Komentara: 4
Pregleda: 12253

Program za Dan Subotice - najkompletniji vodič kroz dešavanja

31.08.2023. u 12:00h > 13:40
Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Dana grada Subotice (31. avgust - 2. septembar) biće ispunjeno trodnevnim programom raznovrsnog sadržaja za svačiji ukus. Muzičko-zabavni program počeo je sinoć izuzetno posećenim koncertom Bojana Stamenov benda u dvorištu Sinagoge. Istovremeno, u narednim danima na Korzou se održava tradicionalni „Vašar hrane, pića i rukotvorina”, koji će upotpuniti 40 izlagača iz Srbije i regiona.
Program za Dan Subotice - najkompletniji vodič kroz dešavanja

U nastavku muzičkog programa Subotičani i svi gosti našeg grada večeras će biti u prilici da uživaju u delima klasične muzike koje će izvoditi Subotički simfonijski orkestar i tri tenora. Koncert počinje u 21 čas na bini u centru, a u slučaju kiše (znaće se tokom dana) koncert će biti u Hali sportova. Simfonijski orkestar, koji ove godine obeležava i 10 godina postojanja, nastupiće u punom sastavu i najavljen je muzički spektakl za ljubitelje ovog žanra muzike.

Svečani dan, 1. septembar, kada se zvanično obeležava Dan Subotice počeće u podizanjem zastave sa ablemom grada ispred svečanog ulaza u Gradsku kuću, nakon čega sledi svečana sednica sa brojnim zvanicama, gostima iz gradova sa kojima Subotica ima posebne veze, diplomatski kor,  na kojoj će biti prisutan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kojem će ovom prilikom uručeno zvanje Počasni  građanin, a nakon čega će isti obići akva park na Paliću.

Program za Dan Subotice - najkompletniji vodič kroz dešavanjaU muzičkom delu programa 1. septembra (petak) od 21 čas na Trgu će nastupiti Saša Matić, da bi dan kasnije (subota) na istom mestu u isto vreme  prisutne zabavljao rok bend "Piramis" iz Mađarske. U petak će nakon koncerta biti upriličen vatromet.

U subotu ujutro predstavnici grada će u Opštoj bolnici obići majke koje su rodile 1, septembra i uručiti im prigodne poklone.

U obeležavanje gradskog praznika uključile su se sve gradske kulturne ustanove svojim programima, promocijama knjiga, izložbama i predstavama.

Program proslave Dana grada pripremila je Turistička organizacija Subotice.

GRADSKI MUZEJ SLAVI SUBOTICU i SUBOTIČANE (1-2. SEPTEMBAR)

Prva dva dana septembra, od 10 do 18 časova, posetioci mogu besplatno da posete stalne postavke muzeja: arheološku – “Raslojavanje prošlosti”, prirodnjačku – “Priroda i čovek” i umetničku – “Galerija mađarske likovne umetnosti u Vojvodini (1830–1930)”.

Osim navedenih mogu da se posete i tematske postavke: “Istoricizam u Subotici” gde može pogledati jedna od najnovijih akvizicija muzeja, stručnu literaturu subotičkog arhitekte Titusa Mačkovića, te tematsku izložbu „Kolekcija Duranci“ posvećenu dobitniku Pro urbe nagrade 1996. godine i donatoru tri gradske ustanove kulture, istoričaru umetnosti Beli Duranciju.

Povodom Dana grada u ovoj ustanovi če se održati i koncert kulturno-umetničkog društva zanatlija ,,Erne Lanji“ pod nazivom "Muzičko dvorište". Koncert je zakazan za 2. septembara nastupaju: Petar Jelić, Emil Hardi, Lilla Faddi, Luka Perčić, Leona Juhas, Reka Kavai, Gabriela Redler i Kamerni hor "Pro Musica".

BOGAT PROGRAM I U ZOO VRTU (1-3. SEPTEMBAR)

Povodom proslave Dana Subotice, Zoološki vrt Palić posetiocima nudi edukativan i kreativan program, u trajanju od tri dana (1-3. septembar).

U vremenskom periodu od 10 do 18 časova, na svakih sat vremena, timaritelji će pokazati hranjenje životinja, među kojima su mrki medved, eland antilope, merkati, papagaji, de Brazza majmuni, kozice i afričke kornjače.

Program za Dan Subotice - najkompletniji vodič kroz dešavanjaU paviljonu koji će biti postavljen kod učionice amfiteatar, od 9,30 do 18,30, održaće se besplatna radionica pod nazivom "Pozdrav iz Zoo vrta", gde će svako dete dobiti razglednicu i poštansku markicu.

- U izboru je 6 različitih, zaštićenih životinja sa teritorije Republike Srbije, te će deca nakon što oboje razglednicu, na njenoj poleđini pročitati edukativni tekst i napisati poruku. Razglednice se mogu ubaciti u poštansko sanduče na izlasku iz Vrta, pa će za par dana stići na adresu navedenu na njoj - poručuju iz Zoo vrta Palić.

Tokom ova tri dana deca do 12 godina starosti imaju besplatan ulaz u Zoo vrt, a radno vreme će biti od 9 do 19 časova.

DEČJE POZORIŠTE

Povodom Dana grada, Dečje pozorište poklanja svojoj publici dve predstave. U četvrtak, 31. avgusta, od 19 časova biće odigrana "Ne idi daleko", nedavno nagrađena predstava na srpskom jeziku. Za petak, 1. septembar, zakazana je predstava "Arkon ovde, Arkon iznad", predstava na mađarskom jeziku, koja će početi u 18 časova. 

GRADSKA BIBLIOTEKA- IZLOŽBA I PREDAVANJE

"Večeri zavičajne istorije": „Književnici koji su posetili našu biblioteku - retrospektiva” - izložba Iren Bognar, više diplomirane bibliotekarke.

Otvaranje: utorak, 5. septembra od 18 časova kataloška soba Gradske biblioteke. „Kulturno nasleđe grada Subotice u ars poetici Ildike Lovaš“ - predavanje.

Predstavlja: Fleis Rita, viši diplomirani bibliotekar (utorak, 5. septembar od 19h) stara čitaonica Gradske biblioteke.

PREDAVANJE U FONDACIJI "DANILO KIŠ"

U sklopu obeležavanja Dana grada Subotice, u prostorijama Fondacije „Danilo Kiš“ istorijski klub Fondacije „Danilo Kiš“  31.avgusta sa početkom u 11 časova, organizovaće predavanje istoričara Petera Klime na temu mađarsko-srpski odnosi od 1456. do 1526. godine.

Klimo je rođen u Senti 7.10.1996. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Bečeju. Zvanje diplomiranog istoričara stekao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 2019. godine. Master zvanje stiče odbranom rada „Uticaj hrišćanstva na Rimsko carstvo“ 13.09.2021. Trenutno je doktorand istorije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Teme interesovanja: antička istorija, istorija hrišćanstva, istorija diplomatskih odnosa u srednjem veku.

Izvor: Subotica.com
Koncert Bojana Stamenov benda Koncert Bojana Stamenov benda Koncert Bojana Stamenov benda Koncert Bojana Stamenov benda Koncert Bojana Stamenov benda Koncert Bojana Stamenov benda Koncert Bojana Stamenov benda Koncert Bojana Stamenov benda
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 meseci i 5 dana
Komentara: 4
Pregleda: 12253

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.