 15. septembra, simbolično su pomerili ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojša Stefanović i Šandor Pinter, koji su naglasili da su odnosi dve susedne zemlje jako dobri i da o tome ne govore samo reči, nego i dela.

- Migrantska kriza i dalje traje, migranti pokušavaju da se domognu Zapadne Evrope, i mi očekujemo veće angažovanje zemalja Evropske unije, jer je nemoguće da tranzitne zemlje preuzmu najveći deo tereta – istakao je ministar Stefanović. - Međususedski odnosi se moraju održati na visokom nivou, stanovništvo ne sme da trpi nikakve posledice i nama je najvažnije da tranzitni putevi ka zapadu, koji vode kroz Mađarsku, budu stalno otvoreni.

Ministar Stefanović je dodao i da rešenje migrantske krize mora dati EU i da se neće dozvoliti da Srbija bude sabirni centar u koji će se migranti vraćati a da iz nje ne mogu izaći.

Podsećajući na 16. septembar, kada je više od hiljadu migranata pokušalo da probije ogradu i uđe u Mađarsku, Šandor Pinter je dodao da tada nisu poštovani ni zakoni Srbije, ni Mađarske a ni regulative EU.

Prelaz „Horgoš 2“ su tokom trajanja turističke sezone do kraja avgusta mogle da koriste sva putnička vozila, a od 1. septembra namenjen je samo putnicima kojima je zabranjen saobraćaj na auto-putu, pešacima, biciklistima, poljoprivrednim vozila.

- Taj problem je zajednički zaustavljen, a posledice dovedene u red, ali zaustavljanje ilegalnih migracija ne zavisi od naše dve zemlje – istakao je Pinter. - Uradićemo sve da sačuvamo zakone Mađarske i zakone EU.

Granični prelaz Horgoš 2, otvoren je za sve one kategorije saobraćaja koje ne mogu koristiti prelaz Horgoš 1 - pešake, bicikliste i poljoprivrednu mehanizaciju.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
rax Odgovori
dva retardirana naroda! da li ce se svaki put slikati pri zatvaranju i otvaranju granica?
fredy Odgovori
Neka ga odmah i zatvore ako ne mogu putnička vozila daa idu preko njega. Nema svrhe postojanja takvog prelaza.
agrotiko Odgovori
a šta će biti sa razdvojenim porodicama zečeva,divljih svinja,jelena i ostale ravničarske divljači, kako će preko žice ?da li ste razmišljali o tome da ste im narušili prirodno stanište i ugrozili prirodnu migraciju?
branko Odgovori
fredy ,horgos DVA je i zamisljen da se horgos 'JEDAN' rastereti ... da se ti ne bi gurao sa biciklistima ,pesacima i polj.mehanizacijom ...
Zdravo pametan Odgovori
Ja sam mislio da je Horgoš 2 otvoren za lokalno stanovništvo pre svega, Subotičane koji idu u Segedin i obrnuto, bez obzira na prevozno sredstvo, što je prema mom mišljenju u 95% slučajeva putnički automobil. Nešto ne verujem da ljudi masovno idu iz Subotice u Segedin biciklom, pogotovo zimi, nije to tako blizu za biciklu, a o traktorima i pešice da ne govorim. Na taj način ne moraju ni da izlaze na autoput, uzimaju vinjete i sl. Horgoš 1 je glavni tranzit, a ovo treba da je lokal. Normalno da neće šleperi ići na Horgoš 2, ali ako ne mogu putnički automobili, onda, što neko reče, nema svrhe da postoji. Ja kad god sam išao u Mađarsku, a idem jako često, nikad se nisam gurao na Horgošu 1 sa biciklistima i pešacima, već sa drugim putničkim automobilima. Traktore i poljoprivrednu mehanizaviju nisam još nikad video na Horgošu 1. Sve u svemu, nadam se da je greška autora članka.
Goran Odgovori
Razlog otvaranja Horgoša 2 je da se tokom turističke sezone rastereti Horgoš 1 i tada je otvoren za sva vozila osim za teretni saobraćaj. Uostalom pročitajte: http://www.subotica.com/vesti/pusten-u-rad-stari-granicni-prelaz-na-horgosu-id23491.html
MG Odgovori
Nije greška autora teksta. Provozali se danas do Horgoša 2. Ima nekoliko obaveštenja usput da prelaz radi od 7-19 h ali ni na jednom da nije za motorna vozila. Pred mojim očima se desetak vozila vraćalo a jedno od tih smo bili i mi.
Još su nas mađarski carinici zezali da možemo da ostavimo auto i produžimo peške.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.